[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

Start your sales career
Earn big tea rice !

點解成日都聽到身邊朋友話SEND好多份CV都無反應~~~ 我都係. 點解呢?

因為CV 係screening 已經俾人screen 左, 做得唔好
試過有HR 傾左好耐 講得深入 傾得開心,又問曬可唔可以早d返到工呀剩剩剩,我以為係signal,點知咩都無⋯⋯正路唔係都有機會先傾耐d咩?唔岩就快快完,咁我都心照

可能係咁岩有人比你好傾
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁之後點有無下文
痴線...
有價值既post都咁多負評
係連登仔真係難服侍定係因為未開學

我好有心答架喇已經......
想問下interview 最後被問仲有冇咩問題,如果問career path同development 會唔會太大諗頭,如果我真係冇問題,講冇問題會唔會有境印象?
利申 in entry post

我覺得問career path會俾人覺得你大想頭

career path有d interviewer會問返你轉頭
真係唔知點答

好鐘意問:你期望三/五年後既自己係點?
我之前答過:我會努力投入工作同增值自己,做好呢個崗位,並睇下有咩要改善,期望會有滿意表現。如果表現令公司覺得我可以做更重要嘅位置,我會感謝公司比呢個機會我。

唔知會唔會太虛,所以都想請教下樓主覺得以上答案點?
或者有咩tips比到我地

會, 好虛

我地會expect你話我知, 你想升到咩位, 會掌握多左咩技能, 比如HR Asst. > HRO

我希望2 年內可以升到去HRO, 係哩2 年我可以學會自己獨立做entry position 既recruitment, 由出廣告到面試, push forward 俾line manager 再到出OFFER

明白 ,多謝解答
之前in 房屋協會civil intern 我喺個timeslot入面最早到 點撚知個hr次次望完我份cv又擺到最尾先見 等左成粒鐘入去第一句同我請 其實civil已經冇晒位 有冇興趣做管業處 我屌你老母 昆鳩我黎in
掛名做緊係國際企業既 Senior Manager,人工大約 55k (未計雙糧花紅),剛剛收到間香港公司既 AGM Offer,人工大約 60K (未計雙糧花紅),其他福利唔算差太遠。屌唔屌好

不做港資
我package 同你差唔多
但我唔會選擇港資

轉工升幾格, 先加5k, 我就唔撚做
港資最19

中資都好19....
我覺得MNC 係好啲, 但港資夠大夠發展都可以一戰既
掛名做緊係國際企業既 Senior Manager,人工大約 55k (未計雙糧花紅),剛剛收到間香港公司既 AGM Offer,人工大約 60K (未計雙糧花紅),其他福利唔算差太遠。屌唔屌好

不做港資
我package 同你差唔多
但我唔會選擇港資

轉工升幾格, 先加5k, 我就唔撚做
港資最19

我都明白,但而家變成排隊升職,仲要十屋其九係鬼佬空降。

我覺得MNC 最好係, 可以去調去第到做, 有non-local exposure CV 靚好多
試過有HR 傾左好耐 講得深入 傾得開心,又問曬可唔可以早d返到工呀剩剩剩,我以為係signal,點知咩都無⋯⋯正路唔係都有機會先傾耐d咩?唔岩就快快完,咁我都心照

老細先係決定果個

錯,係budget

exact7ly
痴線...
有價值既post都咁多負評
係連登仔真係難服侍定係因為未開學

我好有心答架喇已經......

hr係連登係原罪
剩睇正評已經算好多

老細先係決定果個

錯,係budget

筆直唔岩晨早唔傾咁耐

HR 會搏你肯蝕做
岩岩grad做緊recruitment agency
每次in啲in house hr就覺得佢得好慘

why?
樓主好比心機回覆 一定要比評 同like d youtube 片 我見工interview 又係好廢 呢個帖學到嘢 希望揾緊工嘅巴絲們盡快揾到想做嘅工

多謝多謝!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 加油啊少年!!!!

啲agent成日打電話send email黎問有冇興趣咩post咩post個陣我都覺得佢地好慘

agree....但多數佢地同我都會keep good relationship 既, 佢地搵生意會要我, 佢地搵candidate又係我
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

consult 轉唔會係一個 plus.

你份CV 點架....

可以pm你?
HR又忙又唔高人工
俾你揀多次做唔做HR

唔會, 我會做第D.....

做哩行, 好難開口R 加人工
想問見面時講真話會唔會有著數??

可唔可以請教你一d interview技能

要睇啲真話好唔好聽...

可以啊, 想知就問啦
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

想問咩format 係為之唔太得?

typo, too colorful, messy, font

點解咁講嘅?

可能我新仔handle嘅case都係比較初階,有啲post 出18-20k都大把5-10年嘅人apply

有啲20年嘅都黎apply份40k

勁灰..... 我唔會俾自己搞成咁
我想問有無黑名單呢樣嘢

有, 話明係方丈, 最少我自己公司我會build 左個, 同埋有啲記得個名既都唔會要.

但係唔係個個都會入blacklist 既, 大多係咩人呢:-

1. 佢有好嚴重過失而公司炒佢既人, 比如係店舖打架
2. 佢同大部份同事都相處唔到, 過唔到試用期既人
等等等等

有啲公司夠大, 會mark 埋 not for rehire 都有架.

會唔會同其他公司SHARE?

會私下八卦, 同埋會有d 路邊社 share名
比如有次過有啲staff 偷野, 會話比同行知, 叫大家小心...

16 fg 想轉工情況差不多

16 grad hr major 冇做過intern 上年搵左3個幾月 先有一份temp job offer

做住先, 一路搵
樓主我見你係咁答其他人啲回覆我心裡好有一種好奇
點解你講到好似你好有話事權咁決定自己請唔請呢個can?
話事權唔係向line / hiring manager 度咩?
如果我in完line mgmr 佢覺得我ok先pass比你咁係咪就算你問我咩問題我都可以好串住咁答你?
你係咪有權reject hiring mgmr既decision?

樓主你未答

好多大公司尤其經agent都會直接見line mgmr先

同埋麻煩你答埋突然壓價呢樣野

如果HR 夠牙力, 唔會俾哩件事發生

我個陣做china market就係咁, 個agent 會俾我話, 因為唔岩流程

要改返做 AGENT > HR > LINE

突然壓價多數係上面有人改budget....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞