[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
send cv係咪最好唔好太夜send (e.g. 00:00-07:00)

我就唔信hr咁得閒理你個時間
有求職網話你夜訓代表你個人生活不規則
我呢排有得in既工,全部凌晨1一2點sd,
根本你經驗match到就9成有得in

咁夜sd
有機會會skip左
太多cv果時
舊公司試過
三大GRAD但冷門科, 搵CS ADMIN工返易唔易
方丈俾人9緊唔覆機
方丈,跪求你可以幫下我。多謝!

小弟八月初收到某美國大公司offer,已經傾好左9月中番工。尋日收到HR電話通知,話管理層決定將所有九月入職安排推遲,未知推到幾時。

我問過HR,佢話要同我Manager傾下先可以覆我幾時番工。由於Manager出trip要下星期先有消息。

我心諗唔係收我offer呀?再乘機問佢之前要求果d資料係咪要照俾你先?佢叫我hold住。心知不妙,再問: 咁我個on board係咪confirm? 佢話 : 基本上係,我再同你Manager傾下先覆你。下星期會通知你

1. 請問以上情況係HR常唔常見?
2. 你覺得佢係咪想放我飛機收番offer?

多謝指教

1. 有可能有第個更好既candidate/ headcount出左事
2. 未confirm, 但係你可以send 下CV 出去, keep 住搵做定準備

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度

方丈,唔好意思,今次好想你幫幫手

俾你講中左,今日收到hr通知因為公司重整要收番我個offer...

估唔到咁大間公司有咁既情況。想問下呢個情況我有無可能同佢傾到賠償?如果傾我叫佢賠人工,一般幾多叫合理?

又一次多謝。。。

唔會有compensation, 因為
1. 你未真係收過offer
2. 你又冇返工
3. 你去食個開心樂園餐安慰下自己啦

少年, 下份更好啊!!

我曾經因為offer被收上過小額追討代通知金, 結果對方肯賠而唔洗上庭
萬一個求職者供緊樓, 因為冇左offer搞到冇左層樓, 小心俾人告到甩褲
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?
想問下fg搵工 搵個份同自己major無關係 無相關經驗 大學又無join任何野既話 個cover letter可以/應該要點寫?

1. 其實cover letter 冇咩人睇...
2. 可以寫點解咁唔關事都想做
點睇cv入面有幾年幫屋企生意手?
深色短袖恤衫唔打呔又點睇?

1. 唔多信
2. 唔okay....
點睇cv入面有幾年幫屋企生意手?
深色短袖恤衫唔打呔又點睇?

冇咩點睇, 都係工作者
如果係假既作出黎既interview果陣會chok到

深色短袖恤衫唔打呔....大佬呀你幾歲.....
先唔講唔夠formal既問題
男仔咁著真係唔好睇囉........成個伯父咁

其實我去試G2000之類既現成長袖個效果反而更奇怪
唔係袖太長就係窄到太難睇
又未有多餘彈藥訂做(真係好窮)
反而正正常常一件短袖我就可以比較稱身整齊(仲有呢期真係好熱)

淨底既就係想問下FORMAL問題

唔會怪 淺色長袖恤加西褲最順眼
見工講到明我冇某方面經驗係咪十成十唔請

唔係既 可能中係想壓價 hahah
想問:

同一公司同一個post隔幾耐可以再send CV去? 佢地會唔會記得?

會記得 因為都傀同1-2個人睇個post....
其實send 去一次 冇回音 最好就算
再send 機會都唔大 send 黎做乜呢...
請問點樣回答「點解你想黎我地公司做?」呢條問題?

睇片吧 少年!
聽完youtube把聲

再睇下Title ,就有以下錯覺

"方丈 HR 互助小"

笑左 我又冇諗過喎

但係真係有人Facebook inbox 我叫我方小姐
通常點同candidate negotiate人工?
點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?[

通常點同candidate negotiate人工?
>> 直接問 candidate

點樣可以negotiate高d人工?想知點捉HR個底線。
>> 直接問HR

點解可以同工同位唔同酬差幾千?
>> exp and candidate 前一份工既人工,同埋面試表現

比人underpay左既點上返正路?
>> 轉工

加人工同升職有咩考慮?
>> 會定期同line 傾,佢想留咩人,睇好邊個有升值潛力,知佢辛苦同埋走左會大鑊者升先
返工一日即辭職 有咩後果

HR turnover rate 高左
俾line manager 小
send cv係咪最好唔好太夜send (e.g. 00:00-07:00)

Wfc.....冇人會理
其實呢有半年full time 同半年part time HRA經驗以上就黎有年半經驗
搵長工ge 話寫幾多expect salary 好

你學歷? current salary?

Degree
不過唔係讀HR
依家做緊part time $55時薪

咁如果唔係大公司
13.5-15 啦

我就唔信hr咁得閒理你個時間
有求職網話你夜訓代表你個人生活不規則
我呢排有得in既工,全部凌晨1一2點sd,
根本你經驗match到就9成有得in

痴線啦 睇內容都未睇得切啦 鬼會理個時間
at home, but dont know what happened, my pc cannot type chinese,
and my wife is checking my phone, lol , diu

suddenly got a feeling, during your early 30s

you will realize how's the 'real world' is.

nasty, mean, dog eats dog, no sunshine, no rainbow.
that's how working culture in HK is, nearly everyone nearby is looking forward to kicking your ass and wanting you to suck their cocks.

lots bros/sis here are so young, so green, make me remembered my old days.

the only thing i would like to share is.

'one day, you will be the person you hate, that sad, but true.'

For the interview tips, HR sis is doing very well to help both of you, please show your appreciation, never take it for motherfucking granted,

for my words, which hurt your feeling, I am sorry , suck my cock you weak fuck, that's how the world is. You are already very lucky, during our time, no single motherfucking cock sucker is willing to share his/her shitty mind to us.

nice weekend, bros/sis

只有淡忘 從前話說要如何
其實你與昨日的我
活到今天變化甚多

I feel old too especially I am having really hard time recently and that's why I am on to the channel and see if helping ppl can help myself to surpass and survive the hardship

日日都就崩潰
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

言之有理
多謝方丈賜教

咁如果我寫左上CV跟住interview中好唔好彩咁問我哥份intern做左幾耐同點解,咁我係咪都應該照直講?會唔會反而俾人覺得我in既依份工都做唔長?

1. 佢𣄽手expect 你短 其實唔會點問
2. 問到就講真話 加多句 因為試過miss左個機會 所以而家有offer會更珍惜
想知出咗offer之後人工係唔係無灣轉?
有次interview已經好清楚咁表達expacted salart, 之後出offer出低1k. 其實都對份工有興趣, 雖然最後搵過另一份, 但其實可唔可以打去同hr講加返?

你咪直接同HR講
對份工有興趣, 不過自己expected salary係要多1K, 有冇得傾

simple
唔accept個offer咪得
呢D野雙向
唔係佢比你就一定要
自己有返D stand point

所以我都搵過第二份。 佢in緊壓價都無咁嬲, in完哂department head話合適, 俾offer先單方面壓價, 完全係哂時間

正確做法
呢D基本尊重啦

差個1K都同人拗唔係好似好小家咩?
雖然FG黎講1K都好撚多

唔會小家 人壓你 你可以say no
你可以話返同expectation 唔同 有冇得改
如果佢唔改 你可以問probation review 得唔得
都傂唔得就自己諗要唔要接受了

多謝方丈

因為呢個係我dream job,容許我再追問

假如佢真係請第二個人,我下星期預計會收到電話通知我佢地唔請啦,呢個情況我應唔應該試下搵我Manager同佢表達我對呢份工有幾渴求?或者有咩補求方式做最後努力?

利申 : 等左呢個幾會三年,唔想放棄。
多謝

send 個email 俾HR, thank them for their follow up and it is your honour / pleasure to be granted such and offer and you are ALWAYS and already be prepared for the job. appreciate if they may confirm the commencement date at their soonest spare and thank them 咁~

方丈,多謝你。
如果我cc俾我Manager,你覺得會唔會令HR好大壓力,但我又好想我Manager知我有幾大興趣。

多謝指教

唔會啊, 可接受的程度

方丈,唔好意思,今次好想你幫幫手

俾你講中左,今日收到hr通知因為公司重整要收番我個offer...

估唔到咁大間公司有咁既情況。想問下呢個情況我有無可能同佢傾到賠償?如果傾我叫佢賠人工,一般幾多叫合理?

又一次多謝。。。

唔會有compensation, 因為
1. 你未真係收過offer
2. 你又冇返工
3. 你去食個開心樂園餐安慰下自己啦

少年, 下份更好啊!!

我曾經因為offer被收上過小額追討代通知金, 結果對方肯賠而唔洗上庭
萬一個求職者供緊樓, 因為冇左offer搞到冇左層樓, 小心俾人告到甩褲

但巴打好似未有正式offer....
其實多唔多人將所有野(cover letter+resume)打哂係個email內文send俾你地就算?
會唔會仲方便hr睇?唔使開咁多野 又唔同格式
方丈 想請問你其實半年full time文職轉工(有意投身hr行業)係咪唔轉好過轉? (冇記錯見你有答一個人話好肉酸)

亦都想問如果我半年full time加三個月intern 日後轉工 我依家12k 想叫13-14k 算唔算係可接受範圍?

麻煩同埋唔該方丈先
可唔可以教寫cv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞