[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
點解你把聲咁雞仔聲。。。。

對唔住, 唔係我既錯, 係我爸爸媽媽既錯
方丈把聲好好聽
多謝你答得咁有心
學到野

like and share then , thanks la!!!
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip
次次in完 hr問我有咩問題
我自己習慣黎 都會問佢我有咩可以改善 當吸收經驗
其實有無問題?或者你建議問乜?

有問題
hr 你係要請人唔係幫你practice

唔係好明你個reply....sorry sorry
聽聲似係肥婆
次次in完 hr問我有咩問題
我自己習慣黎 都會問佢我有咩可以改善 當吸收經驗
其實有無問題?或者你建議問乜?

問公司文化, 問下發展前景都可以

問表現啊.... 我只可以講我會答, 但係唔係估個都會答哩種

越老海鮮越啋你都傻...
冇讀過human resource management係咪冇可能入到行

有, 我都唔係讀HR
其實我覺得香港既HR有80%都唔識interview人,好多連behavioral questions都唔識問

唔係好多hr會去學做一個hr
更加少公司會放資源去train一個hr

hr本身已經係洗錢department
慳得熟慳
點解約interview既時間咁死
話個日唔得閒既話就即判死刑

因為大把有得選.... 同埋老闆真係俾好少time slot我地, 我地又急要人.... 咁就availability 行先
見完工多數都會問你有冇問題
如果我問條team有幾多個人
會唔會好奇怪?
你地成日話成日話番去等通知 點知乜都冇 唔得都唔講聲

人太多了, 唔可能個個都講

所以我會俾個時間人,"我地見你係第X批, 會係1 - 2 星期之內見哂, 如果有下一步就會再聯絡你" 咁
其實我覺得香港既HR有80%都唔識interview人,好多連behavioral questions都唔識問

比如呢??

可以啊, 你Facebook inbox 我啦, 睇睇點可以幫到你
我sd email果陣夾咗英文+中文cv doc同pdf檔各一份(即係4個file),hr會唔會反感覺得煩?
cover letter我就用中文打幾句,果個post本身都係中文嘅,不過會唔會都係用英文好啲?

利申:只係奴工處啲中學學歷工,仲要只係普通細公司果啲文員仔
聽聲似係肥婆

真人都應該係, 仲自帶跟身有美極

慳得熟慳

係架, 我都係因為跟左個好老闆, 入過mnc 先會有比較多 Training
見完工多數都會問你有冇問題
如果我問條team有幾多個人
會唔會好奇怪?

唔會, 但係可以包裝下

比如問返佢, 我想知道個部門個架構
我sd email果陣夾咗英文+中文cv doc同pdf檔各一份(即係4個file),hr會唔會反感覺得煩?
cover letter我就用中文打幾句,果個post本身都係中文嘅,不過會唔會都係用英文好啲?

會, PDF 就得, 鬼得閒睇咁多咩...
如果個post 都係奴工處啲中學學歷工, 你覺得佢會要你好勁英文嗎~
全中文都冇問題啦, 打左英文, 請你嗰個人都未必識啦....比如啲細公司做Admin 既老阿姐.....
點答點解要請你?

慳得熟慳

講得好中

我個陣睇廣告做人

試過有黨企出中文廣告, 我用返全中文COVER LETTER, 履歷

一樣有得in, 最後都有offer

全中文要寫得正確得體其實唔易
點答點解要請你?

包裝自己既環節 
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

方丈會唔會有啲例子share下
1. 如果我收到offer, 可唔可以主動要求簽contract先? (因為經歷過offer被收既陰影 )
2. 我而家返shift, 對方問我轉工原因, 我答想重返9-6返工時間配合進修, 但feel到大部份HR覺得我9up, 呢個原因真係好唔得?

謝解答
方丈 In完幾耐都無offer 至叫收得皮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞