[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
sorry 真係唔知你講乜? 亦早講左唔知你cap張空圖係咩意思。(我用pc版)
但如果你仲係想搞清楚我好樂意答,你問清楚就得。
PC 又風扇又高頻電路又開關牛,理論上冇野差得過PC 比電
「到底知唔知我前面出過咩post?」

我諗正常人都以為你話你自己出過好多post,連登音響KOL
點知一起底,先出得一個系列po

不如你解釋下呢句係想講乜柒先?
之前我打咗咁多字解釋火牛,仲講埋呢啲迷信嘢?
你班人真係玩撚完
唔係講緊呢啲
我尿袋會undervolt, 拖板又無哂位
我幾肯定正常人係唔會好似你咁理解法。

我一講Aeon時就已經係半踩呢隻牛,但佢話我當Aeon重中之重。
我無講過靜電簿聲,佢就一直屈我講過。
咁我咪問佢知唔知我前面出過咩post囉,條友分明就係無睇清楚人寫乜就鳩judge。

清楚未?
照你咁講個個玩hifi 嘅都玩撚完架喇

我之前講到開關電源唔好呢啲hifi界共識真係冇諗過會俾人插
你話搵到好多用開關電源嘅好器材都合理
但兩者無分別咩 而家大把機仲係大水塘大火牛,唔同設計果個真係傻 明明開關電源又平又慳電
唔通*
你個個叫reply 唔係叫post啊柒頭 屌你真係唔撚識架
「我幾肯定正常人係唔會好似你咁理解法。」
人唔笑(ry

又係你係咁jer住人review呢隻牛嘅,jer咗起碼兩三次
你話咩「靜電聲可以理解」嗰句,根據上文下理,根本就係話
靜電係相對其他構造嘅driver
咁咩厚聲聲冇絕對標準㗎嘛,比動圈平板都,仲唔係堅聲?

學好啲中文先啦好嘛?
咁我七囉,用箭咀quote人先叫reply,開既叫thread,thread入面就叫post,一直國內外都係咁叫,無人屌過。多謝你指正先。
咩Hifi界共識咪就係一班唔撚識嘅9up,up下up下變埋世界真理
用linear transformer定switch power supply都係睇用喺邊㗎咋

最簡單一個class-AB push-pull driver嘅power supply點做?
一隻second有center tap嘅transformer咪搞掂囉,快靚正

但去到啲又有USB interface又有FPGA clock management又有DIR又有DAC嘅circuit,你會唔會用transformer嚟做曬analog 5V 3.3V 1.8V 1.2V咁多條rails?
好啦當你一條大水喉用regulator
你試下用linear regulator嚟俾電FPGA啊XMOS USB IF呢啲嘢先好講
linear = good = must use in audio呢種思維真係
你個世界點撚樣關我撚事,呢度係香港地,明唔明?
ok我去學中文,咁你會唔會去驗眼?

其實我只係話,如果有人話靜電簿聲,我會明點解佢咁覺得。
呢句只係回應之前有巴打話平板簿聲,我就唔明點解佢會咁覺得。

靜電聲音密度咁高,無可能同個簿字扯上關係
但多數人理解既簿,可能其實係bright、open、cold 呢類 sound sighature。Warm、dark、下盤聲就叫厚。
咁STAX的確傳統上就係前者,亦即係所謂既仙女聲,所以有人話佢簿,我都會get到佢講咩
唔明。
香港你既?
(屌係咪分身黎架又係自己就standard)
又唔係我jer你話靜電聲,同我解釋冇意思㗎喎
係你啲中文1999人哋理解錯曬先jer你咋,仲唔撚明成件事乜撚嘢事?
sprout你係買咗?定係邊度試的?
係,呢個世界得一個人唔認同你,嗰個就係我,sor9ry

屌你老母收下皮啦好嘛
其他巴打都幫你唔落口啊
一於唔好信佢
死都話啲野唔係佢既
即使有哂id都話朋友幫佢寫
我一開始話傳統電源好都係由類比電路出發,一部amp 頂多3,4級放大邊有咁多條rails , 講得hifi 就唔好由成本,efficiency 出發啦。一開始我唔知我上面有無留言話但係我覺得大部分數字電路用咩電源真係冇乜所謂。

喺咩情況下開關電源喺類比電路好聲過整流濾波?
得啦,紅字講得咁清楚都1999。

做乜鳩明明唔關你事既但咁火滾,仲有心到捉埋錯字。係咪真係分身定識既?
唔係啲廠唔想用,係因為有太多用隻眼玩音響嘅傻仔,見到你用switching 牛就assume 你係衰聲,賣得貴仲話你係老千添
洗乜人幫,行得正企得正。
你落力d幫個屎乜鬼喇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞