[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
senn記聲稱660s個driver係新設計

Hm. Well they sort of state that it's a new design, but I'm betting that's a bit of poetic license—the HD 700 is a relatively new design. Thing is, impedance and phase measurements are almost identical.

https://www.innerfidelity.com/content/sennheiser-hd-660-s-over-ear-open-headphones
用緊N年前舊system, 利伸已退燒

Wadia di122 -> Woo Audio2 / Corda Concerto -> HD800/LCD2.2/RS1i/ATH W3000anv
舊,但係唔outdate
用邊個post
不如用我係打手巴果個
至少一樓有落我第一個po 個 credit
Sorry, 1001之後遲左開2
my post:
https://lihkg.com/thread/912581/page/1

睇邊個post有新comment就用邊個...
Ching 用開咩耳牛
9成stax , 淨返一成係senn記
放棄我個post
今日去完DES,感覺比上次六月尾個展好好多
多品牌,又有唔少好野聽,不過IEM多,headphone少
簡單分享一下今日聽左乜(雖然IEM多,有d離題)
1. 見琴日Zita巴同海膽巴講Stax聲似AKG,我試完K872都覺。不過Stax聲好d。AKG太有侵略性(同未煲好有關?),Stax 個平衡同細節做得好d不過bass量少d
2. thinksound今次用 King Sound M20 推 Mr Speaker VOCE完全錯曬,d聲太乾又有d渾濁
3. Hifiman R2000 player好聲,不過唔好操作
4. JOMO audio trinity 有兩款:不鏽鋼導管(灰色殼)、黃銅導管(紫色殼)。冇得換管。不鏽鋼版靜電味好出,但係d聲好硬,唔太好聽;黃銅版有d似KSE1200,不過冇靜電味。黃銅版好聽d,不過聲音會慢曬,聲音取向三頻平衡,細節同分析力唔錯。不過cannal works CW-U77抵玩d。
5. Light Harmonic Stella 空氣感強,排得位靜電,不過太多齒音,煩到我放低

總括而言,今次都係未揾到KSE1200的對手
lm
有冇巴打用緊呢套嘢? 可以推喇叭或者做headfi?

https://m.youtube.com/watch?v=qJ7XjhPhAEg
post 1有人講過唔夠推平板
推speaker唔知
要推speaker的話PS audio Sprout可信d,推LS50都冇問題,PS audio 個CEO自己屋企都用Sprout直推LS50
https://www.jdslabs.com/mobile/store/#featured

見到Black Friday sale 心郁郁 請問咁多位 邊款最抵屌
我都覺好過音響展。無咁多d show bands 多過show products既展商

mr speaker食哂屎,咁大間公司唔係連部bhse都無下
會展大show有借bhse,今次冇
連KGSSHV都冇就出show,睇黎佢唔想人買VOCE

king sound野只啱推自家產品
kingsound 檔口 有mr speaker 耳機 咁得意?

kingsound 套裝上次試過,聲場細,voce 都唔係聲場打得好開嘅靜電,不過當6位數嘅大香都係用蛇皮網套散線做耳機線果陣時kingsound 竟然有同stax 九成似嘅靚仔六芯排線做耳機線真係好神奇。

大約年幾前同kingsound 個老細爹過幾句,佢話kingsound 喺日本仲賣得多過stax, on99
同問
唔記得問
有無jade ii?
stax就算lambda入門機用252推,bass量同質都唔差過akg,但872我無聽過。
VOCE基本上已經被定性為失敗作。。。
KSE1200的對手?有無試過stax sr001、2?雖然唔算真正iem。
補充,lambda bass係有缺點,50hz以下好唔掂,呢樣係akg贏。
我都驚部KGSHV會推爆L500同L300 limited…
我會當sr001同sr002係earbud
想聽不過未有機會上ECT試
睇spec就覺得好過KSE1200
不過個Stax個bass一向量少,係呢方面我估KSE1200有得比
題外話,有人講009s係弱化中、高頻去令bass出d,呢個真唔真?
冇,得HE1000同ananda
ananda個皮帶仲要斷左
連HE6都冇
stax sr001/002 絕對handle 唔到大場面,聲底都少少怪,無可能做主力機,當玩具都ok,同kse 無得比

009s弱化中高頻去令bass出d呢個唔真
009 可能bass 大少少但個bass 好唔自然,有啲僕僕聲嘅感覺,似係特登要多啲bass 而搞到bass鬆散。 009s個 bass 就圓潤好多,然後中頻量多咗,不過總括黎講最重要嘅進步係009s音色自然好多

等跌價
Sorry,打錯,係soundwave唔係thinksound
Kingsound 套裝黎講M-03加KS-H04以出街而言我覺得可以接受
最少KS-H04個樣係個正常headphone樣,帶個番皂盒出街實比人望
聲就一般,出街OK
其實佢成個定位都係出街用,跟機有個case(好似入switch個d盒)、線拆得、headphone又可以轉到水平,個case仲可以放埋M-03

話說回來,speaker先係Kingsound本業
酒店個展聽過之後我好第時屋企有位可以放佢對queen 4,萬2蚊對,入門非常好
買唔起Martin Logan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞