【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區6

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

ABS 一星期兩次係搭落邊忽肌肉一齊做 ?

背+leg

如果個日背係做pull up 個d 就做輕鬆d 既abs
Leg day 多數做負重abs

DAy6 Leg day , 隔一日就做胸無影響嗎 ?

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

做完 abs 後果兩日會酸到發唔到力 , 我用dumbbell , 腹酸到連hold 住dumbbell瞓落 bench 都做唔到

Day 1 : 胸 , 三頭
Day 2: 背 , 腹
Day 3: Rest
Day 4: Delta , 二頭
Day 5: Rest
Day 6: Leg Day
Day 7: Rest

好,試下唔同schedule 先

餐單有冇咩改善地方
Window swiper做人魚線好撚有用

第一次聽 , 咩動作黎 ?

Windshield Wiper

Windshield Wiper

原來係側提腿
懷疑ac joint有問題

平日做胸右邊膊頭會痛
每個動作做到第8-9下就開始痛, 做fly更明顯
做幾輕都係一樣, 臨尾幾下會feel到膊頭入面痛
但平時活動又ok
會摸同睇到膊頭同斜方肌之間條骨突左出黎, 左邊係冇既

想問下師兄我應該睇跌打定物理治療會好d?

覺得最好睇骨科先,最少知道真正root cause,先對症。而且知道root cause 先可以避免以後再傷⋯ 睇Physio 佢會教你d保健運動,同點避免受傷⋯跌打未必做到呢點⋯

題外話,巴打做引體有無肩痛?
今晚同心軟巴操完

半死

操乜肌肉 ?

背脊多,佢話想學muscleup

平日做胸右邊膊頭會痛
但平時活動又ok

覺得最好睇骨科先,最少知道真正root cause,先對症。而且知道root cause 先可以避免以後再傷⋯ 睇Physio 佢會教你d保健運動,同點避免受傷⋯跌打未必做到呢點⋯

pull up冇事, 平日都唔會痛, 係做胸同先有事
應該唔關做錯姿勢事, 因為做勁輕都會痛

依家都係操胸前做下external rotation既exercise去舒緩下

平日做胸右邊膊頭會痛
但平時活動又ok

pull up冇事, 但machine row會痛, 平日唔會痛
應該唔關做錯姿勢事, 因為做勁輕都會痛

依家都係操胸前做下external rotation既exercise去舒緩下
今晚同心軟巴操完

半死

操乜肌肉 ?

今晚同心軟巴操完

半死

操乜肌肉 ?

我自己個背都就嚟裂開咁濟
今晚同心軟巴操完

半死

操乜肌肉 ?

仲以為操P2定括約肌

BTW如果新手想跟有無得?
今晚同心軟巴操完

半死

操乜肌肉 ?

仲以為操P2定括約肌

BTW如果新手想跟有無得?

好撚好笑?

ABS 一星期兩次係搭落邊忽肌肉一齊做 ?

背+leg

如果個日背係做pull up 個d 就做輕鬆d 既abs
Leg day 多數做負重abs

DAy6 Leg day , 隔一日就做胸無影響嗎 ?

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

做完 abs 後果兩日會酸到發唔到力 , 我用dumbbell , 腹酸到連hold 住dumbbell瞓落 bench 都做唔到

Day 1 : 胸 , 三頭
Day 2: 背 , 腹
Day 3: Rest
Day 4: Delta , 二頭
Day 5: Rest
Day 6: Leg Day
Day 7: Rest

好,試下唔同schedule 先

餐單有冇咩改善地方

求教,細佬178cm高,62kg重
天生超瘦底,以前有玩長跑同踢波
依家想增肌操泥考消防員
食極唔肥既底質好難增磅
想問下咁多位巴打我應該用咩餐單配合gym泥增重?
增重奶粉有無好推介?
Anyway Thanks

無聽過正常 因為我串錯

會唔會做完癱撚左個腹
想問下冇健身椅就咁平地做胸效果大唔大
同埋冇椅較角度點樣練上下胸

新手黎講都 ok 有效果 , floor press 因前三角參與會少左 , 會令三頭會參與多左

對於煙央胸 , 有人會用 floor press 推單手去練弱果邊

下胸

巴打
我做下胸4組 跟住平地4組 再做4組飛鳥新手咁樣夠唔夠
有冇p記師兄一齊操

做開邊間

淘大 德福

想問下點操腹肌同人魚線?
依個幾月做緊Bosu ball crunch 3x20同Bosu ball mountain climber 3x30 但好似唔多見效

Squat deadlift and leg raises

試下先
係咪都係做3set,1set 做20下到?

squat deadlift 1 set 20下

2-3下會好D

下……咁幾set?
得兩三下,3set會唔會太少
如果今個星期做8-12下4 set 1 min rest
下個星期做15下4 set 30-45 sec rest
再下星期5x5 30-45sec rest

咁做有無效果
定每個月轉好d?

有 一定有 最好唔好有規律咁轉

咁例如拉day啦,係咪到當日想多次數就做多次數,想做少就做少,想窄手就窄,想闊就闊,只要操夠甘同啱姿勢就得?完全唔使幾日前plan定做咩次數/手擺位?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞