[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
轉行係咪好難

舉個例,月入39K 政府工,28歲,想轉入大學做Admin位,但係基本上去到邊都唔請我,因為上一份工人工太高

係, 我會覺得:-

1. 你上份工一定係做左好大既問題, 少咁多人工都肯轉
2. overqualified
3. 又唔係有更好發展, 咁都肯轉, 哩個人個心理係唔係完全唔想上升.....

咁如果係搵緊21k, 想跌返去做份16-20K (另一行), 同埋已經有哂準備?你又點睇?我呢個CASE 難不難轉?

因為現職果行前景/錢景不夠另一個心儀行業咁好.......
part time 係咪都受418保障
如果份約寫明係part time員工
走既時候係咪可以計番al

咁首先要睇你受僱條件係咪合乎418原則
咁其實你自己本身讀邊科,點解走去做HR?

Social science

因為入錯行, 所以做HR HAHAHAHA
HR係最撚垃圾同on9嘅職業

但又可以影響到人喎

所以想share 下點過HR 哩關
就FG讀marketing,想問marketing依行
1. 請人睇唔睇gpa?
2. 相關marketing行業intern重唔重要?要有幾多份最好?
3. GPA2.8非三大,又無intern係咪等乞食?
4. reference letter重唔重要?

1 唔睇
2.睇你咩公司
3.唔係
4. Fg 算啦

marketing唔係sales喎,點會唔睇gpa

你做EDM, ad word search, events, A/B test同gpa有咩關係

GPA 根本除左政府工好少公司睇
我8年前畢業,GPA 2.03, 照樣mt, 照樣9個月後月薪20k, GPA? 呸

當年我仲有kpmg同BDO offer

之前有個post 話咩三大得1.X 都做到big4 intern啦

可能係識人.....
轉行係咪好難

舉個例,月入39K 政府工,28歲,想轉入大學做Admin位,但係基本上去到邊都唔請我,因為上一份工人工太高

3. 又唔係有更好發展, 咁都肯轉, 哩個人個心理係唔係完全唔想上升.....

咁如果係搵緊21k, 想跌返去做份16-20K (另一行), 同埋已經有哂準備?你又點睇?我呢個CASE 難不難轉?

時也命也
有選擇時未必會揀你
人偏向懶唔想教新人
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

岩岩做左hr一年 之前係做Coor.
今年就升左職 個價大約 Asst. HR Officer到 我想問下個表果到有冇話大約幾多年exp到?

HR Asst. / Co-ordinator 1-2 yrs
Asst. HR Officer/ Executive 1-2 yrs
HR Officer/ Executive 2-3
Sr. HR Officer/ Executive 2-4
Asst. HR Supervisor 3-4
HR Supervisor 3-4
Asst. HR Manager 4-5
HR Business Partner 5-6
HR Manager 6+
我大學讀hr ,讀完就覺得Mnc hr 算得上hr。細公司不如叫出糧請人admin 算。

同時覺得hr interview 時問既問題大多好癈,浪費大家時間,識吹水已經過到hr,係line manager 先問到同個位有關既野。

利申無做hr

係架, 但過唔到HR 連line manager 都冇得見嘛...
外國留學生返嚟搵工有冇優勢?
通常有冇話會請多啲邊一度國家嘅大學?定係睇實際間大學嘅排名?

唔會, 有啲細公司會覺得overqualified tim....

我唔會話有preference 既for which country
條片同fb banner d字體建議可以用D 靚D

sorry 好low tech 啊....

我都唔知用咩好,...
點解我寫左expected salary 係咁多頭黎你壓我價?重要去到3rd in 先壓?

因為好想要你, 但真心冇budget
轉行係咪好難

時也命也
有選擇時未必會揀你
人偏向懶唔想教新人

1. 有相關學歷.
2. 有少少相關經驗......

哈哈, 咁為何在大把30幾歲的師奶又轉到行, (如文員變SALES) (or vice versa)
又或者由一個專業轉去另一個專業?(師奶討論區果度好多人都講到轉行好易咁).......不過好多都係時勢迫人, 迫住轉........由做廠變做SALES.....
HR business parter工作做啲咩?

似asst. manager, 乜都要做, 但係會冇咁重operations 比如簽約, 計糧個D, 更多係同唔同department, 教佢地點留人升人獎罰同planning
lm
樓主我見你係咁答其他人啲回覆我心裡好有一種好奇
點解你講到好似你好有話事權咁決定自己請唔請呢個can?
話事權唔係向line / hiring manager 度咩?
如果我in完line mgmr 佢覺得我ok先pass比你咁係咪就算你問我咩問題我都可以好串住咁答你?
你係咪有權reject hiring mgmr既decision?

因為我係hr department head... recruiter 係under 我.....

如果line manager okay, 我地大多都唔會唔俾個candidate過,

但係如果佢太串, 我地可以係offer 個到收緊, 咁人地都唔一定take,

基本上係相互respect 我就 okay.....

and YES, 我地可以reject , line manager 都會respect 我地 (雖然我地冇乜幾可會咁做)

即係你阿媽話想食西餐, 阿爸多數話好, 但係阿爸個日死都話要飲茶, 你阿媽會讓步
想問下interview 最後被問仲有冇咩問題,如果問career path同development 會唔會太大諗頭,如果我真係冇問題,講冇問題會唔會有境印象?
利申 in entry post

唔會, good question.
想問下interview 最後被問仲有冇咩問題,如果問career path同development 會唔會太大諗頭,如果我真係冇問題,講冇問題會唔會有境印象?
利申 in entry post

我覺得問career path會俾人覺得你大想頭

career path有d interviewer會問返你轉頭
真係唔知點答

好鐘意問:你期望三/五年後既自己係點?
我之前答過:我會努力投入工作同增值自己,做好呢個崗位,並睇下有咩要改善,期望會有滿意表現。如果表現令公司覺得我可以做更重要嘅位置,我會感謝公司比呢個機會我。

唔知會唔會太虛,所以都想請教下樓主覺得以上答案點?
或者有咩tips比到我地

會, 好虛

我地會expect你話我知, 你想升到咩位, 會掌握多左咩技能, 比如HR Asst. > HRO

我希望2 年內可以升到去HRO, 係哩2 年我可以學會自己獨立做entry position 既recruitment, 由出廣告到面試, push forward 俾line manager 再到出OFFER
樓主最新條片係咪只適用於fresh grad?
再senior d 自我介紹都講性格?

利申:做緊個行頭好窄,見工好少要見HR,純粹好奇

我打算fresh grad 先, 之後諗到既都會講,

我而家請到最高既係GM 位, 所以都可以有大把野講, HAHA

樓主把聲幾好聽,幾有自信

多謝!!

內容我都好用心架!!
最尾問availability係咪有機會收先會問?
如果拋大notice period會點?

係.

講大我地會未必等, 睇有幾想要你
最好你可以講埋要咁耐做乜...
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

邊到睇番黎架 人工低到咁既
我果邊senior hr officer都25k up
Am 30up
Manager 40up喎
最尾問availability係咪有機會收先會問?
如果拋大notice period會點?

我公司兩個月notice

真係好難搵

我3 個月....仲有 restrictive covenant.....

畢業到而家都未講過性格

可能我自己中意聽, HAHA

我覺得有personal touch 而可以relate to work is the best!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞