[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
多謝師兄

得閒試下
btw有無人試過呢幾隻 形容吓, 我想學吓點形容
我覺得senn要做隻3000銀左右既新旗艦
打死哂而家班3000up耳牛,特別係utopia.
手上得hd6xx同hd700 amp就有asgard2但係冇dac 所以放曬喺到冇用 諗緊買唔買biforst定還是直接買隻ud505用 希望大佬們俾啲意見
或者泉dac都可以考慮。
加口問多句

我而家未買amp 用緊鐵三角舊版AD900 配咩amp好? AD算唔算抵玩?
我記得beyer係支那出左個大耳牛制定套餐, 係香港做, 成個package成百萬人仔, 連登仔咁多億萬富豪有冇人玩過?
有冇巴打有用hardware equalizer?一路都對schiit loki有興趣,但係好多人都話用equalizer唔pure
http://www.schiit.com/products/loki
Hugo 2
R2R除左泉,denafrips ares可以諗下平2千不過冇咁多bit
見你地講source, 其實係預點玩
用緊schiit jotunheim 插電腦, 落hd800s/t90 想upgrade套野
見你地講source 我諗去之前睇人講過聽乜都係耳機=source 先到amp, 耳機線同電源, 想試下轉dac 睇下會唔會好啲 個陣盲狙返黎, 聽耐左覺得依家個amp 嘅聲麻麻地
Jotunheim推650好唔好?
EQ係speaker setup有用,可以用黎做room correction
headphone的話用EQ就真係校你想要的聲而唔係必要
可以帶HD650上ECT試下
利申冇試過Schiit
耳機=source 先到amp
我認知係耳機 >>amp>電/source
換headphone個改變好明顯,換amp個改變都明顯
換DAC改變視乎amp同headpone可以表現出幾多出黎
我就係覺得HD-DAC1個headphone amp太濛所以買個amp配佢
效果好明顯,d聲清左
冇試過650答唔到, jotunheim 我都係見4000蚊先盲狙, 用黎夾T90 我覺得唔差, 但800s 就好似差咁啲野咁
我隻650係09年舊版 聽落好暗 應該係推唔好
咁可能咁講個條友講嘅source 係講緊播隻歌嘅格式
但我成日覺得用電腦foobar播唔夠好
同埋部jotunheim做唔到直出dsd 搞到聽啲dsd 有啲怪咁
電腦用jriver 19啦
返屋企研究下先
有勞巴打
EQ都係DSP既分枝,只不過focus晌freauency response度,headphone都可以用DSP去做correction,例如smyth 既Realiser。
至於headphone用EQ既distortion方面,要睇單元,平板相對上會比動圈響應EQ時個phase更 “窄幅“,少d distortion。
更睇過headfi有個鬼佬(份人好寸,背景係音工教授)話Fostex 既rp (Regular Phase)單元係晌應DSP最忠實既單元咁話。
我自己既經驗都吻合,平板的確係EQ friendly好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞