[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
d飄逸感,空靈感,寬鬆,大氣同貴氣一樣
對我黎講都係多餘,比人吹水,哂命用。

假設我洗左幾皮野買條北歐出既電線,唔用番d貴氣呀,大氣,空靈感呀。點顯得勁?

唔通只係同你講三頻點,細節多,背景黑。咁low lv既野?
睇吓有無2.5A先
你咁講到反而我想知你前面用咩Source試?
sigma佢個腔體 為咗做出空間感所以比聲音喺入面反射,但係為咗話靜電厚聲都唔使搬sigma 出嚟掛 同埋果時靜電耳機振膜厚,一路去到lambda sig 先係最薄
Lambda Signature係振膜薄但唔係聲薄
講到Sigma同Lambda Sig咁要提埋用Lambda Sig driver既Sigma Pro喇, Sigma Pro邊度薄
aries 數播/黑膠 ===》 weiss dac/delta sigma dac ==> kgsshv carbon/kgst/srm-006t
呢度有無人用aries? 成日輕機好煩
Weiss
此post已完
DAC202?
sigma聲 當然厚,用咩單元都係,但sigma 厚聲係因為腔體,而唔係單元
睇高手交流 學下野幾好
你quote我個post黎回架對號入座。
你第一隻買咩關人能事咩,但你用自己標準去度人又教訓就關晒事。
老坑聲一開始就講左係老正過頭、悶囉,唔識中文?係咪要擺埋個graph出黎,度下佢幾close個Harman target咁先夠具體?
講得好清楚我完全唔覺靜電既高密度係簿喇,盲既?
網上鬧係無癮架,不過有d人就好有癮上綱指指點點教鳩人囉。
振膜厚聲音易厚,但係振膜薄聲音唔一定薄例如007
又唔好咁講, 配搭差既情況下Sigma Pro依然容易尖過Sigma唔少
Sigma個Frame係做類似Speaker cabinet既處理, 就算你話入面D棉吸高頻都好但吸走高頻並唔會代表會厚聲架
weiss dac 2
呢部偏監聽,數碼味,真正嘅薄聲 所以一般只用嚟聽hi-res,其餘都換dac
我有話過hd600係老坑聲?仲有你睇番人地原話啦,配部厚聲機呀。
可能大家對薄聲定義唔同
真心覺得sigma厚聲,重要係厚聲嘅表表者,sigma 404 會好啲
搭單問呢度有無黑膠同好?黑膠+009 好爽
cls 好熱鬧呀呢度 過多幾日1001
又唔使吓吓去到msb 嘅,Even 係Weiss 都唔係最大問題,最大問題係佢揀咗部最難搞得好聽嘅DAC 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞