[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

793 回覆
0 Like 0 Dislike
哦你話等緊我以為你買咗等ship,原來係等佢出現
前幾日你問我我會講是旦買部14"都得
但今日個LR NPU更新改變晒成件事
好大機會M4 Air都完爆晒之前全部Mac
衣家響M4 iPad Pro又test唔撚到個功能因為AI denoise未出俾cloud版
唔知頂唔頂到去m4 air
又關你咩事呀
全世界突然間要行AI嘢咩
諗緊Minisforum V3 or m4唔知點揀
想入手macbook pro, m3 max 48gb ram 足夠嗎?定64gb?
只係$1500就多成25% memory headroom,點睇都應該要埋,反正你都買緊粒滿血U
平時急用或者搵到折買48GB先有少少理由,但呢分鐘官翻有64GB
貪心既野
了解,但我考慮入手14吋,我可以用education price
粒chips無事其實都想買m3
忍一忍
back to school通常六七月做
同埋六月WWDC唔知有無嘢公布
都會等
jj插沙求救
第一次用magic keyboard
General->Keyboards 除左Kaiboard之外其他disable晒 但magic keyboard 打字都係出粵拼
點部署
部desktop壞咗想買部MacBook Air取代佢 駁電腦mon
呢一刻想買M3 Air用住先 等到出M4 Air有大突破再trade in長用
部機主要用嚟處理文件 Word 睇youtube Netflix 同ChatGPT為主
我M3應該買袋底好定16gb Ram 256SSD好?
同埋加唔加apple care?買咩配置會易啲放返出去?
應該放carousell好定建議放比apple trade in會高價啲?
好多問題坦巴有咩建議?
https://x.com/9to5mac/status/1793640869880307911
foldable Macbook 最快26年出,用m5 chip,vision pro咁貴
好彩隻M4 iPad Pro出得柒柒地,止晒咳可以留力到時射晒落摺機
有可能暫用咪買袋底算,甚至追番M2 M1仲抵
16GB係有用但你又無咩特別用途咪無必要加
二手放唔會因為加spec而易放d,又唔係好似以前舊Air得4GB焊RAM嗰代咁嚴峻
反而加spec賣唔番個差價,同代一舊就一齊跌去嗰個位
收機價閪程度由低至高: 旋拍驗屍官 < 先達收機佬 < 蘋狗tradein
AC;部機價越平越唔應該加

你個case其實無提到個重點就係用部機嚟做咩
如果你只係用住先嘅話
M3 Air唔加嘢都OK
部機都係日常用 放工上下網
拎嚟用word做下功課 睇youtube
TEAMS meeting同Facetime
但應該都唔會拎出街 插屋企個mon double screen咁用
所以唔sure double screen會唔會用盡晒8gb ram lag
有諗過M2袋底15" 但SSD又比人閹咗 雖然唔大影響
但比佢啲刀法搞到覺得好唔抵
聽完巴打咁講 M2袋底15"官翻新機 定M3袋底15"好
如果下年拎M2袋底15"官翻新機去apple trade in
會唔會得返1000蚊
利申:如果買M3會有教育價
好糾結
既然都係過渡性質
就梗係盡平
咩16GB Ram、512 SSD、15寸都唔好諗
分分鍾收二手都仲得

你trade in/放二手點樣高價都唔及你一開始買得平最慳得多
要M3以上,因為佢有AV1 decoder,Teams會用
等back to school睇吓點
部macbook仲停留係12.4
建唔建議升mac os 14,定都係keep住唔升少d問題
12.7.5 + Safari 17.5反而最近有大炒問題,而macOS13/14無事
你部MacBook係邊年邊款,唔太舊同埋唔係要做野驚兼容問題,一般升去最新都唔會話有咩事嘅
我成日諗究竟呢個foldable係Mac定ipad 黎
20.85” mon摺埋番14寸 咁宜家16寸點算
反而如果出部 ipad ultra 咁14寸好make sense
同埋叫ipad用家用個touch keyboard易過叫老餅改習慣
睇唔透
之前係傳2026出20吋foldable ipad
話唔定apple發覺3皮野行iPad OS 搵鬼買, 變左macOS 或者ipad OS+macOS lite
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞