[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇返佢係同意個Enclosure有影響架wor
不過其實我覺得係前端唔特別薄既情況下就算Lambda Sig都唔薄既, 定你會覺得係Sigma enclosure吸走部分高頻令你覺得係厚D? 因為感覺上Sigma Pro vs Lambda Sig我會覺得係可以做到類似厚度, 但Sigma Pro某D情況聽到係高頻去得無Lambda Sig去得咁盡而Sigma Pro既低頻共鳴容易多一段咁解
講健康風險之前我比較擔心d棉會碎入driver
大家對厚薄定義唔同掛

多口問大家句utopia 係厚定薄? 我都講唔定
金屬聲
Utopia....記憶中唔算特別厚或特別薄, 係好記得佢個proportion好怪既音場同某D奇怪位會特別硬同有金屬感
唔理係唔係佢
不過如果一個人嘅尊嚴係由"擁有多隻靚耳牛"而得到嘅,都應該幾可悲
Focal高頻都係Aggressive既多
之前喺PAF 試咗DMA Setup 果套Luxman amp + DAC 推 Utopia,啲金屬感好明顯 唔知係咪關條Labkable 耳筒線事
咁你講到LPS天下無敵嘛,好似是但隊落任何一件device都實有明顯改善,但又冇咩明確客觀數據去支持喎
又係你話電子牛冇貴牛嘅冇得公平對比,搵埋俾你又啊支啊咗總之就唔會買唔會試
唔使叉撚住我叫我自己買嚟試啦,我有錢都唔會使喺呢啲無聊位,攞部另買嘅LPS舊錢去買高一級嘅gears唔撚好?
我都係試dma 嘅boston amp +utopia, 唔係話唔好聲,但係係有啲古怪

難得大家都知"金屬聲"係咩喎
係日本試過全stock既d-06 p-750u Utopia係比較正常既

插Dave先嚇死你
大家都有錢人
我只係覺得佢個種自成一套既標準,諗法,定義好怪。
同佢講野好似雞同鴨講,九唔搭八。

咩叫入門就自己訂,就話無推唔起既耳機。
唔好提dave+utopia.真係中哂伏。
聽d鬼佬吹話好好聲,直通透明度高

本身音場細,d樂器堆埋一堆。
點止啲on9鬼佬,大撚把香港廢中廢老話呢套係神setup添
呢個真

好多人覺得殼靚=靚聲
chord 都係貴在佢個殼同fpga 個算法度
真心,我估nasa啲火箭電源應該真係最可靠最穩定 (掛)
有諗過但都係唔做勇者
好多人diy野
係咪最可靠穩定真係唔知,但肯定最適合喺火箭用
又要輕,又要應付到溫度變化,條件同喺陸上揀個電源唔同

屌講電源講到上火箭
係喎,你個殼咩樣架
嘩屌
一日由#300上到#800
有賴咁多位捧場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞