[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(2)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔覺

啲人成日話膽機靚聲,感情豐富,但係呢樣嘢只限高階膽機(5000$+) ,低階膽機好多時揸過同價位石機。至於去到高價位,膽vs石其實最後都係睇口味
但兩萬以上amp嘅就清一色膽機
Thanks,上次會展見個setup差所以冇心機試
儲幾年錢中,唔等跌價
我見主流耳擴都係石機,膽機唔多,有都多數膽石混合
平純膽機又多人講我諗到Dark voice,諗唔地其他
兩萬以上amp都有純石機,不過少好貴
膽石混合多d
正如海膽明太子巴打講,膽同石都係個人口味
我未揾到一部接受到的膽amp
所以都係玩靜電吧,少選擇但每個選擇都高質,唔洗煩
係要搞下電源,不過計埋肯定易過玩HD800
當然有錢就冇所謂
諗起HD800就頭痛,想買HD800s但覺得自己玩唔起
除左用家,我對試聽既009s impressions都唔多信
玩到009級數對電同source 既要求好高。

009同009s既分別,似hd800同800s
無話s一定好過原版。特別而家009好低玩
如果你上ect試002,有d野要先清楚。我對001開機時係垃圾聲,半個鐘可以聽,一個鐘先charge夠正常聲,反而我對207就無咁明顯。所以試聽要有心理準備,要唔怕醜聽耐少少,或者開住佢煲,偷偷地去試晒其他機先番轉頭再聽。仲有STAX呢對野好難戴啱位,記得要擰,擰到啱聲為止。啱位後基本上出街用都唔會走位。

KSE唔記得係1200定1500,舊年灣仔某展試過,老實講我覺佢贏到STAX既野唔多,什至懷疑佢贏既瓣數只因為佢密封同入耳,低頻明顯係靠耳道共嗚做出黎,層次特別係分離度亦輸STAX好多下。
JDS lab element聽講唔錯
雖然過左black friday…
舊年會展個時得kse1500,1200今年先出
唔知係唔係心理作用定係因為個電路冇左Digital而變得簡單,KSE1200好聽d
雖然我一直吹奏KSE1200,我唔覺佢勝過Stax lambda,in ear同headphone冇得比
雖然未聽過002,我都估KSE 1200個bass係用in ear做出黎
要解決靜電少bass問題,一係用amp推爆、一係單元技術改良、一係大單元、再唔係就近耳d做in ear
我唔認為Shure做靜電單元技術有Stax咁有經驗,好難做技術改良
反而in ear係Shure專長,所以做in ear好合理
另外,KSE1200好睇耳綿/耳膠
package跟3種:黃色筒形綿、灰色類Comply綿、灰色耳膠
出去試demo,9成都係用灰色類Comply綿,吧個綿係最隔音,但最吸音,吸得太多而令d聲濛,所以唔好聽
用耳膠(跟機或spinfit)冇吸音,聲清而偏乾,聽得耐唔舒服
用黃色筒形綿就最好,剛好吸走過多高頻,戴得舒服,聲音平衡而保留靜電味
當然黃色筒形綿戴個時都要將個綿向下(向機殼方向,而非向導管)㩒先唔會吸多左音
應該得我一個用panasonic?
有冇人知邊度買L700 ear pad最抵?
新手入坑,有冇直推耳牛推薦?
聽開流行曲/pop
筆直無限,直推得好/性價比高都得
Denon D5200

性價比高又無限budget就肯定玩靜電
咁有趣?
古董?
我都有panasonic CD機
stax 官網網店
focal utopia 都有得諗
靜電我覺得唔係幾適合新手玩,保養麻煩之餘新入坑亦都唔一定知靜電比動圈平板好喺邊,反而靜電缺點就幾明顯。所以budget 無限都係senn 記/beyer/akg 啦
有冇巴打試過ifi pro idsd?
諗緊買部兩萬既dac+preamp, 一手二手都冇乜所謂, 巴打有冇乜野推介既牌子?
KSE我一直只係同BABY STAX比較,唔係lambda。
不過其實咁比較法亦唔公平,001我係自用當然好清楚佢特性同優缺點,KSE只係場內試聽一兩分鐘,歌、source、accessories都係隊比我就聽。正如我就咁比對未charge好既001你又唔教你戴好,九成人只會覺得佢似Etymotic。

但有一樣客觀上係肯定既,CP。
膽機有OTL 設計, harmonic distortion較高, 電壓較大, 音色較自然, 比較適合高阻既耳牛

石機失真較低, class A / B 高efficiency, dynamic response 較高, 低阻既耳機/耳牛都適合

同價錢完全沒有關係
其實玩電源係一個迷思.....physics泥講吾make sense
(Power regenerator 另計,但人類是否可以聽到分別又係另一個問題)
其實make sense
power regulator當然好合理,因為令到電壓隱定
而呢個只係事實一半
power regulator處理左高電壓個part,ground個part未處理

transistor工作會受high voltage (Vcc)同ground影響。Vcc會決定輸出電壓上限。所以如果冇power regulator,Vcc有可能唔足,例如Vcc 要+15V但可能得+14.5V,唔會話運動唔到,但係唔係by design, 容易失真。(當然power regulator都會令到Vcc不時微微改動,但好過冇power regulator)

致於ground,即係電路中電壓最低點。雖然多數定義為0V,但現實上唔係真係0,只係電壓最低點。ground唔係0會點?transistor工作特性會改變。雖然未致於工作唔到,不過會對輸出造成失真

ground唔係零最常見係ground有noise
電源filter係處理Vcc個part,搞唔到ground
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞