[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
本身做緊份高人工 未過試用期嘅工
想轉第二間公司 但同一個position
interview 可以點答
因為其實論規模論人工福利都係舊公司好啲
只係舊公司個升職制度令我覺得有排都升唔到

之前in個一次其他公司 比hr問到我口啞啞
點解舊公司咁好 你又未過試用 又in返同一個post
你都走?

真心唔識答

未過試用期你寫出黎做乜
我係你可以照直答

因為hr打電話黎嗰陣直接問我而家有無返緊工
我唔識講大話就照直答咗

In嗰陣我答咗一大輪舊嗰邊制度好難升,唔適合我
點知Dept head就話其實我地呢邊都係咁...
即刻勁尷尬,但無計要in埋落去,無理由即刻走人㗎嘛
Hr manager就好似覺得我新人啱啱fg做咗野個零月就諗點升職,開始講道理咁,咩要慢慢涯由低做起之類bla bla bla

所以我想知如果下次我再想in其他公司又遇到呢個情況應該點

你認同佢之餘都照直答佢你覺得晉起前景有幾重要未得
想問下係一間大公司做左一段日子,係做文職之類, 但因為某啲原來入職果時公司係用一個sales 嘅 title 黎請我返黎, 但從來都無做過sales 嘅工作, 日子耐左, 公司都無轉個title 又份contract 都係sales, 就算升職封升職信都係sales 嘅位(可以公司嘅HR Dept都以為我係sales), 好喇, 咁當我想轉工果陣 我份cv title 係要寫番sales 但工種就係文職類嘅, 咁你地HR 方面睇到會唔會覺得好奇怪?
有啲長, 有勞解答
而家個位做左幾多年?

一年多啲

我1999
其實想問你去到而家個位(head?)
用左幾多年?

6 年

6年升到Hr manager?

再高啲

咁你都好叻下
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份

我打返去佢又話佢手頭上有野做緊,會再打返俾我
其實係咪想吊住我?明明留言話約面試所以叫我打返去,依家分明係俾咗個位人,但又繼續拖我,點解d HR要咁玩人,直接話唔俾interview好過

會唔會諗多左呀屌.........
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post

有時good cop bad cop 都係一個問人既手法,

如果on the job 既野都答到, 價錢正常, 其實就問題唔大.... (講緊冇其他人好過你又平過你)

唔該絲打

咁我應該係唔係最好但正正常常果一個

希望碌到入去
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post

情境題用返自己experience去答
唔好只係common sense

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

西口西面係佢唔pro 姐.....我其實再唔中意個candidate 都會笑笑口 (可能咁仲衰HAHA)

笑笑口起碼我會無咁緊張會做得好少少
不過希望manager會想請我
其實我做緊公司秘書既admin .對文職野係咪有少
見完工,收到offer,但hr 話department head 覺得我有潛質,但顧慮我無嗰個specific field 嘅經驗,俾低一個title我,但承諾入職半年後review,表現理想嘅話會升返正。

請問hr點樣解讀呢個安排?
見完工,收到offer,但hr 話department head 覺得我有潛質,但顧慮我無嗰個specific field 嘅經驗,俾低一個title我,但承諾入職半年後review,表現理想嘅話會升返正。

有個offer 比你
屌or not?
多謝sis分享, 已subscribe youtube
1) 如果job opening叫填expected salary, 唔寫係咪已經比人screen走? 填左既話, overpriced會唔會照interview, 到時先再壓價?
2) 填availability同expected salary應該都係填入cv? 定抑或入cover letter都可以?
3) cover letter 係咪真係咁冇人睇

1) 唔會, 唔會

2) Yes CV, 方便HR 睇

3) 係

原來太高expected salary會收皮
1) 如果job opening叫填expected salary, 唔寫係咪已經比人screen走? 填左既話, overpriced會唔會照interview, 到時先再壓價?
2) 填availability同expected salary應該都係填入cv? 定抑或入cover letter都可以?

1) 唔會, 唔會

3) 係

連登仔fg開價30k 唔怪得成日上黎屌鬼

1) 唔會, 唔會

3) 係

即係咁:

個位budget 40k,你寫要60k既話人地點會見你
但如果你寫42k人地就有可能會見你

有個offer 比你
屌or not?

考慮中,補充返,俾到我expected salary。

有個offer 比你
屌or not?

考慮中,補充返,俾到我expected salary。

title is nothing
money is everything
尋日miss咗個call,HR留言叫我覆佢話想約個interview
我頭先中午打電話俾個HR,佢就咁留咗我個名話會再覆電話俾我
依家過咗lunch都冇聲氣,係咪已經foul咗我?

可能請左人都未定
有時真係講緣份

我打返去佢又話佢手頭上有野做緊,會再打返俾我
其實係咪想吊住我?明明留言話約面試所以叫我打返去,依家分明係俾咗個位人,但又繼續拖我,點解d HR要咁玩人,直接話唔俾interview好過

你點解覺得佢俾左人呢....其實佢話會打返俾你, 即係未close 機會高啲喎,....

明明尋日講到話約interview,今日我兩次follow up都唔肯同我約interview
咁你作為HR會覺得係咩原因?好難怪我唔多諗

諗咁多做乜
有就有冇就冇架啦
你要做既野做左咪得囉
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?
mid level4 5年經驗家下興用咩搵工/請人
u grad 同 top up 係咪有差別待遇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞