【嘈交就要自貼身材】健身資訊討論區6

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
練梗引體上升 點解feel到用個腹肌仲多過個背既

成個動作由頭到尾都用手肘嚟畫軌跡,核心就咁鎖死唔好搖就得

都唔知自己邊個位唔夠力上 做左gym4個月五下都唔可以一次過完成
仲有咩tips關於引體

https://www.youtube.com/watch?v=1Fwk_paQZd8
有冇巴打之前試過拉傷個背?

以前一有排狂做背,應該拉傷左。 依家都SKIP左做背差唔多10個月,每次做lat pull down 個動作 ( 冇做機,就咁做個動作 ) ,下面圈圈果個位都痛。

可以點做

以前一有排狂做背,應該拉傷左。 依家都SKIP左做背差唔多10個月,每次做lat pull down 個動作 ( 冇做機,就咁做個動作 ) ,下面圈圈果個位都痛。

可以點做

用foam roller roll下佢
你呢十個月淨係操胸?
之前操引體個都感覺到個背酸
但呢2個月開始感受唔到
好似操緊前臂咁
之前操引體個都感覺到個背酸
但呢2個月開始感受唔到
好似操緊前臂咁

做到咁上下可以開始試負重

可以點做

你呢十個月淨係操胸?

二 / 三頭 / 腳 果d都有keep住
都有roll過 , 甚至做過網上果d 靜態拉背動作,都仲拿住拿住。

最壞情況係咪要睇醫生,又唔知去邊睇

可以點做

你呢十個月淨係操胸?

都有roll過 , 甚至做過網上果d 靜態拉背動作,都仲拿住拿住。

再過一排都係咁真係睇一睇好啲
操背既時候,尤其係做引體上升同lat pull down
總係feel 到右邊用力多過左邊,可以點改善
有冇巴打知呢隻係咩?

可以點做

你呢十個月淨係操胸?

針灸/物理治療
操背既時候,尤其係做引體上升同lat pull down
總係feel 到右邊用力多過左邊,可以點改善

做返多啲單邊動作,例如one arm row,仲有每次做都做弱邊先,有個少少技巧:假設dumbbell one arm row,弱手(12reps)>強手(12reps)>弱手(補多兩至三reps)>完結一組。
咁樣可以慢慢增強返弱邊
有冇巴打知呢隻係咩?

秋葵?
有冇巴打做開單邊farmers walk?

兩邊膊頭平衡到 但踏步出去個人會歪埋一邊 係核心未夠力定正常?
有冇巴打做開單邊farmers walk?

兩邊膊頭平衡到 但踏步出去個人會歪埋一邊 係核心未夠力定正常?

可能核心同對腳未夠力,揸返輕少少先
如果今個星期做8-12下4 set 1 min rest
下個星期做15下4 set 30-45 sec rest
再下星期5x5 30-45sec rest

咁做有無效果
定每個月轉好d?
膊頭做極都無咩野睇,係咪比胸、背難操?
練梗引體上升 點解feel到用個腹肌仲多過個背既

成個動作由頭到尾都用手肘嚟畫軌跡,核心就咁鎖死唔好搖就得

都唔知自己邊個位唔夠力上 做左gym4個月五下都唔可以一次過完成
仲有咩tips關於引體

做返多啲基本嘢先(negative pull up,inverted row,dead hang hold之類)做一排一定做到,加油呀巴打

睇左片 唔係幾明咩叫negetive pull up
姐係跳上去然後慢慢落?
如果今個星期做8-12下4 set 1 min rest
下個星期做15下4 set 30-45 sec rest
再下星期5x5 30-45sec rest

咁做有無效果
定每個月轉好d?

同一動作,今日 只能做8-12,下個星期突然就做到15下?專登減啞鈴磅數去做?
膊頭做極都無咩野睇,係咪比胸、背難操?

我都覺得比較難,膊係比較難孤立黎發力,動作錯少少都會借左背力

唔知你無野睇到咩程度,如果完全無野睇嘅話,用超輕啞鈴甚至空手飛膊去開始先,重點係動作要慢,飛果時手踭唔好高過膊,落果時手臂唔好 I 落個身度偷雞休息,組間休息時間要短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞