[HR二五仔] 做左HR 好多年, 你問我答

1001 回覆
169 Like 365 Dislike
interview 最後問個求職者"你有冇咩問題?"
聽過最奇怪係問咩

問我係咪單身....

咁之後點有無下文

梗係冇啦, 我都冇請佢,

你好靚? 肯定淫得滯
最近唔係搵緊工
但唔知點解咁多 jobsdb 嘅電話
真係會有人去search 返jobseeker D CV 嚟挖角咩

新trend係雙向
HR都會主動去搵candidate
所以出現左好多tools / platform 例如linkein
不過真係幾time consuming

成年幾前搵工果陣update d 料嚟
打到嚟發現唔係搵緊工,諗到都鄧你地灰
唔報學歷得唔得
即係唔同人講讀左Msc
最近唔係搵緊工
真係會有人去search 返jobseeker D CV 嚟挖角咩

新trend係雙向
所以出現左好多tools / platform 例如linkein

就算俾你地說服到想轉,你真係會等我一個月(或更多)咩
唔係做HR

不過真係唔係講笑

好多人唔識執自己份CV

錯格式 錯字體 錯文法 錯字都有

莫講話介紹自己工作經驗好多人錯到9彩

係, 見到太唔得既format 一定skip

方丈會唔會有啲例子share下

琴晚都收左好多

其實太colourful, 啲傻的嗎email address, 錯字, font 又亂黎, 擺明copy個啲 我都會skip

請問太colourful嘅意思係咩?
想問樓主
如果見工果陣hr同manager一齊見我
Hr係咁串我 佢問我一d情境題
我係用common sense 咁答
但佢都好似唔滿意咁
同埋佢話覺得我無好清楚返shift 既難處
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁
明明一見到我果陣都好客氣好nice

不過相反manager 好nice咁
問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

利申 fg entry post
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

情境題用返自己experience去答
唔好只係common sense
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

問你情境題 答個陣唔好空泛
Common sense其實同吹水冇咩分別
記住"STAR"
Situation
Task
Action
Result
將你experience講出黎 背景係咩 個問題係問 你做左咩 同埋結果係點
冇相關experience可以講一d類似既 但唔好吹水 因為通常我地會就返你個case再問深入d
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

記住"STAR"
Situation
Task
Action
Result
將你experience講出黎 背景係咩 個問題係問 你做左咩 同埋結果係點
冇相關experience可以講一d類似既 但唔好吹水 因為通常我地會就返你個case再問深入d

我屌, Michael page interview tips

基本上教書都係呢d
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

唔緊要啦乖乖,你仲fresh,知道下次點做就ok

好sad
咁樣就放走左份好工
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

記住"STAR"
Situation
Task
Action
Result

多謝巴打教路
希望下次會做得更好
成日話HR壓價
其實係budget許可下 我都想比高d
幾十個openings做

true
有頭髮邊個想做側田
我地都想fill晒d opening呀大老
有KPI要追架
最近唔係搵緊工

新trend係雙向

就算俾你地說服到想轉,你真係會等我一個月(或更多)咩

come on james
真係急既buy out你又點話
前題係你要值呢樣野
想問樓主
但佢都好似唔滿意咁
之後我好努力解釋俾佢聽
但佢都係一副好串串貢咁

問左大路同工作有關既野
同問我過往返pt經驗
而我都答得到佢

咁樣成功既機會大唔大
好想做到呢份工
好淆底呀等消息果陣

玩撚完
好似我答咩都錯咁
Hr完全成程西口西面咁

記住"STAR"
Situation
Task
Action
Result

我屌, Michael page interview tips

基本上教書都係呢d

題外話咁講
有咩缺點

1. 直講你既缺點
2. 你既缺點令你食過咩屎
3. 你而家點handles 你呢個缺點
4. 俾個例子
5. 結果點

我試過答:
我成日太急進,搞到以前冇d單冇左,而家我自己搞左個表出黎, 一想chur客就睇一睇,要中8成要再follow up, 結果小左因爲太chr而輸單,不過咁樣令到closing 長左,不過我會keep住 modified, 睇下咩客岩用咩野表. 之後隊個表俾hr/ hire 睇, 一般都好滿意

come on james!
你SALES佬
扔份成績表出黎比佢地睇就夠了!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞