[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
把聲幾好J

多謝多謝

like 同follow Facebook 同 subscribe 我YouTube 啦😂😂
1. 如果我收到offer, 可唔可以主動要求簽contract先? (因為經歷過offer被收既陰影 )
2. 我而家返shift, 對方問我轉工原因, 我答想重返9-6返工時間配合進修, 但feel到大部份HR覺得我9up, 呢個原因真係好唔得?

謝解答

問轉工原因唔係叫你真心答。

舊公司梗係好啦,不過新公司呢到可以點點點,更加吸引我

除非舊公司好大壇野,

例如差唔多執笠,有明顯犯法行為

呢d咪理由

其實講真說話都冇問題,唔好講到太negative就得,包裝下。

講真話。不外乎都係負面野多架

人工低,福利差,同事衰,老闆西,workload大

除左待遇可以講下之外, 其他唔好講

冇得升 我覺得都valid
岩岩睇左你條片,我係fg
可唔可以inbox搵你改cv問意見

btw點睇澳洲U 對比香港U
公司MEDICAL每人成本要幾錢?

哇 睇你咩plan架喎

有啲平到實報實銷....
樓主 你好 我係major hr 係近排先做hr intern
其實intern 有冇話會加分 對於入行
利申 :成績好差 想用工作經驗搭救

我唔睇GPA 既,人醒 有心學 乖 聽教 最重要

HR intern 有用啊 大家都 fg, then intern will be a plus
Hr留名學野
樓主可唔可以講下有咩優點缺點呢個問題點答

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

講d乜野完美主義所以做到唔知時間呢d假撚到仆街既包裝方法都唔係唔得

我覺得係睇你有冇為面試準備過

多過真係問你

三大廢問題:
點解走
有咩優點
有咩缺點

大家都知大家吹水,次次聽完就算

優點缺點可以點吹
有次冇準備比人問到口啞啞

如果自己無優點,可以睇下份工需要d咩 類型既人黎作個優點出嚟

缺點就通常講一樣好似係缺點嘅嘢但其實兜個圈係用嚟讚自己嘅

但呢啲問題真係好on9
啲人答埋啲嘢同份工冇乜關係仲on9

笑 但世上就係好多哩啲on9

我幾年前已經唔咁問 ...問得仲衰啲😂😂
通常每年邊啲月份係請人高峰期
想知cv平實啲好 例如白紙黑字咁逐個項目打出黎
定係設計過 排好哂位成個廣告咁 比較好

少少排位 唔洗太花巧
但太冇排位會好messy

易follow 最重要,因為我地係見你之前,其實唔會仔細睇架
做hr係咪一定要英文好好
定係似乎公司需要?

睇公司
我條team得我英文好啲...佢地啲信我改到死亡
做hr係咪一定要英文好好
定係似乎公司需要?

大把中資公司啦
email都用殘体中文

我見過火星文 我見過 我真係見過...
留個靚名
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩
有offer 後
點推其實公司先好
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

如果你本身expect咗係呢個數,你講到明bottom line
咪睇下俾唔俾到
俾唔到就搵過份

至於jumpy睇下你做到咩level啦
如果做咗十幾年嘢每份工都係一年起最多兩年我都唔覺得好stable

無set bottom 本身都想做 所以都係被壓
做左4年野 大約2年轉一次 預感黎緊想1年多d 就轉 博加人工, 因為搵岩field , 想keep 住係呢個field 做 搵多d 錢

求解答
上次我考ACO 佢問我點解想做ACO 我話因為穩定同(人工高 無講出口)
佢串我我份工都夠穩定點解仲要黎考 我當時唔知點答好 因為我本身份工真係夠穩定
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

16 fg 想轉工情況差不多
公司知我有另一個OFFER真係唔係好事? 會唔會更易請我
同行留名支持

BTW 入鄉隨俗, 係連登就咪撚用emoji啦
問我有無見緊其他工同有無offer應點答最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞