[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
鬼佬公司啲鬼佬係咪好多都係靠關係上位???

唔會, 但discrimination 一定有
一般second in後要幾耐先會有通知
啲hr永遠都係話2星期 但真實係幾耐

其實我地知你OK, 我地見埋最多1 星期到
但有時真係忙, 就會慢啲
career path點答阿大佬..
鬼知點升咩 工都未返點會呢家計劃哂未來既野

試過見份根本冇path可揀又傳聞流動性大既位果陣,借呢條問題試下sell自己係個責任心重既人中短期係入行站穩腳吸取實戰經驗

唔係架喎, 我做assistant 個陣都知道我幾耐就想郁一郁....

一路按plan 做, 比計劃快左3 年了
岩岩去左玩野, interview 一間公司
好好笑

間野賣investors relationship 野的

鬼佬:你話你11月join果間野, 你做左3個q就冇做,但你CV寫Q3, Q4爆哂數,咩事,係咪作野

我: 呢個係一個IR問題 間野係美帝上市公司,行usa accounting standards, Q1 係6/7月開始

鬼佬: okook

仲有就係鬼佬問我野果間, hrd玩緊手機, 我唔撚答佢,直望HRD, 呼出了一口涼氣

hrd玩緊手機<--- this is so bad!!
點解永遠要壓下價 ?

唔會架喎, 最少我地team 睇岩價先會約interview
啲工份份都要1-2年經驗, 連中5工都係
如果我有degree, 冇經驗
會唔會請?

可能會,

但係你intern/ part time 都冇??
想問hr fresh grad應該開價幾多?
有一份MNC同埋一份大型本地集團HR intern經驗 會唔會有分加?
同埋HR entry post好少 搵工都搵到灰 做其他工又唔知做咩好
絲打你好!
有一事想請教

我畢左業四年
頭三年係一間大集團做到今年初先走去左另一間大公司做
但工作上無乜野學而工作氣氛實在非常沉悶
所以plan住下年拎完bonus就搵過份工
想問下算唔算jumpy?
同埋我可以點做去令hr唔會覺得我太jumpy 而screen走我?

感謝!
已like你fb
想問下絲打有冇group interview嘅經驗

有冇咩指引講下或者可以點樣練geoup in
HR 正

我好bias, 鬼佬cv即碎
同hr講jd要寫流行廣東話

點解對鬼佬咁反感?我識兩個鬼仔朋友做野都非常盡責,仲做得超好

我好撚法西斯的

1. 我要人講講東話
2. 香港做野請香港人

如果你係會講廣東話既鬼佬,我冇問題

介唔介意講下D鬼佬咩國籍?
LinkedIn 有個人問我有冇興趣去泰國做野,要自己租屋,但人工只係多一兩成,但係一間國際大公司,如果bonus 好制唔制得過。喺泰國跨國公司做過嘢,番香港搵大公司有沒有優勢?
我有份有線pa 工話有hr second in
由上星期到依家都未打黎
係咪即係無la??

佢話兩星期內

巴打係咪send email 去?
同埋apply左幾耐叫你in呀?
想做writer但寄完冇消息 Thanks

我好bias, 鬼佬cv即碎
同hr講jd要寫流行廣東話

咁我咪要 translate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞