[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
點解永遠要壓下價 ?
啲工份份都要1-2年經驗, 連中5工都係
如果我有degree, 冇經驗
會唔會請?
想問:

同一公司同一個post隔幾耐可以再send CV去? 佢地會唔會記得?
請問點樣回答「點解你想黎我地公司做?」呢條問題?
請問點樣回答「點解你想黎我地公司做?」呢條問題?

請問點樣回答「點解要揀你?」呢條問題?
lm
一般second in後要幾耐先會有通知
啲hr永遠都係話2星期 但真實係幾耐

我in果個line manager話要等一個月

冇standard架喎
間間唔同
人地講你咪信有乜好懷疑
方丈
可唔可以facebook message 你問啲關於career path 嘅嘢?

可以啊, 問咩都得, 我知同埋識就會答
岩岩有份工約我 interview 但個盤早一兩個月出事過事,想問下意見我 interview 個陣問關於出左事後既處理會唔會有問題?

係直接見 manager

冇問題, 但唔好好似八卦同好串咁就得
恰當關心是加分

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
>> 咁你而家係幾多??

我起薪16k, 而家都係16.5k
另外, 其實開價比其他人低
會唔會易啲被請
定係都係以能力決定請唔請

明白了 (太長唔quote哂)

開價平, 其實會似唔太自信

老實講, 請左咁又點, 你得到份工, 但你自願要少左錢
Jobsdb
Cpjob
CTgoodjobs
果d出個ads 要幾錢?

好平, 幾百蚊, 買最大個隻package, 一黎有幾百個...
收咁多份cv,會唔會in哂?還是用咩準則揀人in?

冇可能 interview 哂, 會死.

睇 CV 做 screening 就係準則.

基本上會睇:-

1. 工作經驗對唔對, 行業對唔對
2. 要求既人工 會唔會太高
3. 學歷會唔會太高太低
4. 會唔會轉太多工

上面4 個都OK, 就會打俾你同你傾下計, 見你醒醒地, 而對公司又有興趣既就會約你架喇

畢業得幾年係咪會比較少睇第四點?
Btw樓主好似好細個

我做哩個位黎計, 我後生既
但年紀的話, 老了

畢業得幾年係咪會比較少睇第四點?
>> 唔係, 照會睇
樓主幾大?當初點解想入HR 既?

一開始份工係, 做下做下, 就做到而家個位了
做到哩到, 就唔會轉職能了..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞