[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
想知出咗offer之後人工係唔係無灣轉?
有次interview已經好清楚咁表達expacted salart, 之後出offer出低1k. 其實都對份工有興趣, 雖然最後搵過另一份, 但其實可唔可以打去同hr講加返?

你未接offer 就有得改
接左就會好討HR 厭
點睇男仔做HR, 會唔會難搵工D? (對比起女仔)

唔會, 我team 有4 個...
有次interview已經好清楚咁表達expacted salart, 之後出offer出低1k. 其實都對份工有興趣, 雖然最後搵過另一份, 但其實可唔可以打去同hr講加返?

你咪直接同HR講
對份工有興趣, 不過自己expected salary係要多1K, 有冇得傾

simple
唔accept個offer咪得
呢D野雙向
唔係佢比你就一定要
自己有返D stand point

所以我都搵過第二份。 佢in緊壓價都無咁嬲, in完哂department head話合適, 俾offer先單方面壓價, 完全係哂時間

你咪直接同HR講
對份工有興趣, 不過自己expected salary係要多1K, 有冇得傾

simple
唔accept個offer咪得
呢D野雙向
唔係佢比你就一定要
自己有返D stand point

所以我都搵過第二份。 佢in緊壓價都無咁嬲, in完哂department head話合適, 俾offer先單方面壓價, 完全係哂時間

正確做法
呢D基本尊重啦
方丈
可唔可以facebook message 你問啲關於career path 嘅嘢?
岩岩有份工約我 interview 但個盤早一兩個月出事過事,想問下意見我 interview 個陣問關於出左事後既處理會唔會有問題?

係直接見 manager

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
>> 咁你而家係幾多??

我起薪16k, 而家都係16.5k
另外, 其實開價比其他人低
會唔會易啲被請
定係都係以能力決定請唔請

明白了 (太長唔quote哂)
Jobsdb
Cpjob
CTgoodjobs
果d出個ads 要幾錢?
收咁多份cv,會唔會in哂?還是用咩準則揀人in?

冇可能 interview 哂, 會死.

睇 CV 做 screening 就係準則.

基本上會睇:-

1. 工作經驗對唔對, 行業對唔對
2. 要求既人工 會唔會太高
3. 學歷會唔會太高太低
4. 會唔會轉太多工

上面4 個都OK, 就會打俾你同你傾下計, 見你醒醒地, 而對公司又有興趣既就會約你架喇

畢業得幾年係咪會比較少睇第四點?
Btw樓主好似好細個
樓主幾大?當初點解想入HR 既?

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
>> 咁你而家係幾多??

我起薪16k, 而家都係16.5k
另外, 其實開價比其他人低
會唔會易啲被請
定係都係以能力決定請唔請

明白了 (太長唔quote哂)

價錢會係其中一個考慮但不是最重要
正常情況下interview表現真係大於一切
你話你有背景是皇親國戚就話另計者
鬼佬公司啲鬼佬係咪好多都係靠關係上位???
想問下fg搵工 搵個份同自己major無關係 無相關經驗 大學又無join任何野既話 個cover letter可以/應該要點寫?
鬼佬公司啲鬼佬係咪好多都係靠關係上位???

唔係
點睇cv入面有幾年幫屋企生意手?
深色短袖恤衫唔打呔又點睇?

冇咩點睇, 都係工作者
如果係假既作出黎既interview果陣會chok到

深色短袖恤衫唔打呔....大佬呀你幾歲.....
先唔講唔夠formal既問題
男仔咁著真係唔好睇囉........成個伯父咁
Jobsdb
Cpjob
CTgoodjobs
果d出個ads 要幾錢?

好難講,因為
1. 唔同package除返出黎個單價都唔同
2. 有啲公司有高少少的discount rate (大機構,成日買)
3. 有時啲sales又會幫你掙過靚價

我以前間公司為500-700/個

冇咩點睇, 都係工作者

日本、韓國近幾年都好興 Cool Biz。
一來減低能源消耗,二來方便工作,兩地都有後生仔咁着 (旅行見過)

你問我,我個人無所謂,着得你乾淨就可以。但係香港,其實唔似大家諗得咁開明。
除非你公司文化允許或者你係鬼佬,否則唔好勉強。
見工講到明我冇某方面經驗係咪十成十唔請

唔可以咁講。
人總有野係唔識,咁係咪唔使做人?

唔可以咁講。
人總有野係唔識,咁係咪唔使做人?

但個樣野係間公司都幾重視咁
又叫我返去等消息

冇咩點睇, 都係工作者

一來減低能源消耗,二來方便工作,兩地都有後生仔咁着 (旅行見過)

你問我,我個人無所謂,着得你乾淨就可以。但係香港,其實唔似大家諗得咁開明。

formal就一定唔算係formal啦
不過好多公司文化都唔太care
銀行back office唔使見客嗰啲都唔會點理你著咩
唔好太過分就得啦

冇咩點睇, 都係工作者

formal就一定唔算係formal啦
不過好多公司文化都唔太care
銀行back office唔使見客嗰啲都唔會點理你著咩
唔好太過分就得啦

如果係見工,而唔係返工,儘量着好啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞