[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
lm
HR business parter工作做啲咩?
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

如果你本身expect咗係呢個數,你講到明bottom line
咪睇下俾唔俾到
俾唔到就搵過份

至於jumpy睇下你做到咩level啦
如果做咗十幾年嘢每份工都係一年起最多兩年我都唔覺得好stable

無set bottom 本身都想做 所以都係被壓
做左4年野 大約2年轉一次 預感黎緊想1年多d 就轉 博加人工, 因為搵岩field , 想keep 住係呢個field 做 搵多d 錢
想問下interview 最後被問仲有冇咩問題,如果問career path同development 會唔會太大諗頭,如果我真係冇問題,講冇問題會唔會有境印象?
利申 in entry post
想問下interview 最後被問仲有冇咩問題,如果問career path同development 會唔會太大諗頭,如果我真係冇問題,講冇問題會唔會有境印象?

我覺得問career path會俾人覺得你大想頭

有咩大想頭,正常問題黎
樓主我見你係咁答其他人啲回覆我心裡好有一種好奇
點解你講到好似你好有話事權咁決定自己請唔請呢個can?
話事權唔係向line / hiring manager 度咩?
如果我in完line mgmr 佢覺得我ok先pass比你咁係咪就算你問我咩問題我都可以好串住咁答你?
你係咪有權reject hiring mgmr既decision?

通常都係in完hr先架in hiring manager架啦

career path有d interviewer會問返你轉頭
真係唔知點答

好鐘意問:你期望三/五年後既自己係點?
我之前答過:我會努力投入工作同增值自己,做好呢個崗位,並睇下有咩要改善,期望會有滿意表現。如果表現令公司覺得我可以做更重要嘅位置,我會感謝公司比呢個機會我。

唔知會唔會太虛,所以都想請教下樓主覺得以上答案點?
或者有咩tips比到我地
把聲J死我

最尾問availability係咪有機會收先會問?
如果拋大notice period會點?
最尾問availability係咪有機會收先會問?
如果拋大notice period會點?

我公司兩個月notice

真係好難搵

career path有d interviewer會問返你轉頭
真係唔知點答

好鐘意問:你期望三/五年後既自己係點?
我之前答過:我會努力投入工作同增值自己,做好呢個崗位,並睇下有咩要改善,期望會有滿意表現。如果表現令公司覺得我可以做更重要嘅位置,我會感謝公司比呢個機會我。

唔知會唔會太虛,所以都想請教下樓主覺得以上答案點?
或者有咩tips比到我地

同問 唔識答呢題

呢條似係想問你了唔了解呢行既career path....

不過都係9問吹水大會多
樓主最新條片係咪只適用於fresh grad?
再senior d 自我介紹都講性格?

利申:做緊個行頭好窄,見工好少要見HR,純粹好奇

畢業到而家都未講過性格

真係唔知點答

你知道呢行大約係點既話唔難答既

問得好正常,你睇下佢會唔會口窒窒
好奇左好耐
經agent請既人 會唔會offer 低d?
因為公司要比agent fee etc

睇你搵咩a準
有啲工你唔經a準又唔會請得到
樓主我見你係咁答其他人啲回覆我心裡好有一種好奇
點解你講到好似你好有話事權咁決定自己請唔請呢個can?
話事權唔係向line / hiring manager 度咩?
如果我in完line mgmr 佢覺得我ok先pass比你咁係咪就算你問我咩問題我都可以好串住咁答你?
你係咪有權reject hiring mgmr既decision?

正常公司應該見左HR先見line manager
你串既話已經過唔倒第一關
讀人力資源管理就做到hr?
性格有少少內向係咪唔適合呢個行業
利申:有d想做,求意見

讀左都唔會有咩著數 最多係大家都冇經驗 我會偏向有讀過既咁解 經驗同expected salary, 個人醒唔醒最重要

內向會唔會唔敢in人? 如果少少 都可以教得返既
我條team都有個好內向既同事...我半逼佢外向啲 比如做下announcement 咁,唔俾咁怕醜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞