[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
想問hr fresh grad應該開價幾多?
有一份MNC同埋一份大型本地集團HR intern經驗 會唔會有分加?
同埋HR entry post好少 搵工都搵到灰 做其他工又唔知做咩好

>> 13-17, 睇咩position and major wor

有一份MNC同埋一份大型本地集團HR intern經驗 會唔會有分加?
>> YES!

同埋HR entry post好少 搵工都搵到灰
>> 點會, 好多喎
岩岩去左玩野, interview 一間公司
好好笑

間野賣investors relationship 野的

鬼佬:你話你11月join果間野, 你做左3個q就冇做,但你CV寫Q3, Q4爆哂數,咩事,係咪作野

我: 呢個係一個IR問題 間野係美帝上市公司,行usa accounting standards, Q1 係6/7月開始

鬼佬: okook

仲有就係鬼佬問我野果間, hrd玩緊手機, 我唔撚答佢,直望HRD, 呼出了一口涼氣

hrd玩緊手機<--- this is so bad!!

好撚正,不過其實我只係去睇下間公司點

有幾樣野我唔會考慮

1: 員工太後生
2: 冇under你已經大支野
3. 有鬼佬

2,3就算有,其他野好好我都會考慮
1. 太後生真係唔得

仲有一樣野就係:
唔鐘意ABC culture,太偽君子

ABC culture 最黑人憎

我做過lux, 勁偽ABC...D 人有心唔講廣東話, 個個明明都係香港人但扮鬼
絲打你好!
有一事想請教

我畢左業四年
頭三年係一間大集團做到今年初先走去左另一間大公司做
但工作上無乜野學而工作氣氛實在非常沉悶
所以plan住下年拎完bonus就搵過份工
想問下算唔算jumpy?
同埋我可以點做去令hr唔會覺得我太jumpy 而screen走我?

感謝!
已like你fb

3+1 都可以既....
>1 已經OK, 因為你有份3 年做foundation
想問下絲打有冇group interview嘅經驗

有冇咩指引講下或者可以點樣練geoup in

我會拍片啊~
LinkedIn 有個人問我有冇興趣去泰國做野,要自己租屋,但人工只係多一兩成,但係一間國際大公司,如果bonus 好制唔制得過。喺泰國跨國公司做過嘢,番香港搵大公司有沒有優勢?

我會有興趣, 因為regional 既, MNC, 同埋外國做野係加分
但thailand ma........要再知多啲先答到你
我有份有線pa 工話有hr second in
由上星期到依家都未打黎
係咪即係無la??

唔一定, 可能係忙....但機會唔大
方丈,跪求你可以幫下我。多謝!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

1. 請問以上情況係HR常唔常見?
2. 你覺得佢係咪想放我飛機收番offer?

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度

方丈,唔好意思,今次好想你幫幫手

俾你講中左,今日收到hr通知因為公司重整要收番我個offer...

估唔到咁大間公司有咁既情況。想問下呢個情況我有無可能同佢傾到賠償?如果傾我叫佢賠人工,一般幾多叫合理?

又一次多謝。。。
我考完專業資格而家裸辭左

gap幾耐會開始難搵工?
同埋HR entry post好少 搵工都搵到灰 做其他工又唔知做咩好

>> 13-17, 睇咩position and major wor

>> YES!

>> 點會, 好多喎

唔該晒絲打 我major係HR呀
因為屋企事 8月先搵工 send咗十多份CV 開15k 但都唔多有回音咁
搵工搵到灰 日日係咁睇jobsdb都好少HRA post HRO就比較多
搵到我質疑自己係咪唔適合做HR

1) Why do you apply for this position?
>> what can you offer in the position?
why you are fit for that (exp and character)
what can you learn and how will it fit your future development goals?
why this company and industry is good for you?
how match can that be with your career plans?
用以上既答案去回

2) What is your strength and weakness?
>> check out my video clips la lol

B)
1) Is this a replacement position of a new one?
>> this is so common but most of the ppl dont know the reason why this should be asked. everything has its logic behind, ask a valid question, make sure that you know the underlying meaning for this question la

2) What brings you (recruiter) to this company?
>> this can
方丈,跪求你可以幫下我。多謝!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

1. 請問以上情況係HR常唔常見?
2. 你覺得佢係咪想放我飛機收番offer?

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度

方丈,唔好意思,今次好想你幫幫手

俾你講中左,今日收到hr通知因為公司重整要收番我個offer...

估唔到咁大間公司有咁既情況。想問下呢個情況我有無可能同佢傾到賠償?如果傾我叫佢賠人工,一般幾多叫合理?

又一次多謝。。。

唔會有compensation, 因為
1. 你未真係收過offer
2. 你又冇返工
3. 你去食個開心樂園餐安慰下自己啦

少年, 下份更好啊!!

3+ mth

>> YES!

>> 點會, 好多喎

唔該晒絲打 我major係HR呀
因為屋企事 8月先搵工 send咗十多份CV 開15k 但都唔多有回音咁
搵工搵到灰 日日係咁睇jobsdb都好少HRA post HRO就比較多
搵到我質疑自己係咪唔適合做HR

HRA 而家梗係少左啦, D FG 岩岩fill 哂D POST 嘛....
你等佢地過唔到probation la

10 月會有一啲, CV 要改就facebook 我啦
做得太耐(5年) junior位先轉工,比人問,點答好呀巴打
聽完youtube把聲

再睇下Title ,就有以下錯覺

"方丈 HR 互助小"

3+ mth

諗住過多兩個月冇搵就去work holiday
通常點同candidate negotiate人工?
點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?[
返工一日即辭職 有咩後果
send cv係咪最好唔好太夜send (e.g. 00:00-07:00)
其實呢有半年full time 同半年part time HRA經驗以上就黎有年半經驗
搵長工ge 話寫幾多expect salary 好

你學歷? current salary?

Degree
不過唔係讀HR
依家做緊part time $55時薪
send cv係咪最好唔好太夜send (e.g. 00:00-07:00)

唔係掛,咁都要理?真係無諗過
如果有HR 會睇真係屌佢老母

我就唔信hr咁得閒理你個時間
有求職網話你夜訓代表你個人生活不規則
我呢排有得in既工,全部凌晨1一2點sd,
根本你經驗match到就9成有得in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞