[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

人工低到呢

係咁灰

Ibank/Linkedin/Google 的HR 人工好高.....
用得HR請人的公司都係垃圾公司, 不做也罷
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

人工低到呢

係咁灰

Ibank/Linkedin/Google 的HR 人工好高.....

個表應該係港資/細公司
仲低過jobsdb benchmark

大公司好難無HR喎
細公司人工又無大公司咁高

無理由同錢過唔去

大公司好難無HR喎

無理由同錢過唔去

好工都係直接見DEPT HEAD/老細
關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR
hr fresh grad
in親hra都好似要識計payroll咁
在本地撈開工程/建築的ENGINE 仔.....想問下香港其實多不多MNC 工程公司(不計WSP/PB/ARUP/jardine/dsco 呢堆)

打去follow up
我見完工一星期都會打去follow up 咩status

你睇清楚我講緊咩先啦...

唔係
我意思係
你想要,做咩唔打去問
怕呢樣怕果樣,冇大將之風

怕呢樣怕果樣,冇大將之風?你冇見到我有講我今日已經覆返call?

再打去問吧

Hello, 你好,我係xxx阿, 今朝都有打過俾你嫁,其實我想follow 番今朝個call, 因為我對貴firm呢個position 好有興趣,覺得profile 都match 既, 昨日因爲有事所以miss 左你個call,好抱歉,唔知我地而家可唔可以confirm 番interview 個時間?

唔該哂巴打你!
我問返佢,佢話手頭上做緊其他野,會再聯絡我

笑死. 中英多到 貴firm

大公司好難無HR喎

無理由同錢過唔去

關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔知你好工點定義
的確係可以直接見line manager
但唔代表hr冇佢嘅用處
幾多line返返嚟問個candidate market rate
Dont skip me plz

冇SKIP, 有咩可以幫到你~?

已經skip左

大公司好難無HR喎

無理由同錢過唔去

關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔知你好工點定義
但唔代表hr冇佢嘅用處
幾多line返返嚟問個candidate market rate

其實我諗我公司每年HR既人工 只計HK 都應該講緊幾多百萬USD
係呢個環境下 如果冇用 你覺得公司唔會cut咩
成日話HR壓價
其實係budget許可下 我都想比高d
幾十個openings做

exact7ly!!!!

有得我會開高啲, 爭個一千幾百, 一年都係10k 12k, 但我turnover 好好多

hr諗一開始壓你價
可以之後加人工個舊錢小d
見到靚仔黎in會唔會加分

靚仔靚女一定會加分啦屌
咁都要問

柒是原罪
在本地撈開工程/建築的ENGINE 仔.....想問下香港其實多不多MNC 工程公司(不計WSP/PB/ARUP/jardine/dsco 呢堆)

aecom atkins mott mcd
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post

情境題用返自己experience去答
唔好只係common sense

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

問你情境題 答個陣唔好空泛
Common sense其實同吹水冇咩分別
記住"STAR"
Situation
Task
Action
Result
將你experience講出黎 背景係咩 個問題係問 你做左咩 同埋結果係點
冇相關experience可以講一d類似既 但唔好吹水 因為通常我地會就返你個case再問深入d

我屌, Michael page interview tips

基本上教書都係呢d

題外話咁講
有咩缺點

1. 直講你既缺點
2. 你既缺點令你食過咩屎
3. 你而家點handles 你呢個缺點
4. 俾個例子
5. 結果點

我試過答:
我成日太急進,搞到以前冇d單冇左,而家我自己搞左個表出黎, 一想chur客就睇一睇,要中8成要再follow up, 結果小左因爲太chr而輸單,不過咁樣令到closing 長左,不過我會keep住 modified, 睇下咩客岩用咩野表. 之後隊個表俾hr/ hire 睇, 一般都好滿意

come on james!
你SALES佬
扔份成績表出黎比佢地睇就夠了!!!

咪係, 連續36 個月爆數300% 你interview 食住煙問候住媽媽我都冇得唔要你...
多謝sis分享, 已subscribe youtube
1) 如果job opening叫填expected salary, 唔寫係咪已經比人screen走? 填左既話, overpriced會唔會照interview, 到時先再壓價?
2) 填availability同expected salary應該都係填入cv? 定抑或入cover letter都可以?
3) cover letter 係咪真係咁冇人睇
點解hr會handle agent d applications先?
用system報就等到佛誕
咁其實係咪應該完全through agent報

因為agent 會打過黎介紹你, 我地唔洗screen, 仲要佢會追我地見你
下年fresh grad
應該大約幾時準備sd cv?

一早好搵喇

recruitment talk 要去, 今個winter 開始找啲勁勁MNC 同MT

自問英文speaking好差
唔敢搵MNC
但依家搵 個availability 寫6/2018 都會有回覆?
我怕太早搵 啲hr西走我咋

有好多apt test 同埋online register/ application 都係11月開始架喎
多謝sis分享, 已subscribe youtube
1) 如果job opening叫填expected salary, 唔寫係咪已經比人screen走? 填左既話, overpriced會唔會照interview, 到時先再壓價?
2) 填availability同expected salary應該都係填入cv? 定抑或入cover letter都可以?
3) cover letter 係咪真係咁冇人睇

其實求職雙向
你自己心中底線幾錢咪照寫
佢比唔到你你都唔想做啦係咪呀
唔好浪費大家時間啦麻
expected salary 同 availability 咪照實寫落cv
起碼第一步開左條件比佢地
岩咪見
唔岩既搵你見都浪費你自己時間啦係咪?
cover letter 見fg 或 junior post會睇既
senior 既都唔在意呢d野啦

大公司好難無HR喎

無理由同錢過唔去

關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔知你好工點定義
但唔代表hr冇佢嘅用處

本身做緊份高人工 未過試用期嘅工
想轉第二間公司 但同一個position
interview 可以點答
因為其實論規模論人工福利都係舊公司好啲
只係舊公司個升職制度令我覺得有排都升唔到

之前in個一次其他公司 比hr問到我口啞啞
點解舊公司咁好 你又未過試用 又in返同一個post
你都走?

真心唔識答

未過試用期你寫出黎做乜
我係你可以照直答

因為hr打電話黎嗰陣直接問我而家有無返緊工
我唔識講大話就照直答咗

In嗰陣我答咗一大輪舊嗰邊制度好難升,唔適合我
點知Dept head就話其實我地呢邊都係咁...
即刻勁尷尬,但無計要in埋落去,無理由即刻走人㗎嘛
Hr manager就好似覺得我新人啱啱fg做咗野個零月就諗點升職,開始講道理咁,咩要慢慢涯由低做起之類bla bla bla

所以我想知如果下次我再想in其他公司又遇到呢個情況應該點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞