[Mac撚] 用家/買機集中討論(106) M4唔俾Mac用先

939 回覆
0 Like 0 Dislike
用開iphone pro 同 ipad pro
ProMotion 算唔算一個big deal?
我唔覺得係必要,用緊15 pro但ipad mini 6 同舊macbook,冇連登仔咁講話冇ProMotion會死咁,因為返工對住部電腦都一定冇
不過有budget一定係買pro
可唔可以出studio
我15 pro max 望住ipad mini 6 有差別
但 mini 6 依然係我最滿意既 ipad
部12.9 係屋企真係冇乜大作用, 係web browsing 係開心既, 但最好有個stand
Oled 仲要等到2026
我覺得係有分別但唔覺得係must have咁
上網鍾意用返mac/電腦
屌仲諗住等bts買m3 mbp順便換埋airpod
宜家又唔知買唔買好
120Hz係touch先真係好緊要,尤其筆觸
響macOS就真係可有可無,但例如播24Hz內容因為用標準60Hz mon一定要frame insertion會chok,成日睇戲睇劇或者會care
而打機行3D等等更加需要個24-120Hz VRR
不過衣家14" 16"個mon衣家唔再係好新,佢缺點都開始越嚟越難接受,講緊response time超慢同埋zone太大塊會出blooming
呢兩點明知過多一代OLED會解決,所以呢分鐘仲買係有少少雞肋
佢衣家拖住MBP唔出應該就係為咗出OLED前只出多一代用舊殼同miniLED
就係唔想要OLED
低光好易眼攰
Response time係指邊方面?

起步grey to grey response,姐係由GPU有野郁至到個畫面真係郁個delay,14" 16"三代都嚴重高遲延
可以影響好多野,最明顯包括cursor鬼影

另外因為如果畫面連續有野變如games,你每frame都delay,可以換算做整體delay,意思姐係你根本唔係用緊120Hz
一秒120格姐係0.0083秒(8.3ms)一格,而14" 16"係廿幾三十ms response

OLED係99%會解決呢個問題,<1ms response,不過唔知input lag有幾多因為tandem OLED要兩塊互相time
多謝大家
小弟都係買咗16GB Ram 512 SSD Air
拎出街用都係為求輕身,仲要日日拎出街
出街溫書上網睇片用Air應該就夠,間唔中用嚟Run吓Python 同 普通excel
返到屋企要deep learning VBA 就直接用PC desktop/公司機

希望唔好凝住凝住冇promotion
少離題
呢兩日都有去撚M$部OLED Surface Pro
起渣問題好嚴重

做乜今年堆Oled好似間間都伏
Mini led ipad pro有冇呢個問題
曬氣 唔洗聽nerds講oled 經
睇文字 圖像 做嘢 LCD更好
班友成日用打機既角度 睇科技
打唔到機=垃圾
想護眼 要e ink 又會冇啦啦講oled

利申 用緊32OLED mon 但最憎班友咩都唔理sell oled
吹撚到 OLED完勝咁
淨係開個excel 出黎 我已經寧願用LCD
如果9月開學要用電腦
係未都等唔切佢出M4
所以我會寧願普通SDR IPS姐係衣家Air嗰隻,夠可靠
一吓就跳去OLED仲要雙層cutting edge
灰色起渣,細字differing睇佢可唔可以用PPI補償到
中間miniLED響2021年左右係OK,但衣家係雞雞地肋

利申: 做野proof mon用緊低光IPS
我M4 11寸又冇乜事

但Surface Pro嗰種誇張到我遠睇都見到灰色一點點
仲以為較咗low res
我可能買LCD版算
由想買m2開始拖咗年半
Peeset 太貼近d65? 6500k 色溫係黃啲
我自己收到機時攞部機同我舊個部2018 對比已經覺得黄,攞去Apple Store RMA 時搵埋佢哋現場d demo 機做比較又係一樣黄,但可以講既係apple store 自己d demo機都係有d 機偏黄有d 機偏白,我突登熄哂true tone 個d 去比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞