[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
係咪可以inbox樓主你幫手改cv呀
方丈 想請問你其實半年full time文職轉工(有意投身hr行業)係咪唔轉好過轉? (冇記錯見你有答一個人話好肉酸)

亦都想問如果我半年full time加三個月intern 日後轉工 我依家12k 想叫13-14k 算唔算係可接受範圍?

麻煩同埋唔該方丈先

(想補充返外國畢業)

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度

方丈,唔好意思,今次好想你幫幫手

俾你講中左,今日收到hr通知因為公司重整要收番我個offer...

估唔到咁大間公司有咁既情況。想問下呢個情況我有無可能同佢傾到賠償?如果傾我叫佢賠人工,一般幾多叫合理?

又一次多謝。。。

唔會有compensation, 因為
1. 你未真係收過offer
2. 你又冇返工
3. 你去食個開心樂園餐安慰下自己啦

少年, 下份更好啊!!

我曾經因為offer被收上過小額追討代通知金, 結果對方肯賠而唔洗上庭
萬一個求職者供緊樓, 因為冇左offer搞到冇左層樓, 小心俾人告到甩褲

但巴打好似未有正式offer....

理論上你返工未過頭一個月佢都可以即炒你啦
可以點告
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?

1. 佢𣄽手expect 你短 其實唔會點問
2. 問到就講真話 加多句 因為試過miss左個機會 所以而家有offer會更珍惜

𣄽手姐係點解
點解人工普遍低都要揀做hr?
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?

1. 佢𣄽手expect 你短 其實唔會點問
2. 問到就講真話 加多句 因為試過miss左個機會 所以而家有offer會更珍惜

𣄽手姐係點解

打錯字
佢本身都expect 佢份工做既時間好短

人地會放工的 星期五晚啊...
Email夾好左就ok 等星期一睇佢有冇回你啦
點解人工普遍低都要揀做hr?

一開始第一份工係HR ...之後遇到好老闆教我做HR
覺得都ok就一路做
我想問下如果外國大學畢業 唔係牛津哈佛呢啲傳統名校 但係加拿大top 5 會唔會比人當係野雞

同埋如果冇乜intern/volunteer經驗既 淨係做過幾份cashier之類既part time 份CV應該寫乜野好

感謝樓主

睇個HR 識唔識野 應該唔會當野雞既
照寫 寫埋job details 同埋你讀咩架 想搵咩工
working holiday係普遍HR 心目中係咪扣分多

對好多老屎忽 係

人地會放工的 星期五晚啊...
Email夾好左就ok 等星期一睇佢有冇回你啦

我會去大學教Course
In 我果個人係我學生
點處理好
留名先
仲有CV寫唔寫地址,本身住西九龍某法國建築物私樓

聽人講會比人覺得離地唔會請

想知係咪真

本身就28歲雙碩士,6年經驗 唔係呢個因素應該都幾大機會

想知係咪真

搵返啲喺icc嘅工就冇問題

想知係咪真

我Resume亦係唔寫地址, 只寫自己住邊區
DOB只寫年份

想知係咪真

我Resume亦係唔寫地址, 只寫自己住邊區
DOB只寫年份

其實地址生日都可以唔洗寫
啲 hr 話口頭上會調整通常 9 up 定真係會 fg 出 13k hr assistant 佢壓我 2k . 係有雙糧除返先過 12 k
啲 hr 話口頭上會調整通常 9 up 定真係會 fg 出 13k hr assistant 佢壓我 2k . 係有雙糧除返先過 12 k

9 up
通常點同candidate negotiate人工?
點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?[

通常點同candidate negotiate人工?
>> 直接問 candidate

點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
>> 直接問HR

點解可以同工同位唔同酬差幾千?
>> exp and candidate 前一份工既人工,同埋面試表現

比人underpay左既點上返正路?
>> 轉工

加人工同升職有咩考慮?
>> 會定期同line 傾,佢想留咩人,睇好邊個有升值潛力,知佢辛苦同埋走左會大鑊者升先

直接問HR最高可以比幾多會答咩?
有無技巧可以chok佢個底?
CV 加相有無用?
知道女candidate岩岩結婚係咪會唔講驚佢生B?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞