[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
schiit呢種聲係咪就係所謂嘅偏冷
Schiit amp 聲底偏暖
DAC 就中性, R2R 果兩部音埸定位好突出
我因為t1se暖得濟先覺得駁咗magni變冷?
其實T1se晤算暖
可能推力吾夠
Schiit Yggdrasil 好似好勁,係差左DSD
denafrips ares令我有興趣因為佢有獨立DSD解碼,唔洗先轉PCM
Massdrop x Airist Audio R-2R DAC有人話抄泉
如果我早d知泉有香港代理就可能唔訂...
唔似唔夠力喎, 我lo gain扭到40%左右已經夠聲
清咗但係唔襟聽, 雖然分析力同襟唔襟聽無關
而家唔知改咩好
留意返,SDAC冇headphone out,你要另外買headphone amp
變種:
Massdrop O2 + SDAC DAC/Amp
Massdrop Liquid Carbon X + SDAC DAC/Amp
兩個都有headphone amp
通常推薦新由簡單開始,唔玩膽住。
除左音量外要留意T1係高阻高靈敏
Current 大會音量大但唔一定清
要Voltage 大低位先出動態亦較好
Sorry, 睇錯
SDAC有headphone out
volume control要係電腦校
其實大voltage gain同大current gain個聲有咩分別?
聽過有人話pre amp要voltage gain,power amp 要current gain
1266,utopia
T1面對而家班平板已經比不上了
Amiron
簡單講就係,高阻食電壓、低敏食電流。
我無300ohm以上耳牛所以唔知夠壓既聲係好左咩,但有90db左右既低敏耳牛,大電流amp會明顯聽出立體感,低頻同動態靈活,感覺就係李小龍咁身手好又快,有靜電嗰種effortless。

有唔可以解釋下個原理?
我自己會鍾意t1 mki多過mkii
題外話,headfi其實我覺得好多人可能聽嘅野仲少過香港人
至少平時黎講香港試野算方便少少

望吓佢地啲setup, 有唔少都係盲入聽完覺得ok就推薦,但其實無乜試過其他組合

不過咁講姐,都有啲係值得睇嘅
唔理我
audeze 同hifiman好多地方都有,例如DMA
Mr Speaker 就Let's go audio,可能都有meze audio
Fostex的話DMA好似有,冇都可以上代理ECT試
Abyss同monoprice香港好似冇代理
Mr Speaker同Fostex算係現時平板中最穩陣的選擇
monoprice 1050唔洗諗,好差,聽講1060先得
痾得屎就見人見致
hihiman就冇改錯名,作風hihi,小改當新款

未試過Abyss
現時未聽到有平板完勝動圈,Mr Speaker同Fostex似終差d野
meze audio empyrean幾係好,不過動圈抵好多,靜電更加抵
headfi 好在多香港冇見過的牌子,擴闊眼界
係呢個物流方便的年代,冇香港代理都可以買到野
學生哥無咁嘅財力買嚟試
我都唔熟電工,9up下,低敏照睇就係關乎電能效率,即係例如個單元好重、線圈同電場反應好弱。電流夠大佢就會食飽飯,做足全套既聲源響應,唔係就只會hea做。
睇嚟無人用
點解會咁冷門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞