[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
HR又忙又唔高人工
俾你揀多次做唔做HR
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

想問咩format 係為之唔太得?
岩岩grad做緊recruitment agency
每次in啲in house hr就覺得佢得好慘

點解咁講嘅?

可能我新仔handle嘅case都係比較初階,有啲post 出18-20k都大把5-10年嘅人apply

有啲20年嘅都黎apply份40k

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘

你又唔駛一黎就起哂鋼嘅,兩邊各有各慘姐。
我想問有無黑名單呢樣嘢

有, 話明係方丈, 最少我自己公司我會build 左個, 同埋有啲記得個名既都唔會要.

但係唔係個個都會入blacklist 既, 大多係咩人呢:-

1. 佢有好嚴重過失而公司炒佢既人, 比如係店舖打架
2. 佢同大部份同事都相處唔到, 過唔到試用期既人
等等等等

有啲公司夠大, 會mark 埋 not for rehire 都有架.

會唔會同其他公司SHARE?
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

16 fg 想轉工情況差不多

16 grad hr major 冇做過intern 上年搵左3個幾月 先有一份temp job offer

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘

實話實說,我又唔係做in house hr 起乜柒鋼
一個星期前經agent見完ibank second in, 佢話有好多candidates要見,一個月到會有通知。 想問係唔係要咁耐定係佢同個個都會係咁講,同埋幾時要同agent follow up下個progress去到邊, thanks
HR壓到價係咪有獎
收咁多份cv,會唔會in哂?還是用咩準則揀人in?

冇可能 interview 哂, 會死.

睇 CV 做 screening 就係準則.

基本上會睇:-

1. 工作經驗對唔對, 行業對唔對
2. 要求既人工 會唔會太高
3. 學歷會唔會太高太低
4. 會唔會轉太多工

上面4 個都OK, 就會打俾你同你傾下計, 見你醒醒地, 而對公司又有興趣既就會約你架喇

學歷太高都有問題?

講開agent
真心覺得headhunt呢個行業比FG搞到濫曬
冇工作經驗又冇product knowledge
對答又鳩下鳩下咁,純粹係做個說客同matching 既sales仔
基本人做左好多年野既candidate 聽到呢啲19 fg agent打黎一係會叫佢比第二個人聽或直接收線

就算Michael page 嗰啲大agent 公司啲新仔都係講到1999咁,對佢手頭上啲post又唔熟,問多兩句都唔識答
如果喺jobsdb個d網直接apply
HR會唔會睇
成日形住要send email先有用

講開agent
真心覺得headhunt呢個行業比FG搞到濫曬
冇工作經驗又冇product knowledge
對答又鳩下鳩下咁,純粹係做個說客同matching 既sales仔
基本人做左好多年野既candidate 聽到呢啲19 fg agent打黎一係會叫佢比第二個人聽或直接收線

就算Michael page 嗰啲大agent 公司啲新仔都係講到1999咁,對佢手頭上啲post又唔熟,問多兩句都唔識答

MP都幫到手,一時時,
不過d女港到爆

標準中英夾雜
想請教巴打HR依行出路點樣?
依家讀緊HKU yr2 文科
想double major埋HRM
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

想問咩format 係為之唔太得?

唔整齊,唔工整
錯漏百出

例如字體,字型,有無對齊

睇份野唔洗睇內容都知candidate做野係點
如果喺jobsdb個d網直接apply
HR會唔會睇
成日形住要send email先有用

會睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞