[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
啲 hr 話口頭上會調整通常 9 up 定真係會 fg 出 13k hr assistant 佢壓我 2k . 係有雙糧除返先過 12 k

9 up

咁我打去再問清楚過 probation 會唔會合約寫明有調整 如果無既話就 reject 算

如果 12 k 無雙糧 同埋11k 有 雙糧 for 長遠轉工黎講係咪 12k 好啲? 啲公司只睇basic salary?
CV 加相有無用?

個人唔建議 除非你好靚仔/靚女
如果加 張相要係正左formal dressing相 唔好用fb/ig個d
啲 hr 話口頭上會調整通常 9 up 定真係會 fg 出 13k hr assistant 佢壓我 2k . 係有雙糧除返先過 12 k

9 up

咁我打去再問清楚過 probation 會唔會合約寫明有調整 如果無既話就 reject 算

如果 12 k 無雙糧 同埋11k 有 雙糧 for 長遠轉工黎講係咪 12k 好啲? 啲公司只睇basic salary?

就算12都低,搵下13k or above!
Fg唔好做爛個profile(除非等錢洗)
如果佢有寫有得係jobsdb/cpjobs upload cv報係咪一定要經web報?唔好send email?
如果中間有段半年空白期
其實HR 會唔會唔like
照答話去左旅行or wh 咁又得唔得?

9 up

就算12都低,搵下13k or above!
Fg唔好做爛個profile(除非等錢洗)

知道了多謝你地 我要加油
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?

1. 佢𣄽手expect 你短 其實唔會點問
2. 問到就講真話 加多句 因為試過miss左個機會 所以而家有offer會更珍惜

𣄽手姐係點解

打錯字
佢本身都expect 佢份工做既時間好短

咁fg cv建唔建議多過一版?因為好似通常都話係一版內
其實多唔多人將所有野(cover letter+resume)打哂係個email內文send俾你地就算?
會唔會仲方便hr睇?唔使開咁多野 又唔同格式

唔多喎
唔會方便左 因為會冇哂格式好難睇
但cover letter in email 我是ok的
working holiday係普遍HR 心目中係咪扣分多

唔係既 中性
但唔覺得會學到啲咩返黎

人地會放工的 星期五晚啊...
Email夾好左就ok 等星期一睇佢有冇回你啦

好中意份工的話 照去啦
我會去大學教Course
In 我果個人係我學生
點處理好

照打招呼 正式面試
仲有CV寫唔寫地址,本身住西九龍某法國建築物私樓

聽人講會比人覺得離地唔會請

想知係咪真

本身就28歲雙碩士,6年經驗 唔係呢個因素應該都幾大機會

唔關事 本身地址就唔洗寫
雙碩士都唔是好特別 都係睇經驗係啲咩
仲有CV寫唔寫地址,本身住西九龍某法國建築物私樓

聽人講會比人覺得離地唔會請

想知係咪真

本身就28歲雙碩士,6年經驗 唔係呢個因素應該都幾大機會

搵返啲喺icc嘅工就冇問題

我Resume亦係唔寫地址, 只寫自己住邊區
DOB只寫年份

根本2樣都唔洗寫

人地係點我唔知
但係我條team講就會係真 會同同新同事講埋adjustment date and range, 比如max加幾多 但都係看佢老闆評佢表現
亦會放入佢application form 俾佢新老闆簽好file好
入埋system set reminder
通常點同candidate negotiate人工?
點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?[

通常點同candidate negotiate人工?
>> 直接問 candidate

點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
>> 直接問HR

點解可以同工同位唔同酬差幾千?
>> exp and candidate 前一份工既人工,同埋面試表現

比人underpay左既點上返正路?
>> 轉工

加人工同升職有咩考慮?
>> 會定期同line 傾,佢想留咩人,睇好邊個有升值潛力,知佢辛苦同埋走左會大鑊者升先

直接問HR最高可以比幾多會答咩?
有無技巧可以chok佢個底?

冇技巧chok 得一個方法就係你用reject offer 黎試佢
我直接問其實最好 態度合作誠懇
佢screen 完 又見完 推薦埋你俾line又約埋line 佢都好煩 唔想件事唔成
所以直問反而仲好
CV 加相有無用?

除非好靚仔靚女 否則唔好加
知道女candidate岩岩結婚係咪會唔講驚佢生B?

會八下佢會唔會 但唔係請唔請既最大concern
如果佢有寫有得係jobsdb/cpjobs upload cv報係咪一定要經web報?唔好send email?

Both okay no big deal
如果中間有段半年空白期
其實HR 會唔會唔like
照答話去左旅行or wh 咁又得唔得?

得 不過我好難信你

Both okay no big deal

佢擺得個email 出黎係咪一定unlimited size?驚佢爆(但經job web報剩係up到cv up唔到cert)

cv唔好落相?
返工一日即辭職 有咩後果

HR turnover rate 高左
俾line manager 小

雖然我幾鍾意hr 咁係唔係做夠一個月先走對佢好啲
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?

1. 佢𣄽手expect 你短 其實唔會點問
2. 問到就講真話 加多句 因為試過miss左個機會 所以而家有offer會更珍惜

𣄽手姐係點解

打錯字
佢本身都expect 佢份工做既時間好短

咁fg cv建唔建議多過一版?因為好似通常都話係一版內

求方丈解答
interview個陣點先chok到HR講下AL/使唔使返星期六呢d
定係可以直接問都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞