[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
點解你班陷家鏟明明唔熟公司業務又要扮撚晒野咁對candidate問長問短
連in過咩公司都要問 仲要柒撚到其他公司做邊方面既野都要問
到主管in果陣一講間公司名已經知人地做咩
好心啦
做得hr果d男人肯定成個女人咁
Interview係一場表演黎

利申:做過hr, 現職trainer
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

Start your sales career
Earn big tea rice !

點解成日都聽到身邊朋友話SEND好多份CV都無反應~~~ 我都係. 點解呢?
試過有HR 傾左好耐 講得深入 傾得開心,又問曬可唔可以早d返到工呀剩剩剩,我以為係signal,點知咩都無⋯⋯正路唔係都有機會先傾耐d咩?唔岩就快快完,咁我都心照
試過有HR 傾左好耐 講得深入 傾得開心,又問曬可唔可以早d返到工呀剩剩剩,我以為係signal,點知咩都無⋯⋯正路唔係都有機會先傾耐d咩?唔岩就快快完,咁我都心照

咁快返埋位冇野做,咪係房撚下狗過日晨
痴線...
有價值既post都咁多負評
係連登仔真係難服侍定係因為未開學

老細先係決定果個
中七full cert 之後無讀任何野係咪升唔到職

老細先係決定果個

錯,係budget

筆直唔岩晨早唔傾咁耐
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

Start your sales career
Earn big tea rice !

點解成日都聽到身邊朋友話SEND好多份CV都無反應~~~ 我都係. 點解呢?

執下份cv
掛名做緊係國際企業既 Senior Manager,人工大約 55k (未計雙糧花紅),剛剛收到間香港公司既 AGM Offer,人工大約 60K (未計雙糧花紅),其他福利唔算差太遠。屌唔屌好

屌唔屌
你自己決定啦
都去到呢D level中要問人
前途定錢途自己識平衡啦

老細先係決定果個

真心問多D兩手準備者
唔通真係決定請係先再問咩
我手上齊資料再去決定請邊個係咪方便好多?
中七full cert 之後無讀任何野係咪升唔到職

睇你做咩工作...
HR既話真係讀返個degree穩陣
岩岩grad做緊recruitment agency
每次in啲in house hr就覺得佢得好慘

點解咁講嘅?
樓主好比心機回覆 一定要比評 同like d youtube 片 我見工interview 又係好廢 呢個帖學到嘢 希望揾緊工嘅巴絲們盡快揾到想做嘅工

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞