[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
點答點解要請你?

咁樣問得唔荒專業得去邊

其實呢d問題有好多方式可以問
e.g. how will you add value to this company?

但總係有d HR鐘意用好串既tone去challenge人
lm
留名學野
見左幾份想做既工都冇消息
樓主可唔可以講下有咩優點缺點呢個問題點答
1. 如果我收到offer, 可唔可以主動要求簽contract先? (因為經歷過offer被收既陰影 )
2. 我而家返shift, 對方問我轉工原因, 我答想重返9-6返工時間配合進修, 但feel到大部份HR覺得我9up, 呢個原因真係好唔得?

謝解答

問轉工原因唔係叫你真心答。

舊公司梗係好啦,不過新公司呢到可以點點點,更加吸引我

除非舊公司好大壇野,

例如差唔多執笠,有明顯犯法行為

呢d咪理由
1. 如果我收到offer, 可唔可以主動要求簽contract先? (因為經歷過offer被收既陰影 )
2. 我而家返shift, 對方問我轉工原因, 我答想重返9-6返工時間配合進修, 但feel到大部份HR覺得我9up, 呢個原因真係好唔得?

謝解答

除非舊公司好大壇野,

呢d咪理由

我同同事講舊公司有老鼠
佢話點解唔即刻走
hr既升職前景如何

其實咩工都係睇能力,睇際遇
有人直升機,有人做同一個role做十年

謝解答

除非舊公司好大壇野,

呢d咪理由

其實講真說話都冇問題,唔好講到太negative就得,包裝下。
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

唔會, 因為我而家條team, 包括我自己都唔係讀HR

入到黎, 就算係讀HR 出身, 咪又係要由頭學....

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行.

其實我今年fg都對hr呢行有興趣,亦搵咗1/2個月 hr assistant/ hr& admin assistant。雖然有機會in,但佢地最終都係想要major hr 學生。

HR 工係最多人apply 的, 因為唔係好洗經驗, 我求其一個HRA 既廣告最少收200 個CV 返黎, 你可以考慮下:-
1. 做靚啲個CV 既formatting
2. 搵耐啲.... 先1/2 月....
3. 你interview in 成點啊....
4. HR major doesnt really matter 我成team 冇人HR major

1. 可唔可以請你幫一幫忙睇睇個resume,其實剛剛畢業都驚錯格式/用字唔妥當。
2. 其實都因為fg,搵咗咁耐hr工都搵唔到,都驚再堅持落去會更加難搵工。特別係依家都就快9月,請fg 既機會可能少之又少。
3. 我都唔知自己in得好唔好。但有時有啲好好既interviewer會教返我面試技巧,我諗比起之前初出茅廬應該都叫好咗啲掛。
4. 我都會part time讀個diploma希望比啲公司覺得我真係有誠意好認真,唔係玩玩吓。希望藉此改善到唔係major hr/唔熟hris system 同勞工條例既不足。

好多謝絲打願意咁詳細解答我問題,評已正。

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

講d乜野完美主義所以做到唔知時間呢d假撚到仆街既包裝方法都唔係唔得

我覺得係睇你有冇為面試準備過

多過真係問你

謝解答

除非舊公司好大壇野,

呢d咪理由

我同同事講舊公司有老鼠
佢話點解唔即刻走

我有諗過答, 有鬼

HR正一冚家鏟,
用埋d垃圾橋考人
累我冇左份筍工,
屌你老母

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

講d乜野完美主義所以做到唔知時間呢d假撚到仆街既包裝方法都唔係唔得

多過真係問你

三大廢問題:
點解走
有咩優點
有咩缺點

大家都知大家吹水,次次聽完就算
見完工多數都會問你有冇問題
如果我問條team有幾多個人
會唔會好奇怪?

唔會, 但係可以包裝下

比如問返佢, 我想知道個部門個架構

in hra多數會問乜 同你地到底想聽啲乜
把聲幾好J

謝解答

除非舊公司好大壇野,

呢d咪理由

其實講真說話都冇問題,唔好講到太negative就得,包裝下。

講真話。不外乎都係負面野多架

人工低,福利差,同事衰,老闆西,workload大

除左待遇可以講下之外, 其他唔好講
公司MEDICAL每人成本要幾錢?

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

多過真係問你

三大廢問題:
點解走
有咩優點
有咩缺點

優點缺點可以點吹
有次冇準備比人問到口啞啞

google 照copy hea過佢算啦

記住國語英文都要準備
樓主 你好 我係major hr 係近排先做hr intern
其實intern 有冇話會加分 對於入行
利申 :成績好差 想用工作經驗搭救

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

多過真係問你

三大廢問題:
點解走
有咩優點
有咩缺點

優點缺點可以點吹

如果自己無優點,可以睇下份工需要d咩 類型既人黎作個優點出嚟

缺點就通常講一樣好似係缺點嘅嘢但其實兜個圈係用嚟讚自己嘅

優點google啦

缺點, 多數用避重就輕

多過真係問你

三大廢問題:
點解走
有咩優點
有咩缺點

優點缺點可以點吹

如果自己無優點,可以睇下份工需要d咩 類型既人黎作個優點出嚟

缺點就通常講一樣好似係缺點嘅嘢但其實兜個圈係用嚟讚自己嘅

但呢啲問題真係好on9
啲人答埋啲嘢同份工冇乜關係仲on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞