[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
你地成日話成日話番去等通知 點知乜都冇 唔得都唔講聲
今朝in完sales rep
5點佢地hr打黎話問我做唔做marketing executive
我話ok可以試下
跟住hr話約個時間見見marketing manager
咁姐係點?

即係覺得你唔適合sales rep,但可能適合做marketing
你地成日話成日話番去等通知 點知乜都冇 唔得都唔講聲

呢個係香港HR另一通病
外國基本上一定有rejection email
唔信可以試下亂Apply Facebook/Google d工
人地睇完你CV覺得你唔ok都會有email通知你
留個名先
次次in完 hr問我有咩問題
我自己習慣黎 都會問佢我有咩可以改善 當吸收經驗
其實有無問題?或者你建議問乜?
次次in完 hr問我有咩問題
我自己習慣黎 都會問佢我有咩可以改善 當吸收經驗
其實有無問題?或者你建議問乜?

有問題
hr 你係要請人唔係幫你practice
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用
點睇cv 放證件相

dead or alive

唔係靚仔靚女到不得了, 唔放好過放
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

唔會, 因為我而家條team, 包括我自己都唔係讀HR

入到黎, 就算係讀HR 出身, 咪又係要由頭學....

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行.

其實我今年fg都對hr呢行有興趣,亦搵咗1/2個月 hr assistant/ hr& admin assistant。雖然有機會in,但佢地最終都係想要major hr 學生。

HR 工係最多人apply 的, 因為唔係好洗經驗, 我求其一個HRA 既廣告最少收200 個CV 返黎, 你可以考慮下:-
1. 做靚啲個CV 既formatting
2. 搵耐啲.... 先1/2 月....
3. 你interview in 成點啊....
4. HR major doesnt really matter 我成team 冇人HR major
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

串哩下呢, 係個HR 人自己個人修養問題

我都會問尖銳既問題, 但係我一定唔會串個申請人, 同埋見完我會係多謝佢上黎個陣, 都同佢講唔好意思, 頭先問題唔一定係好好聽, 但係因為工作需要, 我一定要咁問你, 唔好意思啊 咁樣, 因為人地黎得, 都已經係有誠意

我會想佢問返我公司文化啊, 公司升遷發展機會個啲, 我遲啲會出片詳講哦~

唔好問我會唔會勁多OT, 啲人惡唔惡頂個啲負面野啦.... 基本上有邊份工係唔洗OT, 冇野辛苦架呢~
方丈把聲好好聽
多謝你答得咁有心
學到野
冇讀過human resource management係咪冇可能入到行

唔係啦
大firm. 有10-20 年HR 工作經驗頂薪點range 大約幾多?

英文流利salary start up point 會唔會比同level applicants 高?
唔該囇

我都未有10 年exp 喎, 都算大大地既我而家間公司
10 年最少都HR Manager, 正常大firm 仲要計頂薪 (max in range) 8-10 萬啦

英文會加分, 但唔係critical 既量薪準則, 除非係CS 個啲講野position
點解約interview既時間咁死
話個日唔得閒既話就即判死刑

呢d好睇老細
宜家份工做咗一年14.5k
新工15.5k

轉唔轉好

Inhouse finance

少年你太年輕了

轉唔轉唔會只看人工, 仲有福利呢? 發展空間, 工作範疇呢?

有啲工, 算人工加得少, 都會狗衝, 要睇你想要啲咩, 同埋而家哩份本身好唔好
樓主幾歲 講野好似細路女咁好唔firm

哇, 問女仔啲咁既野

我只可以話, 我而家係間都幾大既公司做HR 最大既阿姐
其實我覺得香港既HR有80%都唔識interview人,好多連behavioral questions都唔識問

因為生殺大權多數都係老細到

除非你成pat屎咁, 肯定老細見到都唔開胃

否則都係老細睇岩唔岩佢口味
點解HR成日都走人
好少見HR做多過三年2

因為我地會自己睇住自己個發展,

留2 - 3 年都冇得升, 一街都係老海鮮, 咁咪轉囉
有冇BF?

講起會想喊
點解約interview既時間咁死
話個日唔得閒既話就即判死刑

呢d好睇老細

同佢講個日唔得閒
佢話要再夾時間 之後就冇再打黎

你有冇比返D時間佢揀先...
轉行係咪好難

舉個例,月入39K 政府工,28歲,想轉入大學做Admin位,但係基本上去到邊都唔請我,因為上一份工人工太高

係, 我會覺得:-

1. 你上份工一定係做左好大既問題, 少咁多人工都肯轉
2. overqualified
3. 又唔係有更好發展, 咁都肯轉, 哩個人個心理係唔係完全唔想上升.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞