[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
好奇左好耐
經agent請既人 會唔會offer 低d?
因為公司要比agent fee etc

睇你搵咩a準
有啲工你唔經a準又唔會請得到

其實Agent唔會壓人價,因為佢個commission計算方法係based on個candidate既年薪,你人工高=佢收得多d

同埋HR放得個job俾agent都會同佢講個budget
你自己apply份工唔知budget,寫低左都唔知

所以搵工靠headhunt 係萬年真理....
有2件事想請教

第1: 點樣轉行可以易轉D, 之前做BUYER, 呢家想轉其他行業, SEND CV出去都無哂反應, 都唔知點好.

第2: EXPECTED SALARY, 點先可以知道大約幾多, 成日見到好多工都無寫人工, 我都唔敢試

expected salary 寫真既, 因為佢冇寫, 如果份工你想要, 但人工唔對都冇用, 你寫左, 佢就知請唔請得起你
咩情況下會extend probation period?

做得唔好
樓主可唔可以搵你改cv

可以啊, FACEBOOK LA
樓主,我七月頭resign左份做左1年既工(再之前2.5年),8月返新工但唔鍾意新工所以開始搵新工,我依家見工都係話冇做緊野

但咁講有人會懷疑我係因為做唔掂之前份工先轉,事實係我因為份新工先resign,應該點應對?

如果我話照講話返緊新工怕人地覺得我太jumpy
你覺唔覺hr呢行令到好多工作同合適嘅人錯配?

會, 所以要小心做, 問多啲, 盡量啦!!!
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

你開幾多都唔講好難答你係咪高
同埋最後冇offer比你太多原因
expected salary當然會係其中一個可能
岩岩睇左你條片,我係fg
可唔可以inbox搵你改cv問意見

歡迎啊~
岩岩睇左你條片,我係fg
可唔可以inbox搵你改cv問意見

btw點睇澳洲U 對比香港U

我會prefer hk 多啲, 但唔太significant
通常每年邊啲月份係請人高峰期

12-1 岩岩拎完BONUS
3-4 岩岩拎完BONUS
7-9 fresh grad
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....
有offer 後
點推其實公司先好

誠實, by email, 多謝人地既用心
做左recruitment好多年路過
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

如果你本身expect咗係呢個數,你講到明bottom line
咪睇下俾唔俾到
俾唔到就搵過份

至於jumpy睇下你做到咩level啦
如果做咗十幾年嘢每份工都係一年起最多兩年我都唔覺得好stable

無set bottom 本身都想做 所以都係被壓
做左4年野 大約2年轉一次 預感黎緊想1年多d 就轉 博加人工, 因為搵岩field , 想keep 住係呢個field 做 搵多d 錢

求解答

2 2 1 都可以接受
上次我考ACO 佢問我點解想做ACO 我話因為穩定同(人工高 無講出口)
佢串我我份工都夠穩定點解仲要黎考 我當時唔知點答好 因為我本身份工真係夠穩定

但係人工冇哩邊咁吸引, 同埋學既野都唔同

可以直答
IN一個manager grade既candidate, 同junior post具體會有咩唔同?
有咩要注意?

其實冇咩唔同, 都係一樣要sincere and polite, 因為你係代表公司

如果IN junior 人就串, manager 就nice, 咁哩個HR 好唔professional
IN一個manager grade既candidate, 同junior post具體會有咩唔同?
有咩要注意?

同埋呢, managerial grade 要問埋佢點lead the team, ppl management, 哩啲JUNIOR 唔會問到.....
下年fresh grad
應該大約幾時準備sd cv?
8月中開始搵HRA,總共有兩次interview。
利申17fg
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

consult 轉唔會係一個 plus.

你份CV 點架....
公司知我有另一個OFFER真係唔係好事? 會唔會更易請我

會快手啲姐....唔會因為咁而由對你興趣大增
同行留名支持

BTW 入鄉隨俗, 係連登就咪撚用emoji啦

電話嘛....好好好
問我有無見緊其他工同有無offer應點答最好

有見其他, 都有啲去到2nd inv/ fianl inv
點解你班陷家鏟明明唔熟公司業務又要扮撚晒野咁對candidate問長問短
連in過咩公司都要問 仲要柒撚到其他公司做邊方面既野都要問
到主管in果陣一講間公司名已經知人地做咩
好心啦
做得hr果d男人肯定成個女人咁

就係唔識先要問, 我會直接同candidate 講我唔熟, 叫佢掃盲....

咁我見下個就會更熟, 會學到野
掛名做緊係國際企業既 Senior Manager,人工大約 55k (未計雙糧花紅),剛剛收到間香港公司既 AGM Offer,人工大約 60K (未計雙糧花紅),其他福利唔算差太遠。屌唔屌好

睇下間local 係點....MNC 好少少, 但local 夠大, 我會去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞