[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我用電腦 唔知底版夠唔夠做 sorry唔多識 可能1999
本身有冇玩iem or player?
各位師兄用緊咩DAC?
Chord
Which model?
Marantz HD-DAC1
Chord Mojo
唔識睇日文,但係唔係就咁入個殼就變close back版架? 咁我就咁用塊膠紙貼住原殼個窿都得喇。。。
Frequency response 一定會變左,會唔會教埋你點用EQ tune番佢??
t1se holland amperex D ring
係,cup個殼變close back…
當然同封住原殼唔同,望落個新殼有吸音同氣孔
不過通常呢類加個cover變close back設計效果唔好…
佢呢個殼唯一可出術調番音既地方就係個咀,原裝咀要拆左先裝得入,可能新咀有文章。
觀望中,睇下有冇SRS-003 mk2連殼加D10
最好就出部A10純portable amp
同埋平d...
D10太貴
超迷你
兩部都靚野
Marantz 音色點?
再加個magni, 諗緊好唔好換返modi
我條pa-02 v2 rca其實幾好, 不過暖聲, 暖線夾膽buffer過咗火
想玩無乜特性嘅線又貴

我想要嘅係暖聲得嚟唔肥唔矇
耳牛太熱, 頂唔順
Mojo 唔錯,聲音平淡易夾output,推力足
HD-DAC1
利申hd-dac1苦主, quote返post 1
之前聽咗年幾HD-DAC1 覺得濛濛地 分析力唔夠
條連原裝電話線唔知關唔關事
利申hd-dac1苦主
呢部機個headphone out係咁
因此我用緊line out駁其他amp,但咁做其實失去咗hd-dac1個意義
hd-dac1 dac個part只係一般
結果我而家都係諗分開dac同amp
當年出個時呢部機賣點係樣樣都做到,仲有 native dsd support,同期同價位得503做到,個人唔好503聲底所以冇買
吓 竟然係本身個Phone Out出事?
咁吹奏DAC1既Amp個班台仔 大陸佬

503個價仲好硬 505又太貴
230HAD算係試聽過之中比較平衡到我要求
但個價買其他已經有Balance (唔敢試..)
係,我自己都中伏
但當年冇得揀,呢部機係全能
而家唔同曬,就咁mojo已經做到相同質素,價錢一半
如果hd-dac1 line out 直出headphone的話都係有d悶,所以濛係聲低
好多日本牌子都唔夠清,我用dpx1推ie800同kse1200更加肯定呢樣野
個聲會厚,但唔夠清
Stax除外,可以又厚又清

我之前都想買Gungnir Multibit
Under $6K 要清可以試試benchmark DAC1
有隻player 二年前買既shanling M5 國產野
依排冇咩點用
咁貴, 盲狙? 定係有得試
呢個我都有留意過,可惜冇native DSD support
而家訂左Massdrop x Airist Audio R-2R DAC,觀望緊denafrips ARES
睇下R2R啱唔啱我
R2R Schiit 都可以考慮
我自己對DSD功能無要求
係台灣試過但最後買左兄員另一部

Gungnir 好掂
岩岩自己用開個隻大耳牛壞左
師兄有沒推介
BUDGET 1000-2000
最好有埋藍芽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞