[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

792 回覆
0 Like 0 Dislike
我都係不過用Lightroom denoise 就差好遠 一張成3分鐘 屋企部desktop 6秒 m3睇過都係幾秒 而家先嚟講出M4 都唔知買翻新m3 pro定等4好
MacBook 用oled 一定好快燒印
你部Mac有無插緊其他bus powered device?
插第三隻會開始唔夠電,隻TBU405會fallback去Realtek嗰面
你睇吓上面張roadmap
iPad Pro已用雙層tandem OLED去避burnin
MBP會跟但其他cheap款唔跟
都係官網噤制
應該有新買新
等下好d
冇諗過舊intel u 咁弱
Adobe AI denoise暫時仲係用GPU
舊M# Max可能會快過新M#
而你部13”係Intel iGPU當然慢到跪響度
襯死電送佢走啦
(無理由trade到三千,二手賣都做唔到)
姐係要係exFAT先會出現JHL唔mount而Realtek mount個情況?
咁都幾神奇 蘋狗好嘢
是,我唔知依個係乜事,試咗 jhl5440 apfs 係放到嘢,拎到出嚟

Jhl5440+exfat ,直炒
System report 認到隻盒,但我完全 mount 唔到
重插會 show 到 volume,跟住 finder 開即hang 跟住自己 unmount
如果得兩千幾蚊, 都係墊煲底
你係幾個月前㩒?
定係響出面佢就咁鳩list個最高價嗰度以為係你嗰部?
要出埋去likewize個網,填埋serial嗰度先真係update報價
https://appletradein-hk.likewize.com/?locale=en-HK
如果有多過二千其實係好價
你諗吓2019 16" i9都已經四字頭
2016-2020 intel MBP唔係以前retina同unibody嗰兩代
你越擺得耐佢就越唔值錢越無人想要,包括你自己
總之Sonoma同exFAT之間你要二揀一
個bug已經幾個月,蘋狗完全唔似打算fix,或者佢fix唔撚到
事源係Sonoma改撚咗唔再俾exFAT用kernel extension去行,要改用user space API
但macOS Sonoma跟機佢自己寫嗰part應該食撚緊屎,未照顧到晒全部setup
你一係downgrade去Ventura,如果唔可以姐係M3機咁就唔用exFAT
都岩
不過依家當文書機用途多
諗住忍一忍手先
捱到冇os upgrade 再買
咁你忍到當然可以永續用到頂唔順為止嘅
不過我覺得trade到2-2500左右堅係合理
你又想denoise唔好咁撚慢,兩千幾折一折部新MacBook可以買貴少少spec
係個timing少尷姐,衣家M4露出咗龜頭
換啦
我上年2018 Intel 換M2
都已經係兩個世界
如果你等得就等埋M4
intel 嚟 最後一代
冇錯,如果佢唔係出咗M4 iPad 就直接買翻新M3 pro了 到佢出m4 可能又冇3200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞