[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
唔報學歷得唔得
即係唔同人講讀左Msc

冇話唔得, 但點解要咁做

怕太高學歷,同事會忌才

咁你係咪覺得一個會忌你既係一個好既工作環境?
我覺得冇話一定要寫, 但係唔寫, 而之後俾我知道既話俾我感覺會好差
又唔係唔見得光
我想轉行
都唔知點說服d hr
點樣增加成功率?

1. 你點知自己唔岩哩行 > 做得唔好嗎? > 咁係咪你能力有問題 > 新行都會做唔掂
2. 你點知新行業岩你 > 你有咩認識? > 你會唔會係想得太美? >
3. 你知唔知自己想要乜 > 新行係唔係俾到你?

答到以上3 點同埋追問嗎, 少年!
屌你老母!
平時揾工旺季 係5-7月
我份工8月開始 但係我想做到 5月左右辭職揾工 (就返旺季)

差兩三個月就岩岩好12個月(一年)
到底差個兩三個月重唔重要? 會唔會唔當我有一年經驗?
(我加埋d 同一行業 intern會實夠一年經驗)

唔夠1 年好肉酸
唔洗就季架其實

你唔洗quit 都可以send Cv 出去架嘛

佢要3個月通知期
同埋另外都等緊 進修(full time) 收我

我都係覺得可以唔洗急quit
絲打熟唔熟retail buyer呢行?例如百佳
知唔知有咩career path 同人工大約幾多
會唔會有類似你hr行業個表黎望下
萬分感謝

你睇agent啲salary guide好過啦
打返個八折

1. agent salary guide 7折啦.....
2. retail buyer 還好, 最少受氣會少啲, 好似俾啲supplier 眾星拱月咁...但係升得又唔快, 又多老鬼, 好講connection, 同埋聽講話, 好似係, 個阿頭好惡頂
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁你點答

個陣唔係
其實呢有半年full time 同半年part time HRA經驗以上就黎有年半經驗
搵長工ge 話寫幾多expect salary 好

你學歷? current salary?
如果挖角,同對家口頭傾過份工要做咩,但見到份約想嗌高啲人工應該點開口
直接講我想人工係幾多咁

可以, 你可以話, 睇左contract , 個job scope 同之前傾既唔同, 人工會唔會有adjustment?
想執CV可唔可以拜託你

Facebook 吧, 少年
其實我做緊公司秘書既admin .對文職野係咪有少

唔明你問題

姐係做緊comsec既admin 有無用 ?經驗

唔會冇用, account clerk, legal clerk, admin clerk都是出路黎,
夠叻女/ 叻仔, 自己慢慢考埋com sec
同埋想問下通常由你地收到cv到contact 個應徵者會用幾耐時間?

睇我急唔急要人架咋喎, within 2 weeks la
Hr姐姐
如果佢出post只係請coordinator,個min.exp又相差一半有多,又無講less exp will considered to be assistant coordinator果啲
我可唔可以照sd cv,博佢請我做assistant

少年
co-ordinator 已經係最junior grade.... 你CV 可以照send , 又唔會少忽肉...
幾時會清收cv email 個mailbox一次?

唔會點清, 請到人之後照入個啲, 就ignore 算...
因為你唔會知 你要唔要係入面返兜
同1個position
a同b都fresh grad, 經驗都差不多
人工咩情況下會唔同?
假設請左a先,再請b,b個人工低過a。係咩原因?

公司少左budget?
人既問題?

人工咩情況下會唔同?
>> 醒唔醒, 有冇potential

公司少左budget?
>> 條條team/ 個個department 都有headcount and budget, 唔爆, 有控制住就得, offer 左A 高啲, 咁咪要全條數調控返, 唔係B 少左, 就會係其他新人少左, 總要對得返條大數...
求方丈打救

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
2. 轉工高current salary 幾多%合理?
3. 佢公司網上星期五出ad, 前日又再係jobsdb 出ad, 係咪代表無咩人apply/ urgent? 我聽朝apply時機好唔好?
4. send 求職email, 係咪揀朝早時間send 會好啲?
5. 做細公司會唔會好難轉到大公司
6. 有人refer, 請既機會大好多?

sorry, 好多野問

1. 我知佢地請fg (assistant designer) 係16k, 我3年經驗(designer) 人工叫幾多好?
>> 咁你而家係幾多??

2. 轉工高current salary 幾多%合理?
>> 正常你叫10-15% HR 會俾你過, 但係我本人勁aggressive 叫20+ %, interview 好, 一樣有人請

3. 佢公司網上星期五出ad, 前日又再係jobsdb 出ad, 係咪代表無咩人apply/ urgent? 我聽朝apply時機好唔好?
>> 出得密即係回覆唔夠多, 夠多大把有得見就唔會repost
>> 冇分時機的, 少年, Apply 就對了

4. send 求職email, 係咪揀朝早時間send 會好啲?
>> ditto

5. 做細公司會唔會好難轉到大公司
>> 唔會, 睇經驗同interview, 細公司人, 咩都要識, 一腳踢都係加分位

6. 有人refer, 請既機會大好多?
>> 睇邊個refer 你架咋喎..........CEO v.s. receptionist refer 你.....
方丈
我之前有份summer intern係行內一間好出名既公司到做,如果寫落CV應該會靚好多,我有預感interview機會都會多d
但係問題就係我依份intern哥時因為有急事所以只係做左10日到,咁我仲寫唔寫落CV好?

我係你我會寫, intern 理想當然係做到2 - 3 個月, 但係你入到都已經prove 到你係叻仔/ 叻女黎

同埋冇人叫你寫你只做10日架嘛, 少年

August 2017 G_ogle Programming Intern (Example)

咁得唔得啊

>> 咁你而家係幾多??

我起薪16k, 而家都係16.5k
另外, 其實開價比其他人低
會唔會易啲被請
定係都係以能力決定請唔請

明白了 (太長唔quote哂)

想知出咗offer之後人工係唔係無灣轉?
有次interview已經好清楚咁表達expacted salart, 之後出offer出低1k. 其實都對份工有興趣, 雖然最後搵過另一份, 但其實可唔可以打去同hr講加返?
點睇男仔做HR, 會唔會難搵工D? (對比起女仔)
點睇男仔做HR, 會唔會難搵工D? (對比起女仔)

有西 高一等
有次interview已經好清楚咁表達expacted salart, 之後出offer出低1k. 其實都對份工有興趣, 雖然最後搵過另一份, 但其實可唔可以打去同hr講加返?

你咪直接同HR講
對份工有興趣, 不過自己expected salary係要多1K, 有冇得傾

你咪直接同HR講
對份工有興趣, 不過自己expected salary係要多1K, 有冇得傾

simple
唔accept個offer咪得
呢D野雙向
唔係佢比你就一定要
自己有返D stand point
有份好想做既in完第一星期打去問
Hr話上面可能仲揀緊 未答到幾時有消息
而家第二個星期都冇電話 係咪唔洗諗
係大公司黎 thanks

其實in 完HR, 啱既話最理想係可以即日in line manager
如果唔得, 1-2 星期內我地都會安排, 3 星期就應該冇了/ 做spare
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦

jobsdb咪算好, 起碼公司肯比錢post廣告

剩係勞工處不斷放廣告個d就真係...

有啲細公司冇法啦...
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦

jobsdb咪算好, 起碼公司肯比錢post廣告

剩係勞工處不斷放廣告個d就真係...

我見有間公司 jobsdb keep住出一系列既openings
同一個function請officer同supervisor, 加埋起碼5-6組
仲要佢出得都幾frequent,至少呢半年差唔多個個月都係咁出
其實係咪伏工黎?? 但公司都出名,個title & jd又寫得好正常.
有咩理由請咁耐都請唔到啱人 ?
有幾組直程上年Q4已經見到而家...

我自己經驗, 試過先知

我自己做緊呢份筍工當年放左半年JOBSDB , 都冇人in過 (HR同我講)

人地唔岩唔代表你唔岩既, 唔岩咪試用期走人

我估又唔會少人apply既, S&M既野黎
不過都有諗過試用期問題,
如果咁既工都連續幾個人試用期走人 咁份工或者間公司應該都好大問題...
但間公司係airline黎, 應該唔會伏到咁...
expand的話我又唔覺得未expand得咁西利
所以真係諗唔明, 真心想同大家研究下

有時line manager好麻煩, 咩都睇唔岩, 又或者係唔只跟一個老闆,

又或者老闆出名麻煩/ 份工本身惡頂, 佢請左都怕人走..

咁都會請好耐都請唔到, 所以份工會登好耐

我覺得要睇既係, 本身份工and the Company 係唔係你喜歡的

if yes JUST APPLY. 唔洗諗咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞