[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
part time 係咪都受418保障
如果份約寫明係part time員工
走既時候係咪可以計番al

夠418 就得
轉行係咪好難

舉個例,月入39K 政府工,28歲,想轉入大學做Admin位,但係基本上去到邊都唔請我,因為上一份工人工太高

係, 我會覺得:-

1. 你上份工一定係做左好大既問題, 少咁多人工都肯轉
2. overqualified
3. 又唔係有更好發展, 咁都肯轉, 哩個人個心理係唔係完全唔想上升.....

咁如果係搵緊21k, 想跌返去做份16-20K (另一行), 同埋已經有哂準備?你又點睇?我呢個CASE 難不難轉?

因為現職果行前景/錢景不夠另一個心儀行業咁好.......

你要面試個陣好有說服力去令個HR 信.....

老實講, CV 都好大機會screen 左你走...
想問下hr business partner 同hr manager 做嘅野分別係邊? 同埋係咪後者職位/架構上高好多?

其實香港好多公司冇分得咁細
好多時都只係title上既分別
真係BP黎講會同個Business Unit work得好close 會多D企係佢地角度去處理HR既事
HR Manager比較general D, 涉及既野唔係淨係睇一兩個BU, 會以全公司既方向咁去睇
真心冇話邊個高D低D既, 好睇公司架構
比如話你做一條爆數sales team既BP, 一定比較得高望重
如果你睇果條TEAM冇數既, 一樣冇人尊重你

職場好現實
如果見到份CV 除左學歷要求之外, 其他條件都附合到, 會唔會都有得IN 下?
定係會覺得條友盲毛字都唔識睇

太多因數
如果同一個CASE其他CV都超班過呢份CV
咁見佢既機會咪低D
所以冇絕對yes / no

咁亂....

2016-2017 Company E (formerly known as Company D and mother company of Company C)
Position
2012-2016 Company B (formerly known as Company A)
Position
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

岩岩做左hr一年 之前係做Coor.
今年就升左職 個價大約 Asst. HR Officer到 我想問下個表果到有冇話大約幾多年exp到?

HR Asst. / Co-ordinator 1-2 yrs
Asst. HR Officer/ Executive 1-2 yrs
HR Officer/ Executive 2-3
Sr. HR Officer/ Executive 2-4
Asst. HR Supervisor 3-4
HR Supervisor 3-4
Asst. HR Manager 4-5
HR Business Partner 5-6
HR Manager 6+

姐係5年左右先17k
樓主做左幾多年呢家搵幾多?

我同哩個表有啲唔同
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

邊到睇番黎架 人工低到咁既
我果邊senior hr officer都25k up
Am 30up
Manager 40up喎

講緊19 HK COMPANY
樓主,我七月頭resign左份做左1年既工(再之前2.5年),8月返新工但唔鍾意新工所以開始搵新工,我依家見工都係話冇做緊野

但咁講有人會懷疑我係因為做唔掂之前份工先轉,事實係我因為份新工先resign,應該點應對?

如果我話照講話返緊新工怕人地覺得我太jumpy

你可以直講新工唔得

又可以講話想休息同埋immediately available 先quite 左搵

我會prefer 前者..
下年fresh grad
應該大約幾時準備sd cv?

一早好搵喇

recruitment talk 要去, 今個winter 開始找啲勁勁MNC 同MT
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

夜D再打多次去FOLLOW UP囉

唉,我超級想做呢份,其實我尋日6點幾有打返去,但佢已放工
佢4點半打黎,我個時in緊第二份工,唉

我自己就覺得好少事
個candidate profile fit都唔易
未打比你應該係忙緊者
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁之後點有無下文

梗係冇啦, 我都冇請佢,
之前in 房屋協會civil intern 我喺個timeslot入面最早到 點撚知個hr次次望完我份cv又擺到最尾先見 等左成粒鐘入去第一句同我請 其實civil已經冇晒位 有冇興趣做管業處 我屌你老母 昆鳩我黎in

咁係佢唔PRO 姐...
痴線...
有價值既post都咁多負評
係連登仔真係難服侍定係因為未開學

我好有心答架喇已經......

hr係連登係原罪
剩睇正評已經算好多

灰...

咁亂....

2016-2017 Company E (formerly known as Company D and mother company of Company C)
Position
2012-2016 Company B (formerly known as Company A)
Position

但咁樣會唔會俾人誤會係自己轉工
想俾人做得長既感覺
主要係B去C唔知點寫
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

consult 轉唔會係一個 plus.

你份CV 點架....

可以pm你?

FACEBOOK LA!
掛名做緊係國際企業既 Senior Manager,人工大約 55k (未計雙糧花紅),剛剛收到間香港公司既 AGM Offer,人工大約 60K (未計雙糧花紅),其他福利唔算差太遠。屌唔屌好

不做港資
我package 同你差唔多
但我唔會選擇港資

轉工升幾格, 先加5k, 我就唔撚做
港資最19

中資都好19....
我覺得MNC 係好啲, 但港資夠大夠發展都可以一戰既

港資真係。
中資有度好,一定係13月糧加幾個月bonus

講緊大資

但殘体email i wanna die....
試過有HR 傾左好耐 講得深入 傾得開心,又問曬可唔可以早d返到工呀剩剩剩,我以為係signal,點知咩都無⋯⋯正路唔係都有機會先傾耐d咩?唔岩就快快完,咁我都心照

老細先係決定果個

錯,係budget

筆直唔岩晨早唔傾咁耐

HR 會搏你肯蝕做

師姐,呢度大部分都比較green, 要detail 點的指導

我估我細過你
樓主我見你係咁答其他人啲回覆我心裡好有一種好奇
點解你講到好似你好有話事權咁決定自己請唔請呢個can?
話事權唔係向line / hiring manager 度咩?
如果我in完line mgmr 佢覺得我ok先pass比你咁係咪就算你問我咩問題我都可以好串住咁答你?
你係咪有權reject hiring mgmr既decision?

樓主你未答

好多大公司尤其經agent都會直接見line mgmr先

同埋麻煩你答埋突然壓價呢樣野

如果HR 夠牙力, 唔會俾哩件事發生

我個陣做china market就係咁, 個agent 會俾我話, 因為唔岩流程

要改返做 AGENT > HR > LINE

突然壓價多數係上面有人改budget....

呢個好depends
有時line manager 夠大支,會直接skip hr
我就唔鐘意咁,所以我會彈俾hr搞

同hr關係好,偶然會有d小道消息聽下

我會叫line 唔好咁做, 因為我地有我地HR 既專業...唔好令我地難做咁
成日話HR壓價
其實係budget許可下 我都想比高d
幾十個openings做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞