【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區6

1001 回覆
13 Like 3 Dislike

ABS 一星期兩次係搭落邊忽肌肉一齊做 ?

背+leg

如果個日背係做pull up 個d 就做輕鬆d 既abs
Leg day 多數做負重abs

DAy6 Leg day , 隔一日就做胸無影響嗎 ?

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

做完 abs 後果兩日會酸到發唔到力 , 我用dumbbell , 腹酸到連hold 住dumbbell瞓落 bench 都做唔到

Day 1 : 胸 , 三頭
Day 2: 背 , 腹
Day 3: Rest
Day 4: Delta , 二頭
Day 5: Rest
Day 6: Leg Day
Day 7: Rest

好,試下唔同schedule 先

餐單有冇咩改善地方

背+leg

如果個日背係做pull up 個d 就做輕鬆d 既abs
Leg day 多數做負重abs

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

做完 abs 後果兩日會酸到發唔到力 , 我用dumbbell , 腹酸到連hold 住dumbbell瞓落 bench 都做唔到

餐單有冇咩改善地方

無,就你自己個人感覺,無標準答案
練完muscle-up 練咩好
練完muscle-up 練咩好

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

餐單有冇咩改善地方

大家係P記做開幾錢月費 上次我問要接近400一個月
大家係P記做開幾錢月費 上次我問要接近400一個月

今年4月簽$4160/20個月 有9間分店唔去得

巴打你會點排
暫時無咩,因為分開肌肉

餐單有冇咩改善地方

所以如果有啲蛋散同你講:「唔應該咁set架,應該點點點做,我都係咁啦!」果啲通常都係柒

餐單有冇咩改善地方

所以如果有啲蛋散同你講:「唔應該咁set架,應該點點點做,我都係咁啦!」果啲通常都係柒

但食多左protein 就不停放臭屁
呢d 情況係咪正常,因為轉左飲食習慣要適應?
少練腳 一般練幾多次先開始隔日唔酸 而家酸到第日行唔到影響工作

求過來人經驗

餐單有冇咩改善地方

但食多左protein 就不停放臭屁
呢d 情況係咪正常,因為轉左飲食習慣要適應?

高蛋白飲食一定狂放臭屁,無得避免
少練腳 一般練幾多次先開始隔日唔酸 而家酸到第日行唔到影響工作

求過來人經驗

做多啲就知,人人唔同

求過來人經驗

做多啲就知,人人唔同

我都係 , 腳痠會影響工作 , 所以只做 7 成 hea 操算 , 第二日只有少少痠 , 應該好過 skip lag day 吧

求過來人經驗

做多啲就知,人人唔同

我都係 , 腳痠會影響工作 , 所以只做 7 成 hea 操算 , 第二日只有少少痠 , 應該好過 skip lag day 吧

有同樣想法 我覺得要量變導致質變方法 唔操盡但高頻d 一星期做多幾次咁

唔知有冇過來人 之後睇情況調整

求過來人經驗

做多啲就知,人人唔同

有同樣想法 我覺得要量變導致質變方法 唔操盡但高頻d 一星期做多幾次咁

唔知有冇過來人 之後睇情況調整

質重要過量
PULL UP 一直都突破唔到一野做多過十下 , 尋日轉左練法 , 4 下一組 , 拉到頂 hold 5 秒 , 做4組已經收皮

想問咁練得唔得 ?
PULL UP 一直都突破唔到一野做多過十下 , 尋日轉左練法 , 4 下一組 , 拉到頂 hold 5 秒 , 做4組已經收皮

想問咁練得唔得 ?

連學富巴都要問依啲問題
你依家max rep幾多?
推胸做錯動作整親膊頭
係咪等到完全唔痛先好操番
抖左好耐了

想問咁練得唔得 ?

連學富巴都要問依啲問題

可以用兩次failure嘅訓練方式
假設:引體max rep係9下,做到9下再上唔到(一次),踩橡筋繼續做,當做多咗7下就再力竭(兩次),為之一組,咁你一組入面就經歷咗兩次力竭。

想問咁練得唔得 ?

連學富巴都要問依啲問題

max rep 得 9-10 下咋

想問咁練得唔得 ?

連學富巴都要問依啲問題

可以用兩次failure嘅訓練方式
假設:引體max rep係9下,做到9下再上唔到(一次),踩橡筋繼續做,當做多咗7下就再力竭(兩次),為之一組,咁你一組入面就經歷咗兩次力竭。

去買條筋先 , thx
好想練鬼妹啲大屎忽
屋企最重嘅dumbbell都係得12lbs
平時有跟fitness blender/blogilates 果啲workout

好想認真操個大屎忽番黎
推胸做錯動作整親膊頭
抖左好耐了

膊頭傷係有好多情況 , 你向邊個方向伸展手臂會膊頭痛 ?
推胸做錯動作整親膊頭
抖左好耐了

行路隻手fing向後會痛 拉住pull up bar都會
推胸做錯動作整親膊頭
抖左好耐了

行路隻手fing向後會痛 拉住pull up bar都會

抖左好耐但日常活動都痛咁要睇醫生喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞