[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
我想轉行
都唔知點說服d hr
點樣增加成功率?
我想轉行
都唔知點說服d hr
點樣增加成功率?

點解想轉, 你對呢行有D咩認識
平時揾工旺季 係5-7月
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

差兩三個月就岩岩好12個月(一年)
到底差個兩三個月重唔重要? 會唔會唔當我有一年經驗?
(我加埋d 同一行業 intern會實夠一年經驗)

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

你唔洗quit 都可以send Cv 出去架嘛

佢要3個月通知期
同埋另外都等緊 進修(full time) 收我
唔報學歷得唔得
即係唔同人講讀左Msc

冇話唔得, 但點解要咁做

怕太高學歷,同事會忌才

我渣住個MSC報中學CERT就做得既工

都有一刻驚太高學歷唔敢報

最後照報, 人工仲ok
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

佢要3個月通知期

你做教育架?
有份好想做既in完第一星期打去問
Hr話上面可能仲揀緊 未答到幾時有消息
而家第二個星期都冇電話 係咪唔洗諗
係大公司黎 thanks
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦

jobsdb咪算好, 起碼公司肯比錢post廣告

剩係勞工處不斷放廣告個d就真係...

平常心啦, 你等佢電話就唔搵工?

請接受現實
發覺個post 好多同行入黎圍爐

我會send個email去,多謝下呢個機會見工,再表達下自己有幾熱衷。
利申 : 當時HR加Manager都有回覆我,最後真係有offer
邊間agent比較好/啱fresh grad

fg 用agent 幫唔到乜

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

佢要3個月通知期

你做教育架?

nope

fg 用agent 幫唔到乜

一個星期前經agent見完ibank second in, 佢話有好多candidates要見,一個月到會有通知。 想問係唔係要咁耐定係佢同個個都會係咁講,同埋幾時要同agent follow up下個progress去到邊, thanks

agent 係會同你隱惡揚善既, 可以放心follow up

至於1 個月個啲, 個個都係咁講, 歡場無真心, 勿認真

咁我諗正正常常23星期內點都會出result?
Fg想入hr哩而家做緊間outsource payroll service ge 公司做payroll executive
做一排有冇機會上番去d公司ge C&B officer/hr officer?
定其實做payroll 果d其實都唔係太related to C&B?
好擔心自己一開始做得太專之後難搵hr工
同埋你覺得咁樣上去C&B條path好d定我再搵過份hra咁上好d?
你覺得就咁C&B 前景同人工系hr界係算係點?
唔該你

我會send個email去,多謝下呢個機會見工,再表達下自己有幾熱衷。
利申 : 當時HR加Manager都有回覆我,最後真係有offer

有繼續搵呀 不過真係好想做呢份
同埋in個陣覺得表現唔錯 dept head都話唔洗咁擔心
等我send個email先
通常回同candidate negotiate人工?
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?
有無試過請個人cv正正常常 degree holder咁
返黎之後發現佢乜都唔識
reference check 通常會check d 咩?
絲打熟唔熟retail buyer呢行?例如百佳
知唔知有咩career path 同人工大約幾多
會唔會有類似你hr行業個表黎望下
萬分感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞