[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦

jobsdb咪算好, 起碼公司肯比錢post廣告

剩係勞工處不斷放廣告個d就真係...

我見有間公司 jobsdb keep住出一系列既openings
同一個function請officer同supervisor, 加埋起碼5-6組
仲要佢出得都幾frequent,至少呢半年差唔多個個月都係咁出
其實係咪伏工黎?? 但公司都出名,個title & jd又寫得好正常.
有咩理由請咁耐都請唔到啱人 ?
有幾組直程上年Q4已經見到而家...

我自己經驗, 試過先知

我自己做緊呢份筍工當年放左半年JOBSDB , 都冇人in過 (HR同我講)

人地唔岩唔代表你唔岩既, 唔岩咪試用期走人
絲打熟唔熟retail buyer呢行?例如百佳
知唔知有咩career path 同人工大約幾多
會唔會有類似你hr行業個表黎望下
萬分感謝

你睇agent啲salary guide好過啦
打返個八折
有無試過請個人cv正正常常 degree holder咁
返黎之後發現佢乜都唔識

點會冇

自己都做過大學生, 叻偷懶咋....
想知間公司成日係jobsdb請人,是咪閪多過like?

下, 有vacancy 就要請, 出ADV 架啦

jobsdb咪算好, 起碼公司肯比錢post廣告

剩係勞工處不斷放廣告個d就真係...

我見有間公司 jobsdb keep住出一系列既openings
同一個function請officer同supervisor, 加埋起碼5-6組
仲要佢出得都幾frequent,至少呢半年差唔多個個月都係咁出
其實係咪伏工黎?? 但公司都出名,個title & jd又寫得好正常.
有咩理由請咁耐都請唔到啱人 ?
有幾組直程上年Q4已經見到而家...

我自己經驗, 試過先知

我自己做緊呢份筍工當年放左半年JOBSDB , 都冇人in過 (HR同我講)

人地唔岩唔代表你唔岩既, 唔岩咪試用期走人

我估又唔會少人apply既, S&M既野黎
不過都有諗過試用期問題,
如果咁既工都連續幾個人試用期走人 咁份工或者間公司應該都好大問題...
但間公司係airline黎, 應該唔會伏到咁...
expand的話我又唔覺得未expand得咁西利
所以真係諗唔明, 真心想同大家研究下

唔知咩係S&M
航空公司一般都有一定既壓力同要Shift
有d人頂唔住都好正常
如果hr問到
1. 點解想入我地公司
2. 覺得我地公司點解請你
可以點答
如果hr問到
1. 點解想入我地公司
可以點答

1. 想知你對佢地公司背景了唔了解

2. 睇你點包裝自己。牽涉一d說話技巧, 講野最緊要有組織, 流暢
想問有時你唔係做開個行例如專科醫療、architecture 、engineering 有無俾過can 大番你唔識野唔好扮大袋。有你會點拆
想問有時你唔係做開個行例如專科醫療、architecture 、engineering 有無俾過can 大番你唔識野唔好扮大袋。有你會點拆

講真啲hiring manager有時一樣問啲無聊問題,例如你有咩value點解要請你之類
做過in house hr 做過agent

職場都係睇運同要刷鞋

襟撈做兩三年就吹到30k

前面見到寫住去到hrm先得30k 唔係掛
之前做個o仔都差唔多25k
做過in house hr 做過agent

職場都係睇運同要刷鞋

襟撈做兩三年就去到30k

前面見到寫住去到hrm先得30k 唔係掛
之前做個o仔都差唔多25k

講真啲hiring manager有時一樣問啲無聊問題,例如你有咩value點解要請你之類

跟本浪費緊大家既時間
用得HR請人的公司都係垃圾公司, 不做也罷

大公司好難無HR喎
細公司人工又無大公司咁高

無理由同錢過唔去

好工都係直接見DEPT HEAD/老細
關你HR撚事咩
扮撚晒野
成班不學無術的垃圾HR

唔知你好工點定義
的確係可以直接見line manager
但唔代表hr冇佢嘅用處
幾多line返返嚟問個candidate market rate

如果hr問到
1. 點解想入我地公司
可以點答

1. 想知你對佢地公司背景了唔了解

2. 睇你點包裝自己。牽涉一d說話技巧, 講野最緊要有組織, 流暢

咁知唔知見政府interview
有咩注意
做HR做唔到最top果d公司 根本就係垃圾
真係阿豬阿狗都做到

多過都成日有
絲打你好!
有一事想請教

我畢左業四年
頭三年係一間大集團做到今年初先走去左另一間大公司做
但工作上無乜野學而工作氣氛實在非常沉悶
所以plan住下年拎完bonus就搵過份工
想問下算唔算jumpy?
同埋我可以點做去令hr唔會覺得我太jumpy 而screen走我?

感謝!
已like你fb
恆大ou開大嶺大點排
part time 係咪都受418保障
如果份約寫明係part time員工
走既時候係咪可以計番al

418好易中,除非你係馬會套hr system

skip左我兩次
想問hr clerk 同hr assistant 其實有冇分別? 做既野係咪差唔多?今年fresh grad 想係呢行發展!
通常回同candidate negotiate人工?
點解可以同工同位唔同酬差幾千?
比人underpay左既點上返正路?
加人工同升職有咩考慮因素?通常係咪益熟人先?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞