[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
想問hr clerk 同hr assistant 其實有冇分別? 做既野係咪差唔多?今年fresh grad 想係呢行發展!

唔好比title混淆
其實FG出黎咩title你都係白紙一張
都係做D下欄野
恆大ou開大嶺大點排

都是degree
排乜鳩
平時揾工旺季 係5-7月
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

差兩三個月就岩岩好12個月(一年)
到底差個兩三個月重唔重要? 會唔會唔當我有一年經驗?
(我加埋d 同一行業 intern會實夠一年經驗)

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

你唔洗quit 都可以send Cv 出去架嘛

佢要3個月通知期
同埋另外都等緊 進修(full time) 收我

push
[quote]見完工,收到offer,但hr 話department head 覺得我有潛質,但顧慮我無嗰個specific field 嘅經驗,俾低一個title我,但承諾入職半年後review,表現理想嘅話會升返正。

請問hr點樣解讀呢個安排?

正常, 不嬲都有less exp. will be considered as asst. officer etc 哩啲安排
但叫佢個commitment 要black and white[/quote多謝方丈,佢地話contract 係 standardized 唔會black and white, 我再考慮下
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁你點答
其實呢有半年full time 同半年part time HRA經驗以上就黎有年半經驗
搵長工ge 話寫幾多expect salary 好
其實呢有半年full time 同半年part time HRA經驗以上就黎有年半經驗
搵長工ge 話寫幾多expect salary 好

你當自己最多有一年經驗咁上下啦
當做咗full time就好少會計埋full time之前嘅pt exp
仲要得半年
如果挖角,同對家口頭傾過份工要做咩,但見到份約想嗌高啲人工應該點開口
直接講我想人工係幾多咁
想執CV可唔可以拜託你
如果間公司出左個job ad半個月左右
有啲人已經有埋offer
我依家先apply 係咪冇機會interview 架啦?
麻煩你
其實我做緊公司秘書既admin .對文職野係咪有少

唔明你問題

姐係做緊comsec既admin 有無用 ?經驗
同埋想問下通常由你地收到cv到contact 個應徵者會用幾耐時間?
Hr姐姐
如果佢出post只係請coordinator,個min.exp又相差一半有多,又無講less exp will considered to be assistant coordinator果啲
我可唔可以照sd cv,博佢請我做assistant
幾時會清收cv email 個mailbox一次?
同1個position
a同b都fresh grad, 經驗都差不多
人工咩情況下會唔同?
假設請左a先,再請b,b個人工低過a。係咩原因?

公司少左budget?
人既問題?
同1個position
a同b都fresh grad, 經驗都差不多
人工咩情況下會唔同?
假設請左a先,再請b,b個人工低過a。係咩原因?

公司少左budget?
人既問題?

補充資料:

兩個job ad係唔同時期出既 相隔兩至三星期出
如果hr問到
1. 點解想入我地公司
2. 覺得我地公司點解請你
可以點答

1. 想知你對佢地公司背景了唔了解

2. 睇你點包裝自己。牽涉一d說話技巧, 講野最緊要有組織, 流暢

咁知唔知見政府interview
有咩注意

平常心

政府工面試真係睇運
Hr姐姐
如果佢出post只係請coordinator,個min.exp又相差一半有多,又無講less exp will considered to be assistant coordinator果啲
我可唔可以照sd cv,博佢請我做assistant

send左先算啦
如果挖角,同對家口頭傾過份工要做咩,但見到份約想嗌高啲人工應該點開口
直接講我想人工係幾多咁

同埋想問下通常由你地收到cv到contact 個應徵者會用幾耐時間?

我試過最快係即日/一日

長既半年都有
求方丈打救

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
2. 轉工高current salary 幾多%合理?
3. 佢公司網上星期五出ad, 前日又再係jobsdb 出ad, 係咪代表無咩人apply/ urgent? 我聽朝apply時機好唔好?
4. send 求職email, 係咪揀朝早時間send 會好啲?
5. 做細公司會唔會好難轉到大公司
6. 有人refer, 請既機會大好多?

sorry, 好多野問
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

Fresh grad? 其實experience唔多既咩都寫啦
出左新片了!!!

https://youtu.be/qopXgK-EYgA

希望大家多多支持啊!!!

把聲1D 都唔似D西面阿姐

我連對自己team 都好少西面架喎

笑笑口先係我地既專業....(除左做termination/ discipline)
方丈,跪求你可以幫下我。多謝!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

1. 請問以上情況係HR常唔常見?
2. 你覺得佢係咪想放我飛機收番offer?

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞