【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區6

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
其實拉傷之後 , 首先就休息到平日郁動時唔會痛 , 之後就要開始做啲輕磅肌力訓練去運動受傷嘅位置先會真正康復
咁多位ching 有無咩好腰帶推介下??
膊可以點練
玩shoulder press 重到
小弟真心想操到大大隻

目標係人地遠睇就知你係大隻佬果隻

做左一年多d, 成績自問真係有

但係好多大隻佬都話一年既成績唔應該係咁

話我太HEA

但其實我自問真係有用心去做

不過我上黎唔係求安慰, 反而想知有咩地方要改善

例如.

d人成日話8-12rm係練SIZE既最好下數
(但我做開個度d人話4-6rm先係最好)

但問題就係, 舉例, 當我chess bench press, 做到65磅dumbell

可以第6 / 第7 下就已經要靠借力先上到去, 甚至係無晒力

但係一換60磅, 又做到>12下

咁60 定65 先係最岩我既重量呢?

(其實依個問題多數發生係二頭三頭多D...)

講到二頭, 我最唔識操就係二頭

首先左右手已經唔平衡, 力度有差距都算, 最大問題係左手係無咁應

右手做既時候會明顯feel到二頭係度震既, 好應既

但左手做就無依回事, 想請教下點解決呢?

如果一個動作係應既話, 應唔應該淨係做個個動作?

因為我三頭又係唔應, 除左拉繩之外

當我16組都淨係做拉繩, 會唔會唔係咁好?

定真係應該要搵另一D動作操到應為止?

亦都想請教飲奶粉問題

我就差唔多68KG, 按照學說, 我一日要有100g既protein

但除左飲奶粉之外, 我日常生活根本唔可以做得到

一日食4隻蛋先得28g protein

而肉我又唔知應該點計, 因為痴屋企食飯, 食左幾多肉落肚好難計到

所以奶粉係一定要飲

只係我唔知係咪需要每一日都100g protein

咁我咪要一日兩scoop 咁飲?

咁如果我果日做rest day又點算?

又或者我去打泰拳又洗唔洗飲? (因為同時想減肥, 所以會抽兩日放工後去打拳... 聽聞hiit減肥好有用...)

平時我飲開whey protein...最近去到有隻hyrdo whey protein, 一開始唔知咩黎, 見佢一scoop有30G protein就買左 見外國佬話其實依隻係最好做完即刻飲, 但如果要一日兩scoop 我係咪要買返來普通whey protein黎飲

最後, 小弟係係屋企樓下D私人會所做,

器械...當然唔係咁齊全, 不過dumbell barbell都叫有

真係想bodybuilding既話...係咪真係要去大型gym room到操..?

真心想變大大隻咁

唔該咁多位師兄
小弟真心想操到大大隻

話我太HEA

例如.

但問題就係, 舉例, 當我chess bench press, 做到65磅dumbell

可以第6 / 第7 下就已經要靠借力先上到去, 甚至係無晒力

首先左右手已經唔平衡, 力度有差距都算, 最大問題係左手係無咁應

亦都想請教飲奶粉問題

我就差唔多68KG, 按照學說, 我一日要有100g既protein

而肉我又唔知應該點計, 因為痴屋企食飯, 食左幾多肉落肚好難計到

所以奶粉係一定要飲

又或者我去打泰拳又洗唔洗飲? (因為同時想減肥, 所以會抽兩日放工後去打拳... 聽聞hiit減肥好有用...)

平時我飲開whey protein...最近去到有隻hyrdo whey protein, 一開始唔知咩黎, 見佢一scoop有30G protein就買左 見外國佬話其實依隻係最好做完即刻飲, 但如果要一日兩scoop 我係咪要買返來普通whey protein黎飲

器械...當然唔係咁齊全, 不過dumbell barbell都叫有

真係想bodybuilding既話...係咪真係要去大型gym room到操..?

真心想變大大隻咁

唔該咁多位師兄

我覺得寧願要做重啲 你依架好似係平台期?做多啲腳 同 做重啲 5至7下 利申新手9up下 都係聽fd講寧願做重啲可以試下5至7會有突破 一直留戀8至12唔好

我覺得寧願要做重啲 你依架好似係平台期?做多啲腳 同 做重啲 5至7下 利申新手9up下 都係聽fd講寧願做重啲可以試下5至7會有突破 一直留戀8至12唔好

我依一年多真係唔做腳

就算有都係做hiit果陣當做左

不過前排俾老 屌完我hea之後

開始覺得要改變,

所以最近開始有操腳
小弟真心想操到大大隻

話我太HEA

例如.

亦都想請教飲奶粉問題

所以奶粉係一定要飲

真心想變大大隻咁

唔該咁多位師兄

二頭嗰到同你一樣問題 左手點做都係用緊前臂力多 右手明顯大同實啲 點搞
FG窮撚 返工又要過海有冇D平嘅全線plan 又唔使簽長約
budget $500-600/month
FG窮撚 返工又要過海
有冇D平嘅全線plan 又唔使簽長約
https://www.youtube.com/watch?v=Hz-WKAcPrPM

岩岩睇依條友講

依佢講法, 其實RM唔係咁重要

重要既係 要做一個動作, 係60秒左右做到力歇

而咁岩60秒係大約12下

即係每一下應該要做5秒左右

大家覺得岩唔岩呢?
FG窮撚 返工又要過海

🤣大撚把啦 你唔好預咁貴 預300內一個月差唔多架啦

有冇好推介
以前讀書冇乜錢玩開康文
但器材器夠
而家返工有d收入想join下其他
[quote]FG窮撚 返工又要過海

🤣大撚把啦 你唔好預咁貴 預300內一個月差唔多架啦

有冇好推介
以前讀書冇乜錢玩開康文
但器材唔夠
而家返工有d收入想join下其他
https://www.youtube.com/watch?v=Hz-WKAcPrPM

岩岩睇依條友講

依佢講法, 其實RM唔係咁重要

重要既係 要做一個動作, 係60秒左右做到力歇

而咁岩60秒係大約12下

即係每一下應該要做5秒左右

大家覺得岩唔岩呢?

以前試過玩5秒慢速推胸,要做輕好多先支持得到
操背既時候,尤其係做引體上升同lat pull down
總係feel 到右邊用力多過左邊,可以點改善

做返多啲單邊動作,例如one arm row,仲有每次做都做弱邊先,有個少少技巧:假設dumbbell one arm row,弱手(12reps)>強手(12reps)>弱手(補多兩至三reps)>完結一組。
咁樣可以慢慢增強返弱邊

關乜撚事 明顯個form錯啦

喺唔係親眼睇住佢做嘅情況之下無人可以肯定係咩原因
想問下點操腹肌同人魚線?
依個幾月做緊Bosu ball crunch 3x20同Bosu ball mountain climber 3x30 但好似唔多見效
新post留名
依個幾月做緊Bosu ball crunch 3x20同Bosu ball mountain climber 3x30 但好似唔多見效

操咁耐因住太大隻嚇親人

操咁耐因住太大隻嚇親人

見冇咩改變先問吓

Squat deadlift and leg raises

試下先
係咪都係做3set,1set 做20下到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞