【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區6

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

增肌係增肌第一步
可以

但肌肉同脂肪係兩樣嘢嚟,點解巴打又會咁講呢

上磅唔係叫你食m記kfc呢啲fat
係食多幾舊肉 多carbs
提高calories intake
到你上到目標體重
都時先cut

係咪如果食得多(肉,菜,蛋白質)而上到目標體重,重量係來自肉而唔係脂肪?

其實增肌上磅唔多唔少身體都會多左脂肪,冇可能完全100%係肌肉,只係可以透過飲食既比例黎控制身體多幾多肌肉,或者多幾多脂肪

增肌期,你有計你tdee ,計番自己每餐碳水蛋白質脂肪比例既話,當你增到目標體重個陣,相信你增加既體重入面,肌肉既比例會多個脂肪,可能係70%肌肉,30%脂肪
掉翻轉,你增肌期乜狗屎垃圾都放入口,唔計tdee ,成日食肥野油野既話,當你增到目標體重,你增既大部分都會係脂肪,可能係70%脂肪,30%肌肉

有錯既請其他師兄指教

我個concept都係咁

我最初瘦到新馬仔咁 , newbie gain 果時重左廿幾磅同時都多左5% fat

會唔會係新手蜜月期吸收得多啲,大得快啲,所以增緊肌個期脂肪都會多左
各位巴打煮野食有啲咩心得
完sem 終於得閒
搵食行遠啲啦,有咩喺到講

人黎 妙問妙答

想搵師兄確認下

千八我兩餐都爆咗

每個人目標唔同 定個卡路里都唔同
你減磅1800 ok啊 幾健康
你話驚影響增肌既問題 除非你已經係超低體脂大隻佬啦
如果唔係都影響不大 你人身體會自己調節最佳體態
不過你想操到10%以以以下就唔洗講一定有影響 因為超低體脂並唔係人自然體態
唔係鳩up 你可以上網睇下

想知

我都係以前睇書同高登有營養師開post問佢
好似話極低體脂會影響身體激素既equilibriums
好似Testosterone, ghrelin,leptin......人體想去調節番
靠飲食去阻止呢個回復就會有機搞到成日講既低體脂搞到電解質失衡果類野
同搞到testosterone 失衡都會搞到你肌肉生長慢d啦
所以健美佬都唔會一年四季keep 3-5body fat
類似呢d啦 激素問題 未必100%岩講明 始終一講到hormone equilibrium 就太專 我都去溫下書先

巴打又係讀health related既科?

以前讀大學果陣自己科太無聊
玩運動受傷次後就入圖書館睇
好撚複雜 睇多左就得閒發覺content farm得閒都講少少唔岩野伏人 同埋go trip果d減肥方法累撚死人

咁如果想大隻係咪唔應該做帶氧呢?
我猜唔透

增肌係增肌第一步
可以

但肌肉同脂肪係兩樣嘢嚟,點解巴打又會咁講呢

上磅唔係叫你食m記kfc呢啲fat
係食多幾舊肉 多carbs
提高calories intake
到你上到目標體重
都時先cut

係咪如果食得多(肉,菜,蛋白質)而上到目標體重,重量係來自肉而唔係脂肪?

其實增肌上磅唔多唔少身體都會多左脂肪,冇可能完全100%係肌肉,只係可以透過飲食既比例黎控制身體多幾多肌肉,或者多幾多脂肪

增肌期,你有計你tdee ,計番自己每餐碳水蛋白質脂肪比例既話,當你增到目標體重個陣,相信你增加既體重入面,肌肉既比例會多個脂肪,可能係70%肌肉,30%脂肪
掉翻轉,你增肌期乜狗屎垃圾都放入口,唔計tdee ,成日食肥野油野既話,當你增到目標體重,你增既大部分都會係脂肪,可能係70%脂肪,30%肌肉

有錯既請其他師兄指教

我個concept都係咁

Agree 講真 食一個茶記早餐
1200卡 20g都冇既蛋白 纖維0g 真係食kfc好過
同你食得太多碳水 你胰島素狂升 你都未用已經變脂肪

千八我兩餐都爆咗

每個人目標唔同 定個卡路里都唔同
你減磅1800 ok啊 幾健康
你話驚影響增肌既問題 除非你已經係超低體脂大隻佬啦
如果唔係都影響不大 你人身體會自己調節最佳體態
不過你想操到10%以以以下就唔洗講一定有影響 因為超低體脂並唔係人自然體態
唔係鳩up 你可以上網睇下

想知

好似Testosterone, ghrelin,leptin......人體想去調節番
靠飲食去阻止呢個回復就會有機搞到成日講既低體脂搞到電解質失衡果類野
同搞到testosterone 失衡都會搞到你肌肉生長慢d啦
類似呢d啦 激素問題 未必100%岩講明 始終一講到hormone equilibrium 就太專 我都去溫下書先

好撚複雜 睇多左就得閒發覺content farm得閒都講少少唔岩野伏人 同埋go trip果d減肥方法累撚死人

傷完真係會自己搵野睇

受傷未必好得番 勸新手做還做
咪同人鬥力 盞曬力 尤其deadlift深蹲
平板一分鐘都成身震去做
一拉親你冇肌肉保護可能抖兩年你都唔好

想知

傷完真係會自己搵野睇

平板一分鐘都成身震去做

後生傷都唔夠老左先傷,想好都好唔番
當然最好就唔傷啦
後生仔就係要鬥重架啦,人人都經歷過呢段時期既~無計

前排睇住個排骨cable fly 30lbs 第一下都拉唔到谷到紅都面哂左扭右扭咁 做到唔知似press定fly 過左兩日又見佢繼續又係咁 但佢個樣又好firm好堅定咁 都唔知走唔走去指點下好

傷完真係會自己搵野睇

平板一分鐘都成身震去做

當然最好就唔傷啦

前排睇住個排骨cable fly 30lbs 第一下都拉唔到谷到紅都面哂左扭右扭咁 做到唔知似press定fly 過左兩日又見佢繼續又係咁 但佢個樣又好firm好堅定咁 都唔知走唔走去指點下好

唔係笑人排骨 個個都曾經係排骨 但好多排骨成日驚比人笑咁一味要舉重過人 基本姿勢動作都未做啱 遲早傷
其實做輕但啱form反而冇人笑

傷完真係會自己搵野睇

平板一分鐘都成身震去做

當然最好就唔傷啦

我會周圍係到「教」人
唔問又睇唔過眼 問完睇佢點講
可能人地都有自己果套
唔溝通點交流

都係 但佢好明顯係唔夠力又唔啱form但怕比人笑咁追重

傷完真係會自己搵野睇

平板一分鐘都成身震去做

當然最好就唔傷啦

我會周圍係到「教」人
可能人地都有自己果套
唔溝通點交流

睇佢個樣蠢定串 串就話之佢死

排骨但串 成日忍唔住望佢佢就眼超超好似覺得我想串佢咁

平板一分鐘都成身震去做

當然最好就唔傷啦

我會周圍係到「教」人
可能人地都有自己果套
唔溝通點交流

利申 排骨過怕比人笑而想追重過 但以前真係細力到追都追唔到重
以前Db press由10lbs working set開始做 做左兩個月都未上到20lbs 細力到一上20就推得兩三下就收皮 廢到追重扮下野追唔到
而家見d排骨db press閒閒地都25 30lbs 諗返可能自己以前真係太細力

我會周圍係到「教」人
可能人地都有自己果套
唔溝通點交流

利申 排骨過怕比人笑而想追重過 但以前真係細力到追都追唔到重
以前Db press由10lbs working set開始做 做左兩個月都未上到20lbs 細力到一上20就推得兩三下就收皮 廢到追重扮下野追唔到

其實人係咁矛盾架啦
人地做得輕又有人笑佢廢
但可能人地做得輕但練得比你好
Case by case 啦
做自己咪算

終身新手
話時話咁多蛋有無問題
見兩隻黃都爆膽固醇
但我呀sir話正常呢d飲食吸收無事

無問題,但咁食好滯,唔係次次食得到咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞