[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
見工同一日見完hr之後再見department manager
會唔會過唔到hr就冇後續

會, 因為唔俾dept head 見太多人係我地既功能.
最近唔係搵緊工
但唔知點解咁多 jobsdb 嘅電話
真係會有人去search 返jobseeker D CV 嚟挖角咩

唔會, 但係可以係CV pool到見到你, 要人要得急就會cold call 請人
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
其實想問你去到而家個位(head?)
用左幾多年?
想請教小器的方丈

你覺得一封resign letter 點寫先得大體
同埋好黎好去要點做到 唔該晒 方丈絲

簡單就可
講清楚幾時走, 會幫手做好交接, 多謝共事時既合作, 同埋人地花係你到既時間
祝大家好運
收撚皮啦 想借連登搵錢

有建設性又幫到大家咪得
又想free lunch又想食龍肉

唔見你分享下d有用既野?

係搵到錢就好啊, $0.1 都未有
Dont skip me plz

冇SKIP, 有咩可以幫到你~?
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份
想問下hr business partner 同hr manager 做嘅野分別係邊? 同埋係咪後者職位/架構上高好多?

唔會, BP 可以係M / AM rank

manager 可以係做HR Ops, 但係BP 唔會focus 係ops
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

開多少?

15-16k 但同field身邊人多數都係13k

fg 16的信心何來

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

其實你見HRA既話睇得熟都夠做
interview人地最多咪問下你咩叫418, 713
唔通明知你無經驗都俾個工傷case問你點跟咩

exact7ly !!

同埋記得唔好唔知扮知, 因為我地做開一定會知....

713真係sales 恩典

好L 貴啊....

大方d啦,阿姐,公司錢

我要睇住個cost 啊大佬....

咁亂....

2016-2017 Company E (formerly known as Company D and mother company of Company C)
Position
2012-2016 Company B (formerly known as Company A)
Position

但咁樣會唔會俾人誤會係自己轉工
想俾人做得長既感覺
主要係B去C唔知點寫

唔會, 因為佢會問你, 你就可以自己解畫
同埋時間唔算短, 問題唔大.
成日話HR壓價
其實係budget許可下 我都想比高d
幾十個openings做

exact7ly!!!!

有得我會開高啲, 爭個一千幾百, 一年都係10k 12k, 但我turnover 好好多
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁之後點有無下文

梗係冇啦, 我都冇請佢,

你好靚? 肯定淫得滯

做得阿姐,都差不多年紀

我相信我算後生
唔報學歷得唔得
即係唔同人講讀左Msc

冇話唔得, 但點解要咁做
最近唔係搵緊工
但唔知點解咁多 jobsdb 嘅電話
真係會有人去search 返jobseeker D CV 嚟挖角咩

新trend係雙向
HR都會主動去搵candidate
所以出現左好多tools / platform 例如linkein
不過真係幾time consuming

成年幾前搵工果陣update d 料嚟
打到嚟發現唔係搵緊工,諗到都鄧你地灰

就算俾你地說服到想轉,你真係會等我一個月(或更多)咩

會啊, why not
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

方丈會唔會有啲例子share下

琴晚都收左好多

其實太colourful, 啲傻的嗎email address, 錯字, font 又亂黎, 擺明copy個啲 我都會skip

請問太colourful嘅意思係咩?

我見過有人會highlight CV 啲point, 又會唔會表格有唔同shades...
marketing fancy 少少可以的
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post

有時good cop bad cop 都係一個問人既手法,

如果on the job 既野都答到, 價錢正常, 其實就問題唔大.... (講緊冇其他人好過你又平過你)
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post

情境題用返自己experience去答
唔好只係common sense

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

西口西面係佢唔pro 姐.....我其實再唔中意個candidate 都會笑笑口 (可能咁仲衰HAHA)
如果喺jobsdb個d網直接apply
HR會唔會睇
成日形住要send email先有用

呢d公司先有錢
有錢買system, 買套workday/ oracle hr cloud都幾球野

一係用peoplesoft

佢應該講緊宜家jobsdb改左制,要人直接upload CV去佢個網倒

同意有Applicant tracking system先叫大公司

HR 專唔專業(or 多唔多資源)睇幾樣野就得
1) 有冇ATS
2) 有冇Career site
2) 用咩HRIS
3) 有咩employee benefit
無做嘢近兩年
點寫CV?
點兜好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞