[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
宣傳帖, 如有違規, 敬請告知, 會改/ 刪帖, 萬分感謝!

Hello, 大家好, 做左HR 都好多年, 做過上千場 interview, 見到好多巴打絲打都唔係好識interview/ 搵工, 所以開左個youtube channel, 如果可以...希望能夠借哩到個平台宣傳一下, 個channel 自己手工做, 冇收錢的... 大約會2-3 日一片, 由面試到搵工到傾offer, 諗到既都會講, 等大家做工都做個高級奴工....

多按一下訂閱同like, 多多益善, 少少無拘, 麻煩大家喇!

方丈 HR 互助小組

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCsuOIiA1CcsbWrO3j0kIhew
Facebook: https://www.facebook.com/fongcheunghr/

可以offer 免費改CV/ 搵工advice service, Facebook 歡迎 inbox!!!
題外話
HR 其實多唔多野做? 難唔難in?
個POST太多人APPLY 係咪真係9抽黎CV黎睇算?
lm
點解要成日玩我地,唔想請人又要落ordera
利申 recruitment agent
我想問有無黑名單呢樣嘢
收咁多份cv,會唔會in哂?還是用咩準則揀人in?
lm
方丈把聲好好聽
認真真係學到野
支持!
題外話
HR 其實多唔多野做? 難唔難in?

咁就好睇間公司個HR 有冇心, 有心做就可以忙死, 基本上4 大類:-
1. 請人同埋照顧事入職
2. 同事紀律, 關係同活動加公司文化
3. 計糧同埋 budget 同埋report加分析
4. Training 同埋人才發展

難唔難in? 唔算啊, 如果assistant 位, excel 好少少, 開朗啲我都會請, 但最重要要口密, 太八既我一定唔要.
個POST太多人APPLY 係咪真係9抽黎CV黎睇算?

一定個個回, 但係大家可以係facebook 俾我, 可以Voice 回會快好多.

改左2 個人喇

我會由formatting 到內容, 有得改既都會話會話你知我提議你點改,

但最終梗係你自己話事啦....
點解要成日玩我地,唔想請人又要落ordera
利申 recruitment agent

因為我地都係俾人玩, 計左個headcount, 明明批左又俾老闆改心意.....

cancel order 我地都好灰...

同埋.....direct sourcing 平好多啊巴打.....recruitment cost 唔洗計咩....
講人工啦
Asst. 講起
點跳法
我想問有無黑名單呢樣嘢

有, 話明係方丈, 最少我自己公司我會build 左個, 同埋有啲記得個名既都唔會要.

但係唔係個個都會入blacklist 既, 大多係咩人呢:-

1. 佢有好嚴重過失而公司炒佢既人, 比如係店舖打架
2. 佢同大部份同事都相處唔到, 過唔到試用期既人
等等等等

有啲公司夠大, 會mark 埋 not for rehire 都有架.
收咁多份cv,會唔會in哂?還是用咩準則揀人in?

冇可能 interview 哂, 會死.

睇 CV 做 screening 就係準則.

基本上會睇:-

1. 工作經驗對唔對, 行業對唔對
2. 要求既人工 會唔會太高
3. 學歷會唔會太高太低
4. 會唔會轉太多工

上面4 個都OK, 就會打俾你同你傾下計, 見你醒醒地, 而對公司又有興趣既就會約你架喇
方丈把聲好好聽
認真真係學到野
支持!

多謝你啊! Like 同 Subscribe 感激不盡,

真心想幫同埋接觸到多啲人啊!
把聲J死我

我可唔可以選擇行內涵路線... 好用心做架 (我知畫面好Low tech....)
會唔會起Candidate Facebook Ig底
留名
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above
會唔會起Candidate Facebook Ig底

一時時, 講真, 如果係同我同系既話, 我會去search 下既,...

但個個都起, 邊有咁多時間...
方丈把聲好甜,好似我以前女朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞