[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
留名
想知cv平實啲好 例如白紙黑字咁逐個項目打出黎
定係設計過 排好哂位成個廣告咁 比較好
做hr係咪一定要英文好好
定係似乎公司需要?
做hr係咪一定要英文好好
定係似乎公司需要?

大把中資公司啦
email都用殘体中文
想知cv平實啲好 例如白紙黑字咁逐個項目打出黎
定係設計過 排好哂位成個廣告咁 比較好

睇你搵咩工
Design類嘅通常都排都靚一靚
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

如果你本身expect咗係呢個數,你講到明bottom line
咪睇下俾唔俾到
俾唔到就搵過份

至於jumpy睇下你做到咩level啦
如果做咗十幾年嘢每份工都係一年起最多兩年我都唔覺得好stable
lm
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

答左~ 回帶先

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

其實你見HRA既話睇得熟都夠做
interview人地最多咪問下你咩叫418, 713
唔通明知你無經驗都俾個工傷case問你點跟咩
LM
你地點知行內既人工行情係點?
靠經驗?

可唔可以分享曬d行情出黎?

cover letter係咪通常唔會睇?

見過好差既application係點?
oversea 1年垃圾topup
同埋 poly pt degree 係咪唔當degree
唔算qualified

答左~ 回帶先

其實你見HRA既話睇得熟都夠做
interview人地最多咪問下你咩叫418, 713
唔通明知你無經驗都俾個工傷case問你點跟咩

唔係講笑,我試過in某大公司hra,佢真係好detail問我工傷case,要我好詳細咁講點跟進。 佢仲有問埋我工傷條例,好彩做足功課,睇定勞工處網頁背晒條例。但最終都係無offer
好奇左好耐
經agent請既人 會唔會offer 低d?
因為公司要比agent fee etc
咁其實你自己本身讀邊科,點解走去做HR?
J撚死人喇
HR係最撚垃圾同on9嘅職業
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

岩岩做左hr一年 之前係做Coor.
今年就升左職 個價大約 Asst. HR Officer到 我想問下個表果到有冇話大約幾多年exp到?
lm
我大學讀hr ,讀完就覺得Mnc hr 算得上hr。細公司不如叫出糧請人admin 算。

同時覺得hr interview 時問既問題大多好癈,浪費大家時間,識吹水已經過到hr,係line manager 先問到同個位有關既野。

利申無做hr
外國留學生返嚟搵工有冇優勢?
通常有冇話會請多啲邊一度國家嘅大學?定係睇實際間大學嘅排名?
條片同fb banner d字體建議可以用D 靚D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞