[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
想問下樓主 如果我收到offer 但又想in埋過兩日個份 應該點做好?
多唔多written test? 或者叫你番去寫篇essay?
平時揾工旺季 係5-7月
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

差兩三個月就岩岩好12個月(一年)
到底差個兩三個月重唔重要? 會唔會唔當我有一年經驗?
(我加埋d 同一行業 intern會實夠一年經驗)
方丈,跪求你可以幫下我。多謝!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

1. 請問以上情況係HR常唔常見?
2. 你覺得佢係咪想放我飛機收番offer?

多謝指教
出左新片了!!!

https://youtu.be/qopXgK-EYgA

希望大家多多支持啊!!!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備
留名
想問下係一間大公司做左一段日子,係做文職之類, 但因為某啲原來入職果時公司係用一個sales 嘅 title 黎請我返黎, 但從來都無做過sales 嘅工作, 日子耐左, 公司都無轉個title 又份contract 都係sales, 就算升職封升職信都係sales 嘅位(可以公司嘅HR Dept都以為我係sales), 好喇, 咁當我想轉工果陣 我份cv title 係要寫番sales 但工種就係文職類嘅, 咁你地HR 方面睇到會唔會覺得好奇怪?
有啲長, 有勞解答

會怪, 我覺得你可以寫返係CV Sales (Operation Support/ Sales Admin) 咁
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
其實想問你去到而家個位(head?)
用左幾多年?

6 年

6年升到Hr manager?

再高啲

咁你都好叻下

還好啦.... so far interview 成功率係95% UP
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份

我打返去佢又話佢手頭上有野做緊,會再打返俾我
其實係咪想吊住我?明明留言話約面試所以叫我打返去,依家分明係俾咗個位人,但又繼續拖我,點解d HR要咁玩人,直接話唔俾interview好過

會唔會諗多左呀屌.........

患得患失, 係咁架啦~
其實我做緊公司秘書既admin .對文職野係咪有少

唔明你問題
見完工,收到offer,但hr 話department head 覺得我有潛質,但顧慮我無嗰個specific field 嘅經驗,俾低一個title我,但承諾入職半年後review,表現理想嘅話會升返正。

請問hr點樣解讀呢個安排?

正常, 不嬲都有less exp. will be considered as asst. officer etc 哩啲安排
但叫佢個commitment 要black and white
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份

我打返去佢又話佢手頭上有野做緊,會再打返俾我
其實係咪想吊住我?明明留言話約面試所以叫我打返去,依家分明係俾咗個位人,但又繼續拖我,點解d HR要咁玩人,直接話唔俾interview好過

你點解覺得佢俾左人呢....其實佢話會打返俾你, 即係未close 機會高啲喎,....

明明尋日講到話約interview,今日我兩次follow up都唔肯同我約interview
咁你作為HR會覺得係咩原因?好難怪我唔多諗

你打太多次了, HR開始覺煩
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦
求救 想問下宜家番緊office hour
如果hr打黎約interview可以約啲咩時間
u grad 同 top up 係咪有差別待遇?

會prefer u grad, but top up都可以既
有啲junior post 我會prefer top up 因為心頭會冇咁高
想問下樓主 如果我收到offer 但又想in埋過兩日個份 應該點做好?

同佢講要考慮, 2 日後答佢
多唔多written test? 或者叫你番去寫篇essay?

唔會叫你返去做. 一係就online 做

written test 睇position...
平時揾工旺季 係5-7月
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

差兩三個月就岩岩好12個月(一年)
到底差個兩三個月重唔重要? 會唔會唔當我有一年經驗?
(我加埋d 同一行業 intern會實夠一年經驗)

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

你唔洗quit 都可以send Cv 出去架嘛

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝
求救 想問下宜家番緊office hour
如果hr打黎約interview可以約啲咩時間

after work, lunch time, 同埋sick leave 吧, 少年

多謝指教

多謝方丈

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

多謝指教

多謝方丈

多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教
唔報學歷得唔得
即係唔同人講讀左Msc

冇話唔得, 但點解要咁做

怕太高學歷,同事會忌才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞