[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
靜電本身bass 屎?其實係調音問題啫。Koss ESP-950 好似都出咗廿幾年啦,啲bass 雖然唔係boom boom boom 果種,但起碼都唔算係屎啦

雖然與STAX同是靜電,但KOSS的調音明顯不同
目前聽來STAX的聲音比較著重於中高頻,強調素質以及透明度

ESP950的調音,趨向於美式流行,低音不僅不少,而且還將整體氣氛襯托的相當不錯
有彷彿在聽動圈的感覺,卻由於是靜電耳機,擁有更好的細膩度

Source: http://www.andaudio.com/phpbb3/viewtopic.php?f=25&t=123163
其實所謂嘅"老坑聲"係咪指舊式英國喇叭再用舊式英國amp 推出嚟果種暖聲+高頻偏暗+偏慢聲嘅效果?
剛剛先發現有呢個 po ...

請問各位巴打,如果筆直大約五千蚊,應該會有乜野好選擇呢?

現有配備:
USB DAC - Fiio E10 同埋 Sony A45
耳機 - 老翻 IE8

主力玩開既野:
ACG,女音,純聽歌用,唔打機。

希望購入既野:
隻 E10 開始打柴,想換過隻 DAC
另外就係想買隻 headphone,雖然 IE8 都唔錯,但用 headphone 好似叉多 d 野玩。
如果可以既話,希望個筆直夠買個小喇叭睇戲…當然用 headphone 都 ok。

唔該晒巴打們!

如果玩既野太 low end 唔啱呢個 po,請話我知,我會另外開個 po 問,唔該!
我手上有隻外置ssd,而且router有usb 3.0
不過volumio唔畀我NFS,打咗vers=1.0都唔畀,而家用緊smb
新手聽雜食 T60RP會唔會值得買黎做第一個耳牛?
用緊adi-2 dac
會唔會係用尿袋undervolt/current摸頂
無聽過ESP950,我聽開stax.

但整體而言,靜電耳機對比同級既其他耳機都輸蝕係bass.
睇番靜電耳機發展史,bass都係最大難題。

對於bass係未調音問題,就係幾有趣既討論
bass強弱係由振膜大小,震動行程長短決定。
就好似10吋重低音,你可唔可以玩調音玩到勁過12吋?
10寸subwoofer 會唔會勁(指量感,下潛力,定punch?)過12寸,要睇成個design而定。不過科技係會進步嘅,極端啲,Senn HE1 個Bass 我覺得無論係量感,下潛力,同punch 都係超越咗好多人堆靜電耳筒嘅固有諗法(當然四十萬嘅價位,聽過嘅都明白係嚴重overpriced)
你五千蚊想要d咩先?dac定headphone定speaker?
最重要用途係咩?好似你出街多既就玩耳塞好過耳牛。
睇戲同聽歌既要求就唔同
其實冇所謂,用SMB協議好處windows都用到
唔係話smb software based, nfs hardware based咩
好既,一陣上網睇下資料先,謝謝!
HE1連放大器都做埋入隻耳機度,普通靜電要做到咁既程度難。

假設同公司同設計,寸數不同。
我覺得量感可以後天調整,但punch同下潛係前天決定左上限。
睇redhat點講好過啦

https://access.redhat.com/discussions/2258391

根本冇所謂,存取file,內網通常ping值1-3ms響應,volumio只係運送資料,解碼係個DAC做硬解
用咗nfs嘅話windows唔可以直接存取個drive?
link plz
Windows個「網絡上的芳鄰」係CIFS/SMB協議,開NFSD未必讀寫到,可能要另外做功夫,喺管理啲flac/wav/diff文件通常會用Windows做,除非你全屋用linux 我都唔係全屋linux,ripped咗嘅CD喺windows嘅話要抄去router個SMB server,唔會喺router掹返隻USB硬碟去插windows啩?

無論wifi/LAN都係咁copy & paste去,我用notebook嘅,ripped CD就用linux notebook,不過冇開機,link通全屋device就可以file抄嚟抄去,亦可以共用

原來真係咁, 咁就由佢係咁先啦 睇吓搵唔搵到大電流啲嘅尿袋
Android/iOS電話有唔少apps可以讀寫SMB server檔案,如果通過電話買歌,要上傳去返router個硬碟,唔用ftp就要有smb client

ios上傳/下載可能麻煩啲,我冇用過,安卓就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞