[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
本身做緊份高人工 未過試用期嘅工
想轉第二間公司 但同一個position
interview 可以點答
因為其實論規模論人工福利都係舊公司好啲
只係舊公司個升職制度令我覺得有排都升唔到

之前in個一次其他公司 比hr問到我口啞啞
點解舊公司咁好 你又未過試用 又in返同一個post
你都走?

真心唔識答

你咁既background好難令人相信真係舊公司咁好
你連probation都未過就想走
你自己都講唔通自己啦

舊公司除咗好難升之外其實真係幾好

因為份工係有offer之前apply嘅
Hr打過好多次電話黎
其實都係諗住比多個機會自己先走去in吓
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
其實想問你去到而家個位(head?)
用左幾多年?

6 年
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

開多少?

15-16k 但同field身邊人多數都係13k

fg 16的信心何來

就係知話會壓價 咁咪寫高啲俾人壓 同埋係番6日 如果覺得唔會俾咁多咁做乜仲要second in我? 咁應該寫幾多好
如果喺jobsdb個d網直接apply
HR會唔會睇
成日形住要send email先有用

呢d公司先有錢
有錢買system, 買套workday/ oracle hr cloud都幾球野

一係用peoplesoft

佢應該講緊宜家jobsdb改左制,要人直接upload CV去佢個網倒

同意有Applicant tracking system先叫大公司

HR 專唔專業(or 多唔多資源)睇幾樣野就得
1) 有冇ATS
2) 有冇Career site
2) 用咩HRIS
3) 有咩employee benefit

講起都想喊
無做嘢近兩年
點寫CV?
點兜好?

休息, health, family, 都吹得既...

但事實, 點解?
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

人工低到呢

係咁灰

Ibank/Linkedin/Google 的HR 人工好高.....

而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
用左幾多年?

6 年

6年升到Hr manager?
用得HR請人的公司都係垃圾公司, 不做也罷

大公司好難無HR喎
細公司人工又無大公司咁高

無理由同錢過唔去

好工都係直接見DEPT HEAD/老細
關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔好一下打哂全世界....
hr fresh grad
in親hra都好似要識計payroll咁

唔洗, 我地會教
用得HR請人的公司都係垃圾公司, 不做也罷

大公司好難無HR喎
細公司人工又無大公司咁高

無理由同錢過唔去

好工都係直接見DEPT HEAD/老細
關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔知你好工點定義
的確係可以直接見line manager
但唔代表hr冇佢嘅用處
幾多line返返嚟問個candidate market rate

line 叫做reference check, salary benchmark, candidate comparison, internal equity with team.....retention plan....我地有我地用途既
見到靚仔黎in會唔會加分

會, 但唔係最重要, 靚女都有分加
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
用左幾多年?

6 年

差唔多
如果兩三日前岩岩響你公司見完一個post,但又對你出既新post有興趣,係咪唔應該apply??
多謝sis分享, 已subscribe youtube
1) 如果job opening叫填expected salary, 唔寫係咪已經比人screen走? 填左既話, overpriced會唔會照interview, 到時先再壓價?
2) 填availability同expected salary應該都係填入cv? 定抑或入cover letter都可以?
3) cover letter 係咪真係咁冇人睇

1) 唔會, 唔會

2) Yes CV, 方便HR 睇

3) 係
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份

我打返去佢又話佢手頭上有野做緊,會再打返俾我
其實係咪想吊住我?明明留言話約面試所以叫我打返去,依家分明係俾咗個位人,但又繼續拖我,點解d HR要咁玩人,直接話唔俾interview好過

你點解覺得佢俾左人呢....其實佢話會打返俾你, 即係未close 機會高啲喎,....
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

開多少?

fg 16的信心何來

就係知話會壓價 咁咪寫高啲俾人壓 同埋係番6日 如果覺得唔會俾咁多咁做乜仲要second in我? 咁應該寫幾多好

其實我覺得大公司嘅話寫幾多都無所謂
因為佢地本身有個salary standard for每個職級嘅staff

我今年fg,前排搵親份份工都寫13k
最後而家返緊嗰間大公司直接俾17k我
本身做緊份高人工 未過試用期嘅工
想轉第二間公司 但同一個position
interview 可以點答
因為其實論規模論人工福利都係舊公司好啲
只係舊公司個升職制度令我覺得有排都升唔到

之前in個一次其他公司 比hr問到我口啞啞
點解舊公司咁好 你又未過試用 又in返同一個post
你都走?

真心唔識答

未過試用期你寫出黎做乜
我係你可以照直答

因為hr打電話黎嗰陣直接問我而家有無返緊工
我唔識講大話就照直答咗

In嗰陣我答咗一大輪舊嗰邊制度好難升,唔適合我
點知Dept head就話其實我地呢邊都係咁...
即刻勁尷尬,但無計要in埋落去,無理由即刻走人㗎嘛
Hr manager就好似覺得我新人啱啱fg做咗野個零月就諗點升職,開始講道理咁,咩要慢慢涯由低做起之類bla bla bla

所以我想知如果下次我再想in其他公司又遇到呢個情況應該點

如果新公司制度都係好難升,其實直講仲好,咁岩唔洗浪費時間轉過去搞花個CV

慢慢捱由低做起之類
>> 我好樂意由細做起, 一路學一路上, 但係我知道我既志向唔會係一世只係做最junior, 我會有目標要達到

講到咁既話, 啲十年唔升人既公司會唔要你, 但你冇蝕, 因為就算你有offer 其實都唔岩你

開多少?

fg 16的信心何來

哦, 6 日咁可以的

我多數唔會寫高俾人壓, 因為我寫得就係真既, 個人style
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
用左幾多年?

6 年

再高啲
如果兩三日前岩岩響你公司見完一個post,但又對你出既新post有興趣,係咪唔應該apply??

可以照apply, 答左~
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
用左幾多年?

6 年

再高啲

有無賣過屎忽 老老實實
根據你打既經驗表
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
用左幾多年?

6 年

再高啲

幾多錢人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞