[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
你覺唔覺hr呢行令到好多工作同合適嘅人錯配?

會, 所以要小心做, 問多啲, 盡量啦!!!

絕對認同...........有不少HR 會stereotype 左做開某行的人就不適合做另一行, 但其實當中有好多skills/(大部份)都可以transferrable....., 但HR 未必清楚了解果個位的工作內容, 結果就screen 走左個candidate.

絕對認同...........有不少HR 會stereotype 左做開某行的人就不適合做另一行, 但其實當中有好多skills/(大部份)都可以transferrable....., 但HR 未必清楚了解果個位的工作內容, 結果就screen 走左個candidate.

yes,所以一個好專業既HR係好重要
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

如果你本身expect咗係呢個數,你講到明bottom line
咪睇下俾唔俾到
俾唔到就搵過份

至於jumpy睇下你做到咩level啦
如果做咗十幾年嘢每份工都係一年起最多兩年我都唔覺得好stable

無set bottom 本身都想做 所以都係被壓
做左4年野 大約2年轉一次 預感黎緊想1年多d 就轉 博加人工, 因為搵岩field , 想keep 住係呢個field 做 搵多d 錢

求解答

2 2 1 都可以接受

話時話, 我都好jumpy, 做左4年野,
轉工次數係3次......
1年+4個月+半年+1年半(現職).......
我好想轉行, (之前果幾份都算係同一個行業).......你覺得我應該幾時轉工會比較好D ?(至少無咁JUMPY)

我咁諗啦
配對比錯配多
講真空缺就得一個
十九幾人去掙
緊係用D最合乎邏輯最正路既思維去screen走D人
你有相關行業相關工作經驗
客觀條件下點都會覺得比完全零既人做得好啦
唔通下下靠感覺咩
成日話HR壓價
其實係budget許可下 我都想比高d
幾十個openings做

港資一定
我上次去LinkedIn interview, 屌你又飲又食咁傾
係o文化唔岩冇要, package 俾足的

佢個office好靚,我想上過去幾次不過唔係見工,又係任食
點解hr會handle agent d applications先?
用system報就等到佛誕
咁其實係咪應該完全through agent報
點解hr會handle agent d applications先?

Candidates追唔到個hr
但agent會成日打黎
成日話HR壓價

係囉,d錢又唔係我既
within budget一定唔會壓人

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘

你又唔駛一黎就起哂鋼嘅,兩邊各有各慘姐。

實話實說,我又唔係做in house hr 起乜柒鋼

講開agent
真心覺得headhunt呢個行業比FG搞到濫曬
冇工作經驗又冇product knowledge
對答又鳩下鳩下咁,純粹係做個說客同matching 既sales仔
基本人做左好多年野既candidate 聽到呢啲19 fg agent打黎一係會叫佢比第二個人聽或直接收線

就算Michael page 嗰啲大agent 公司啲新仔都係講到1999咁,對佢手頭上啲post又唔熟,問多兩句都唔識答

MP都幫到手,一時時,
不過d女港到爆

RW 個班先.....嘿嘿

嘩,講起就火婆果班......
仲衰過ambition

Ambition 都幾唔得 (我好BIAS)
岩岩grad做緊recruitment agency
每次in啲in house hr就覺得佢得好慘

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘

講開agent
對答又鳩下鳩下咁,純粹係做個說客同matching 既sales仔
基本人做左好多年野既candidate 聽到呢啲19 fg agent打黎一係會叫佢比第二個人聽或直接收線

就算Michael page 嗰啲大agent 公司啲新仔都係講到1999咁,對佢手頭上啲post又唔熟,問多兩句都唔識答

MP都幫到手,一時時,
不過d女港到爆

RW 有D 女不錯......雖然感覺有點"港"....

求穩定同埋安心感, 所以覺得政府工好有保障
下年fresh grad
應該大約幾時準備sd cv?

一早好搵喇

recruitment talk 要去, 今個winter 開始找啲勁勁MNC 同MT

自問英文speaking好差
唔敢搵MNC
但依家搵 個availability 寫6/2018 都會有回覆?
我怕太早搵 啲hr西走我咋
成日話HR壓價

係囉,d錢又唔係我既
within budget一定唔會壓人

仲要 其實如果你比個budget我 當你2萬蚊想請個人
請唔到 我地會同返line講 market唔止呢個價
Competitors offer緊d咩 人地咩福利
某程度上 其實同大家爭取緊人工 福利
最近有d銀行 加假 其實都係d Pay&Beneift 做野
part time 係咪都受418保障
如果份約寫明係part time員工
走既時候係咪可以計番al
多謝樓主 已follow fb youtube 有需要再問

講開agent

MP都幫到手,一時時,
不過d女港到爆

嘩,講起就火婆果班......
仲衰過ambition

Ambition 都幾唔得 (我好BIAS)

邊間最好
如果兩三日前岩岩響你公司見完一個post,但又對你出既新post有興趣,係咪唔應該apply??

係, 因為真係好中意哩間公司.
想請教巴打HR依行出路點樣?
依家讀緊HKU yr2 文科
想double major埋HRM

辛苦錢, cost center, 計錯糧俾sales屌

係俾人小到死

未計上奴工處, staff case, dispute, work injury

好多灰機termination

Ter人真係

我而家都係因為好灰所以先開個CHANNEL 開心下

Candidates追唔到個hr
但agent會成日打黎

樓主,點樣知有內定,搵CANDIDATE去陪襯.做大龍鳳?

題外話: 好多時未IN,上手IN左好耐,大概知有人選,真心無心機IN,但又走唔到...

睇個HR hea 唔hea~
而家個位做左幾多年?

一年多啲
岩岩grad做緊recruitment agency
每次in啲in house hr就覺得佢得好慘

講開agent

page executive 好D

都是Page Group 不用分那麼細
其實我覺得agent都係人夾人
唔係一定大公司既agent就一定好細既就一定差
真係純粹睇佢同你夾唔夾到

所以我啲Agent 係, 我轉工都會keep 返個一班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞