[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
收撚皮啦 想借連登搵錢
講人工啦
Asst. 講起
點跳法

如果係HR 的話, 要睇係咩行業同公司,

基本上大公司, 跨國個啲人工福利會好好多, 仲要睇經驗呢

不過大多都係低人工, 如果正正常常, 大約同下面咁上下:-

HR Asst. / Co-ordinator 11,000 - 14,000
Asst. HR Officer/ Executive 13,000 - 15,000
HR Officer/ Executive 14,000 - 17,000
Sr. HR Officer/ Executive 16,000 - 19,000
Asst. HR Supervisor 17,000 - 19,000
HR Supervisor 19,000 - 22,000
Asst. HR Manager 22,000 - 28,000
HR Business Partner 25,000 - 30,000
HR Manager 30,000 or above

人工低到呢

其實邊鬼個會想做? 起薪低到咁樣
layer又多(就算唔要中間咩咩asst 或者executive,hra同aho做起,走唔甩)就當你1年升一級,好似都要兩年先叫officer?

出邊有d做2-3年都已經可以in sup,例如我做酒店既,好多時2年都夠quali in mgr,當然in唔in你又係另一個問題,但人地Job Adv 寫明at least 2 yrs。(大公司)

咁既話究竟hr仲有咩吸引做?
唔通你話:我入去學hr點西cv 請人個d
然後轉工種就輕鬆攻略個offer返黎?

因為一入行就做左.... 就做到而家了....
請個人番黎未過試用期就走會唔會比人炸形?

呢D case通常都要HR解釋返
HR有條kpi係retention既
試用期未過就走一定係failure case
肯定會比人炸形

係HR 俾line manager 同HR HEAD 炸
個STAFF 冇野的
想請教小器的方丈

你覺得一封resign letter 點寫先得大體
同埋好黎好去要點做到 唔該晒 方丈絲
屌你老母淨係識串鳩人
fg又話冇經驗
想轉行又話冇興趣
有fd介紹就hea in請撚左

hr真係世上最on9既工

一啲啲啦.....我so far 叫有良心架喇....
有冇統計過30歲人月入幾多?

太廣泛啦....點計啊大佬...
收撚皮啦 想借連登搵錢

有建設性又幫到大家咪得
又想free lunch又想食龍肉

唔見你分享下d有用既野?
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

開多少?
Dont skip me plz
BTW方丈把聲好似in過我既hr

可能係架....不過近哩年都少INTERVIEW 啦....

最近出手係MT...因為老闆話哩個要我落場做...
最近唔係搵緊工
但唔知點解咁多 jobsdb 嘅電話
真係會有人去search 返jobseeker D CV 嚟挖角咩

新trend係雙向
HR都會主動去搵candidate
所以出現左好多tools / platform 例如linkein
不過真係幾time consuming
就FG讀marketing,想問marketing依行
1. 請人睇唔睇gpa?
2. 相關marketing行業intern重唔重要?要有幾多份最好?
3. GPA2.8非三大,又無intern係咪等乞食?
4. reference letter重唔重要?

>> 唔多睇....人醒重要啲

2. 相關marketing行業intern重唔重要?要有幾多份最好?
>> 會有加分, 但唔係一切, 同埋太多人想做marketing, 個個都 fresh,有INTERN 咪著數啲囉
>> 2 will be enough

>> 唔會既

>> 還好啦,.....
見工同一日見完hr之後再見department manager
會唔會過唔到hr就冇後續
想問下hr business partner 同hr manager 做嘅野分別係邊? 同埋係咪後者職位/架構上高好多?
如果見到份CV 除左學歷要求之外, 其他條件都附合到, 會唔會都有得IN 下?
定係會覺得條友盲毛字都唔識睇
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

夜D再打多次去FOLLOW UP囉
ugc fg 搵左一個月見左大約6份工 有兩份second in左 到依家都無消息 好懷疑自己既能力 expected salary開得高會唔會係原因?

開多少?

15-16k 但同field身邊人多數都係13k
就FG讀marketing,想問marketing依行

1 唔睇
2.睇你咩公司
3.唔係
4. Fg 算啦

marketing唔係sales喎,點會唔睇gpa

你做EDM, ad word search, events, A/B test同gpa有咩關係

GPA 根本除左政府工好少公司睇
我8年前畢業,GPA 2.03, 照樣mt, 照樣9個月後月薪20k, GPA? 呸

唔係既, 有啲bank, MNC 有min GPA requirement
掃把先19-22k有無禁低
邊間公司

19 hk 公司
其實想問吓如果唔係major hr, 但想入行做hr assistant, 會唔會好難?有無咩方法可以改善呢方面既不足?

同問 我sd左好多份hra 都無回音

答左~ 回帶先

你可以:-
1. 平平地take 個工聯X 個啲顧僱條例course
2. 學好excel, 真心好有用
3. Apply 一份HR 既工, 唔試唔會入到行

Major 我真心唔睇既, 因為真係冇用

其實自己就咁上網睇顧僱條例得唔得?定係take course 有用d?

其實你見HRA既話睇得熟都夠做
interview人地最多咪問下你咩叫418, 713
唔通明知你無經驗都俾個工傷case問你點跟咩

exact7ly !!

同埋記得唔好唔知扮知, 因為我地做開一定會知....

713真係sales 恩典

好L 貴啊....
見完line mgr見hr係咪鳩見都得

唔係, 任何interview 都唔好太9 啦... 一日未請, 你點知...
想請教小器的方丈

你覺得一封resign letter 點寫先得大體
同埋好黎好去要點做到 唔該晒 方丈絲

推比方丈絲看 唔該晒!
你地點知行內既人工行情係點?
靠經驗?

可唔可以分享曬d行情出黎?

cover letter係咪通常唔會睇?

見過好差既application係點?

會有pay scale 同market survey

想我share 咩先, 你問得好general 啊~

cover letter我多數唔睇

typo算唔算差? EXP 完全唔match 個啲咁上下啦

其實我到而家都唔知hr prefer 咩野
我咁多年都冇俾cover
Email 都係attachment fyi

其實呢點我真係想知係點

sales 有數有人refer 就得, clerical 工我都會睇下cover letter ge....但真心唔重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞