[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

人工低到呢

其實邊鬼個會想做? 起薪低到咁樣
layer又多(就算唔要中間咩咩asst 或者executive,hra同aho做起,走唔甩)就當你1年升一級,好似都要兩年先叫officer?

出邊有d做2-3年都已經可以in sup,例如我做酒店既,好多時2年都夠quali in mgr,當然in唔in你又係另一個問題,但人地Job Adv 寫明at least 2 yrs。(大公司)

咁既話究竟hr仲有咩吸引做?
唔通你話:我入去學hr點西cv 請人個d
然後轉工種就輕鬆攻略個offer返黎?

非專業文職人工當然低過酒店啦
酒店又做唔做到返九放六唔洗對客先

大把,酒店back office

back office人工咪同hr差唔多
請唔請人?
掃把先19-22k有無禁低
邊間公司
就FG讀marketing,想問marketing依行
1. 請人睇唔睇gpa?
2. 相關marketing行業intern重唔重要?要有幾多份最好?
3. GPA2.8非三大,又無intern係咪等乞食?
4. reference letter重唔重要?

1 唔睇
2.睇你咩公司
3.唔係
4. Fg 算啦

marketing唔係sales喎,點會唔睇gpa

你做EDM, ad word search, events, A/B test同gpa有咩關係

GPA 根本除左政府工好少公司睇
我8年前畢業,GPA 2.03, 照樣mt, 照樣9個月後月薪20k, GPA? 呸

政府工先唔睇GPA

你GPA低都有offer唔代表唔睇GPA,大把公司都睇重FG GPA,夠outstanding咪低GPA都有機會跑出囉
做幾耐先轉工先為止唔jumpy
因為做bank 唔過塘唔肥 每年+幾% 唔1-2年轉工既人工低到爆
同埋指教下點同hr bargain 人工 , 佢個feel 好似講到唔take offer 就無 .
因為舊工本身有ot claim 新工無得claim 但計番係base 多左 , 但到頭來人工其實唔係多好多

同佢講底線係呢個價,否則唔考慮。

係, 睇下佢有幾想要你, 你可以話要考慮, 拖佢

我覺得2 年一轉係還好, 份份都1年1年半就a bit jumpy la
2. 相關marketing行業intern重唔重要?要有幾多份最好?

1 唔睇
2.睇你咩公司
3.唔係
4. Fg 算啦

你做EDM, ad word search, events, A/B test同gpa有咩關係

我8年前畢業,GPA 2.03, 照樣mt, 照樣9個月後月薪20k, GPA? 呸

當年我仲有kpmg同BDO offer

之前有個post 話咩三大得1.X 都做到big4 intern啦
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

自學, 點証明呢, 少年
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

其實你見HRA既話睇得熟都夠做
interview人地最多咪問下你咩叫418, 713
唔通明知你無經驗都俾個工傷case問你點跟咩

exact7ly !!

同埋記得唔好唔知扮知, 因為我地做開一定會知....

1 唔睇
2.睇你咩公司
3.唔係
4. Fg 算啦

政府工先唔睇GPA

你GPA低都有offer唔代表唔睇GPA,大把公司都睇重FG GPA,夠outstanding咪低GPA都有機會跑出囉

下,我意思係ao,eo, 見習officer 果d政府工
唔係aco

AO EO就睇,紀律部隊officer根本唔會睇GPA
想請教巴打HR依行出路點樣?
依家讀緊HKU yr2 文科
想double major埋HRM

我覺得唔多junior post去入行
入左行就比較慢升LEVEL既
發達肯定都冇佢份
但一定餓你唔死

利申: 7~8年HR工作經驗, 而家份工好得閒可以長moon post

少junior post 咁fresh grad出到嚟可以點攞經驗
你地點知行內既人工行情係點?
靠經驗?

可唔可以分享曬d行情出黎?

cover letter係咪通常唔會睇?

見過好差既application係點?

會有pay scale 同market survey

想我share 咩先, 你問得好general 啊~

cover letter我多數唔睇

typo算唔算差? EXP 完全唔match 個啲咁上下啦
oversea 1年垃圾topup
同埋 poly pt degree 係咪唔當degree
唔算qualified

都當係degree 既, 但係會覺得冇咁好, 同埋可能會開低啲個價
Lm
part time 係咪都受418保障
如果份約寫明係part time員工
走既時候係咪可以計番al
17 non-hr major fg 有心係呢行發展
但係send左超過50份cv搵hr assistant無一份有回音 係咪應該放棄定搵份consultant轉入hr

16 fg 想轉工情況差不多

16 grad hr major 冇做過intern 上年搵左3個幾月 先有一份temp job offer

唔洗灰心
我09年grad hr major 搵到10年2月先有份temp hr做
而家都叫做穩穩定定係MNC做緊HR

點同呢師兄 你果年經濟差 行行都搵唔到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞